• 0 Posts
  • 32 Comments
Joined 2 months ago
cake
Cake day: February 18th, 2025

help-circle
  • Nej, jeg hældte i en opvaskebalje og hældte direkte i kummen, for sådan gjorde vi da jeg boede i Kina for mange år siden, så det føltes som det man bare gjorde. Skænkede ikke cisternen en tanke! Men det er da oplagt at det ville bruge mindre. Har et gammelt toilet uden stort og lille skyl dog, så jeg ved ikke hvor meget mindre.



  • Jeg har købt nogle sammenklappelige dunke i Harald Nyborg på 15 liter. Det er en god størrelse på den måde, at alle kan slæbe rundt på dem uden at komme til skade, og man kan fylde dem under en almindelig vandhane. Dog fylder de en del, for de kan ikke stables.


  • Jeg synes, at nogle af kravene er lette at leve op til for os, fordi vi bor på landet og har børn. Jeg husker helt klart en tid, hvor jeg boede alene og ville have svært ved at finde plads til mad til flere dage, men i dag tror jeg vi altid ville kunne have mad til mindst en uges tid uden planlægning, fordi vi alligevel køber stort ind, når der er tilbud, og fordi vi har plads til at opbevare lige så meget af tørvarer og konserves, som vi gider. Mht. madlavningen vil vi i tilfælde af manglende strøm kunne lave mad på bål, og det sætter selvfølgelig nogle begrænsninger, men vi har familie tæt på, som har gasovn, og egentlig ville jeg forvente, at vi i tilfælde af en krise alligevel samlede os der og poolede vores ressourcer.

    Vi har valgt ikke at indkøbe powerbanks, fordi vi kan lade telefoner osv. i bilen. Vi har haft snakket om generatorer og større batterier der giver 230 V, men jeg kan bare ikke rigtigt se brugsscenariet for mig med mindre man prepper ret luksuriøst.

    Mht. vand har vi 75 liter stående i dunke. Vi fik det faktisk prøvet lidt af for nyligt, fordi den lokale vandforsyning gik ned en aften. Til sidst blev toiletsituationen for meget for mig, og jeg skyldede ud med vand fra dunkene. Det tog faktisk 10 liter! Og det kan man jo godt blive lidt overrasket over. Det vil jo så være en ting, man ville være nødt til at nedprioritere i en rigtig krise.

    Der hvor vi ville blive lidt pressede var, hvis strømmen var væk i flere dage om vinteren. Vi varmer med varmepumpe, og det er jo i den sammenhæng ret sårbart. Vi har brændeovn, men den står ikke centralt, og man kan heller ikke varme mad på den eller noget i den retning. Det er helt klart en situation, som jeg ville prøve at fikse, hvis ikke det var fordi, at det var meget dyrt. Altså, man kan jo få et backup-fyr til brænde og så et batteri kun til styringen af fyret og cirkulationspumper osv. Ellers skal man ud i at lave sin egen strøm med enten solceller eller en lille vindmølle og så have sig et kæmpe batteri til det. Man ville jo så skulle lave et setup også, hvor man kunne slå forbindelsen til nettet fra. Ellers er man jo lidt vidt. Men hvis jeg en dag pludseligt blev rig, så ville jeg ikke vælge mellem de her løsninger - jeg ville installere dem allesammen :) men nok desværre ikke før det.


  • EnligSvaletoMad og drikke[2025-04-03] Madtorsdag
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    10 days ago

    Det er lidt svært at sige :-S Da vi spiste de der burgere var vi meget ramt af en følelse af, at det smagte ok, men at det var så mærkeligt! Som om man kan sige, hvad det minder lidt om, men jeg har ikke prøvet noget helt magen til før. Jeg tror ikke, det smagte af brød. Det hævede heller ikke på en brødagtig måde. Det svulmede op fordi det sugede en masse bouillon, og det smagte nok også på en måde lidt vandet. Jeg havde også rørt alt muligt i. Fulgte en opskrift, hvor jeg skulle putte soya, tomat passata, blendet rødbede og helt enormt meget røget paprika i - nok også for farvens skyld. Og hvis jeg skal være ærlig kunne jeg ikke genkende nogen af de ingredienser i smagen da det var færdig.

