• Ymer
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    arrow-down
    1
    ·
    6 hours ago

    Helt fint at kød er blevet dyrere. Jeg har løbende ændret min kost, til dels pga de stigende priser på animalske produkter. Min eneste klage er at den lokale Netto stadig ikke sælger beluga-linser.

  • EnligSvale
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    ·
    12 hours ago

    Jeg kan godt synes, at snakken om det er lidt skørt vinklet. Alt det der “enlig mor henter børn til fodbold og kører hjem og laver spaghetti og kødsovs”. Og det er ikke kun Mette F, der snakker som om, at hvis man er en børnefamilie, så har man automatisk et nødvendigt behov for oksefars.

    Jeg laver al mad hjemme hos os, og der er både lasagne og burgere og bolognese, og det kan man altså virkelig sagtens lave af grisefars eller kyllingefars, alt efter hvad man lige finder på tilbud, og hvis man er lidt moderne, kan man altså lave bønnebøffer og linselasagne og hvad ved jeg, uden at børnene overhovedet lægger mærke til, at de spiser noget andet end ko.

    Jeg er specielt det sidste års tid begyndt at skære meget ind til benet med den slags (og ret skal være ret - jeg går også efter tilbud og køber stort ind, når noget er billigt), så jeg ikke bare på automatik køber oksefars, fordi det er det jeg plejer, og selvom alting er blevet helt vildt meget dyrere så er vores udgifter til mad faktisk faldet. For et par år siden var det ikke unormalt, at en måned endte med, at der lige skulle overføres et par tusinde ekstra til madkontoen. Nu sparer vi typisk lidt op på den i stedet. På trods af større børn. På trods af prisstigninger.

    Det er bare for at sige… jeg er med på, at alting er dyrere, og at det for mange er svært, og at de allerede har sparet hvor der kan spares, og nu kan der ikke spares mere, men hvis man synes, at alting er for dyrt, og man alligevel står og kigger efter ko i køledisken, så har jeg altså et rigtig godt sparetip :)

    • EySkibidiBabBab
      link
      fedilink
      arrow-up
      7
      ·
      11 hours ago

      Jeg sidder med samme følelse. Jeg er ved at krumme mine tæer i stykker, over hele kødsovs-vinklen. Så må vi da lære at lave noget andet mad. Som du selv skriver, så fungere grisefars altså også ofte rigtig fint i rigtig mange retter. Hvis man føler sig rigtig vovet, kan man jo ligefrem prøve en legume i ny og næ.

      Hvor stammer den her ide om, at hvis man er dansk statsborger, så har man partout ret til skamferet bolognese med ketchup, på daglig basis? Det er så pinligt at høre på, når der er så mange andre alternativer let tilgængeligt i supermarkederne.

      Argh, undskyld hvis det blev til en små hidsig kommentar – det står mig bare langt ud af halsen. Vi er åbenbart ikke pølsedanskere længere men… kødsovsdanskere?

      • Tralle
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        8 hours ago

        Måske skulle vi lære folk at lave ordentligt mad i stedet.

    • EvilCartyen
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      9 hours ago

      hvis man er lidt moderne, kan man altså lave bønnebøffer og linselasagne og hvad ved jeg, uden at børnene overhovedet lægger mærke til, at de spiser noget andet end ko.

      Hah, du har anderledes børn end jeg har ;) Jeg erstatter aldrig oksekød med kylling eller gris, for det smager ikke ens. Ingen af mine børn vil have kyllingelasagne, og jeg vil også selv hellere lave noget andet med kylling end lasagne. Kun lasagne er lasagne.

      Jeg køber meget mindre oksekød, meget mere svin og kylling, men det betyder også at jeg helt andre retter. Og det er fint for mig (og ungerne).

    • SorteKaninOPMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      12 hours ago

      Jeg laver al mad hjemme hos os, og der er både lasagne og burgere og bolognese, og det kan man altså virkelig sagtens lave af grisefars eller kyllingefars, alt efter hvad man lige finder på tilbud, og hvis man er lidt moderne, kan man altså lave bønnebøffer og linselasagne og hvad ved jeg, uden at børnene overhovedet lægger mærke til, at de spiser noget andet end ko.

      Ja og det behøver heller ikke være fuldstændig enten eller. Man kan jo evt. også bare udskifte fx halvdelen af okeskødet med linser eller bønner eller noget i den stil. Min erfaring er at oksekødssmagen stadig kommer igennem og det ændrer ikke særlig meget på retten i sidste ende.

      • EnligSvale
        link
        fedilink
        arrow-up
        5
        ·
        11 hours ago

        Meget af det handler også om sådan… følelsen i munden. At man tygger i noget. Og det er der meget, der kan bidrage med. Brun champignon, soltørrede tomater, linser osv. Og ja, man kommer allerede langt ved at bruge mindre kød og mere grønt.

        Men jeg ved også godt, at det er et spørgsmål om overskud, ikke kun økonomisk. Jeg kom ikke selv fra et barndomshjem, hvor man var særlig eventyrlysten i madlavningen, og det kan der være mange grunde til, at man ikke er. Måske er der behov for, at man laver nogle initiativer, der kan lære folk, hvordan man faktisk laver god, billig mad - så de finder ud af, at det ikke er farligt eller svært, og at vegetarmad sagtens kan de samme ting, som de godt kan lide ved kød.

        Jeg brugte i øvrigt halloumi for første gang for nyligt, og det var bare MEGAgodt! Jeg havde det virkelig som om… hvorfor har ingen fortalt mig, at jeg kan putte stegt ost i en gryderet??

  • SorteKaninOPMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    13
    arrow-down
    2
    ·
    15 hours ago

    Tja, er det ikke bare godt? Tror ikke vi kan fortsætte med vores nuværende forbrug af oksekød og samtidig være gode for klimaet. Vi skal vænne os til at spise det noget mindre og bruge alternativer i stedet for. Jeg nægter konsekvent at købe det til de priser, og det er jo egentlig måske en god ting.

    • Feydaikin@beehaw.org
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      13 hours ago

      Jeg ved ikke om jeg syntes det bare er godt.

      Kontinuerligt at hæve priser som løsningen til at tvinge folk til at leve en bestemt livsstil virker ikke holdbart i min optik.

      Specielt givet den aggressive inflation vi har været udsat for over de sidste 10-15 år.

      Jeg skal hilse og sige at “Det ikke er super fedt at være en fattigrøv” fra bunden af arbejderklassen.

      • SorteKaninOPMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        arrow-down
        1
        ·
        12 hours ago

        Kontinuerligt at hæve priser som løsningen til at tvinge folk til at leve en bestemt livsstil virker ikke holdbart i min optik.

        Hvorfor ikke? Det har man da gjort rimelig godt med rygning fx.

        Hvad er alternativet? Hvordan får man ellers folk til at skifte vaner? Folk vil blive ved med at spise hakkebøffer hvis de er billige.

        • Feydaikin@beehaw.org
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          12 hours ago

          Det har det med at følges ad at en prisstigning et par steder, leder til prisstigninger alle steder.

          Det er sådan den “naturlige” inflation sker, uden hjælp fra økonomiske verdens kriser.

          • SorteKaninOPMA
            link
            fedilink
            arrow-up
            1
            ·
            12 hours ago

            Hmm altså måske - jeg er ikke økonom så det ved jeg ikke noget om. Har du en kilde på den effekt? Men uanset hvad kan enkelte varer da godt stige i pris uden at andre ting stiger i pris.

            Du svarede ikke på mit andet spørgsmål - hvis ikke man bruger prisstigninger, hvordan skal man så få folk til at ændre vaner?

            • Feydaikin@beehaw.org
              link
              fedilink
              arrow-up
              1
              ·
              edit-2
              12 hours ago

              Det kommer an på hvad målet er. Er det klima, kunne man jo starte med at gøre det mere økonomisk forsvarligt at få slagtet kvæg i Danmark frem for at transportere det til Tyskland og tilbage igen, for så derefter at transportere kød ud i butikker osv. Det er en del lastbiler sparet lige der.

              Og vis det er folksundhed vi taler, burde vi snart have diskuteret emnet nok gange til at jeg blot vil opsummere min holdning er at folk godt må have lidt råderet over deres eget liv. Og at jeg er komplet ufortående overfor mentaliteten at påtvinge ens personlige livsstil på folk man ikke engang kender.

    • Tralle
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      edit-2
      13 hours ago

      Jeg har det lidt på samme måde, kød er sindsygt billigt taget i betragtning hvad det egentlig er. Det var godt nok ikke lige oksekød jeg synes var mest for billigt. Det er sindsygt at man kan sælge en flæskesteg til det samme som en halv liter vand.

      Så virkeligt gerne at prisen bedre afspejler den luksus kød reelt er.