    Jeg købte det et sted, der hedder nuttyvegan.dk. Det er ikke en side, jeg ellers kender, men som jeg husker det, sendte de nærmest samme dag jeg bestilte, så det gik ret hurtigt.



  • EnligSvaletoMad og drikke[2025-04-03] Madtorsdag
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    10 days ago

    Jeg eksperimenterer med seitan for tiden. Det er en slags køderstatning, der er lavet af hvedeprotein. Man kan lave det selv ved at lave en almindelig dej af hvedemel og vand og så ælte den i vand, indtil stivelsen er vasket ud. Jeg har valgt en løsning, hvor jeg har købt noget mel, hvor stivelsen allerede er blevet fjernet. Jeg har ikke prøvet det andet, men det her må være noget nemmere. Så kan man røre melet op med forskellige ting der giver smag, og man kan også fx koge det i bouillon eller lignende.

    Det som seitan kan er, at det faktisk føles som kød. Ikke ligefrem en god bøf men måske noget et sted mellem kylling og blæksprutte - er min erfaring indtil videre i hvert fald. Det har fibre og struktur. Smagen har indtil videre ikke været dårlig men heller ikke være så spændende, men det kan man komme omkring ved at hælde andre ting på.

    Indtil videre har jeg prøvet at lave en slags kogt “steg”, hvor jeg flettede seitan’en og bandt en knude på - for at give de der fibre en struktur - og så kogte jeg det i en times tid. Den ene halvdel skar jeg så ud i noget, der mindede lidt om koteletter, som jeg stegte på panden og puttede i burgere. Det var faktisk rigtig godt! Jeg tror styrken var, at man kunne maskere den lidt manglende smag ved at hælde alt muligt andet på. Den anden halvdel rev jeg med et rivejern, og så puttede jeg det i en kødsovs, som om det var fars. Det var også ok, men konsistensen var lidt mærkelig.

    I dag vil jeg prøve at lave "kød"boller af det, som man kan spise til pasta. Det er jeg ret spændt på.

    Det som det her også kan er, at det er en køderstatning, som der er rigtig meget protein i. Melet i sig selv er 80 g protein cirka per 100 g mel. Det rækker derfor ret langt, og selvom melet i sig selv er lidt dyrt, så er det faktisk en hel del mindre dyrt end hvis man skulle have lavet samme mængde mad med kød. Det kan desuden holde sig ret længe, og det behøver ikke være på køl.


  • Han er lærer på en efterskole, ham der kommer, så nogle gange har han et par 9. klasses elever med, og så er det dem, der ender med at køre rundt derude. Det er hyggeligt, synes jeg :) Og det er nok også derfor, det kan betale sig for ham at bruge tid på det så. Han kommer ikke kun for at få halmballerne med hjem.

    Men nej, jeg synes også det ser ud til, at græsmarkerne herude tit bliver pløjet og gødet og gensået hvert år, og det gør vi jo overhovedet ikke. Faktisk har jeg også tænkt på det sådan, at marken blev dyrket konventionelt i mange år, før vi kom til, og nu vil vi gerne have, at den med tiden bare bliver til eng, og en del af det må være, at vi hiver nogle af alle de næringsstoffer ud igen, som før blev puttet i med gylle osv.




  • Nej, kobberet giver dem stød helt af sig selv. Jeg ved ikke, hvordan det hænger sammen, men det gør det åbenbart. Man kan også selv købe både kobbertape og net osv. Udfordringen er at sætte det på noget, hvor det ikke bare bliver grisset til eller falder af.