      • SorteKanin
        shield
        OPMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        8
        ·
        12 hours ago

        Nu stemmer jeg ikke S så det virker irrelevant, men det var dog en flabet og sarkastisk kommentar. Husk lige regel 1 når du kommenterer på Feddit.dk:

        Husk mennesket på den anden side af skærmen. Vær rar ved andre og vis respekt. Formod gode intentioner fra dine medbrugere. Brug et sagligt og venligt sprog der ikke eskalerer konflikter. Gå efter bolden, ikke spilleren.

      • EvilCartyen
        link
        fedilink
        arrow-up
        5
        ·
        15 hours ago

        Er det forkert? Vi bør allesammen erstatte rødt kød med lyst kød - eller bønner (bvadr).

        • Junkers_Klunker
          link
          fedilink
          arrow-up
          1
          ·
          14 hours ago

          Sådan set ikke nej, men det bør komme af lyst og ikke ved at ruinere lavtlønnede folk.

          • SorteKaninOPMA
            link
            fedilink
            arrow-up
            4
            ·
            edit-2
            12 hours ago

            Lyst er ikke nok til at ændre folks vaner. Slet ikke når folk jo faktisk har lyst til burger og oksesteg. Men bare fordi vi har lyst til at spise det betyder ikke at vi bør spise det.

            Desuden ruinerer man jo ikke lavtlønnede - man kan sagtens spise en god kost uden oksekød (nogen vil måske ligefrem sige det kunne være en sundere kost 😛)

          • MBech
            link
            fedilink
            arrow-up
            6
            ·
            14 hours ago

            Hvis vi bygger den grønne omstilling op på lyst, kommer vi aldrig nogensinde til at se resultater. Bare se på de frivillige aftaler landmændene har fået uden nogen gulerod eller pind til at sætte skub i tingene. Der er da bestemt nogle idealister der ændrer vaner, men det vil aldrig være nok til faktisk at flytte noget.

            Folk er simpelthen for kortsigtede når det handler om den grønne omstilling, og der er for mange der nægter at ændre vaner, så længe der er andre der ikke gør det. De vil jo ikke “snydes”.

          • Tralle
            link
            fedilink
            arrow-up
            4
            ·
            edit-2
            12 hours ago

            Nu er oksekød ikke en menneskeret.

            Prisstigninger på dagligvarer vil altid ramme lavtlønnede hårdest.

          • StenSaksTapir
            link
            fedilink
            arrow-up
            5
            arrow-down
            1
            ·
            14 hours ago

            Det kommer aldrig til at ske af lyst. Folk ved efterhånden godt hvilken vej det går med klimaet og der er ikke rigtigt noget vi kan (eller vil) gøre ved det nu, så hvorfor skulle de sidste par generationer mennesker have lyst til at begrænse sig selv, når alle de tidligere generationer ikke har?

            Vi vil leve med overflod som vores forældre har gjort det.

  • bstix
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    13 hours ago

    Jeg synes grafen på DRs side er ret dramatisk. De zoomer direkte ind på prisintervallet ved at starte skalaen fra 100, og så vil enhver ændring jo vise en lodret streg.

    Men jo. Smertegrænsen er nået for mit vedkommende. Pasta i kødsovs skal ikke koste så meget. Så er der andre hurtige retter som kan laves uden oksekød. Jeg må dermed også erkende at en del af mit forbrug har været baseret på at hakket oksekød er nemt at tilberede.

    Det hænger ikke helt sammen i mit hovede. Lad mig lave en pizza…skal jeg vælge oksekød til 50kr eller pepperoni topping til 20? Det er nemt nok at vælge fra.

    Det må da give en masse spild, medmindre andre går og køber det til 50-60 kr. for 400g?

    Og når folk tager på ferie især i Sydeuropa, så bliver der altså en større efterspørgsel, forklarer hun.

    Øh? Jeg tror ikke helt på den forklaring. Så giver det bedre mening med at landbruget har færre køer.

    Det mærkelige er bare at jeg kan købe de samme usolgte pakker med oksekød er par dage efter til nedsat pris. Så får jeg gammelt kød, men om det har ligget en dag eller to i supermarkedets køler eller i mit eget køleskab, det er jeg ligeglad med. Det undrer mig bare at supermarkedet kan have så volatile priser uden at de taber penge. Der må være et fuldstændigt vildt disconnect i avancen mellem landbruget og detailhandlen.