    Det er et flot højbed, det der! Men ikke et jeg ville gå ud fra at jeg kunne holde snegle ude af. Jeg har bestilt ubehandlet spærtræ til mit, så det bliver 4,5 cm tykt og 25 cm højt. Så er der ikke nogen sprækker i siderne, man kan kravle ind gennem. Og det må holde så længe det holder. Det bliver ikke så elegant, men jeg er nok også både i min have og i mit amatør-(meget, meget amatør)-håndværk mere funktionelt end æstetisk orienteret :)

    Det er lidt skørt, at jeg er blevet så sneglefikseret, men vi har bare VIRKELIG mange. Vi er omgivet af vores egen græsmark, som vi høster på men ikke ellers gør noget ved, og så naboens mark, som han dyrker økologisk, så der er jo bare flere hundrede meter i alle retninger med perfekte forhold for snegle, og jeg kender efterhånden mig selv nok til at vide, at jeg bliver så bitter, når jeg kommer ud i haven, og så sidder der snegle på alt det, jeg har gået og plantet og nusset om.



  • Jeg fandt en hjemmeside, der solgte de færdige lister, så det er dem, der står for materialevalget. Men egetræslisterne skulle holde rimelig længe, og kobberet - som sneglene undgår fordi det zapper deres tæer eller sådan noget - er ikke så udsat, fordi det vender nedad. Jeg har prøvet tidligere med kanter af metal, og jeg synes det er en træls løsning. Man kan få de der sæt, der passer til pallerammer, og så bliver ens have nødt til at at være bygget af pallerammer, og de er desuden enormt dyre ift. hvor meget areal, man får ud af det. Jeg har også tidligere brugt nogen, man selv skulle klippe til med en metalsaks. Det var billigere, men hjørnerne var rigtig nemme at skære sig på, og i sidste ende kravlede sneglene ind gennem samlingerne.


  • Jeg er kæmpe fan af jord til bord! Vi har børn, ja, og de er indtil videre pænt ligeglade med alt det her :) Undtagen lige i den tid, hvor der er bær. Men jeg håber da, at de med tiden kan blive lokket med ud og prøve at have et bed de selv holder eller sådan noget.


  • Det kan være der kommer billeder, hvis nu det bliver pænt, og der faktisk kommer til at gro noget :)

    Jeg har tænkt på alle mulige sneglehindringer, herunder at få ænder og så anlægge køkkenhaven indhegnet inde i ændernes indhegning, så der bliver et slags fæstningsværk bemandet af ænder. Men man kan altså godt drukne i gode ideer. Lige nu har min moral vist brug for, at der bare kommer noget i jorden.

    Jeg har fundet en lidt alternativ sneglekant, som er egetræslister med kobber på undersiden. Det er jeg spændt på at prøve af.


  • Udendørs tænker jeg kartofler, gulerødder, løg, squash og græskar. De er ikke så svære at dyrke, og det er ting, jeg ved, vi får brugt. Derudover vil jeg prøve med majs og bønner. Jeg har haft bønner før men ikke majs. Jeg vil prøve at lave et hjørne med et setup, der hedder “de tre søstre”, hvor man får bønner til at gro op ad majs i stedet for op ad espalier eller andet, og så laver man bunddække med græskar eller squash.

    Drivhus har jeg aldrig prøvet at have før, men jeg håber på tomater og chili, evt. agurker. Vi spiser en del mexikansk-inspireret mad, så det kunne være fedt at lave sin egen salsa.


  • Det er ok. Der er nogle funktionaliteter, jeg savner. Fx er jeg vant til i chrome at kunne trække et link op i toppen af vinduet og åbne et nyt tab på adressen, og det kan man ikke i vivaldi. Eller også kan man, men jeg har ikke slået det til endnu. Der er rigtig meget, man kan tilpasse, er mit indtryk. Man får sikkert ikke den bedste oplevelse out of the box. Derudover tror jeg, det er LIDT langsommere. Ikke i load af hjemmesider men fx i at åbne et tomt tab. Og nogle ting føles bare lidt off. Det er svært at beskrive. Det føles nok bare som en billigere oplevelse sådan alt i alt.