Jeg er pt på udkig efter en ny stegepande (uden Teflon/PFAS), men synes det er svært at hitte hoved og hale i, hvad der er noget værd i oceanerne af SEO-optimeret robot-anbefalinger

Jeg tror mest jeg hælder til noget stål af en art da jeg har prøvet en non-pfas non-stick, der var noget værre hø

Det skal helst heller ikke være støbejern omend jeg ellers har hørt meget godt om dem

Hvad bruger I? Og er der noget I kan anbefale?

  • President_PyrusMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    1 day ago

    Ligesom @Klorofyl@feddit.dk kan jeg også varmt anbefale støbejern. Jeg blev meget træt af af selv de hundedyre teflonpander kun holdt i halvandet år.

    Tricket med støbejern er at det skal plejes lidt, så den danner en nonstick belægning (det man på engelsk kalder “seasoning”), og så særligt også at panden skal varmes op i lang tid ved svag varme. Støbejern holder lang tid på varmen, men er ikke god til varmefordelingen, så det går ikke at give den fuld drøn.

    Jeg har en fra Logde, som plejer at have meget rimelige priser (280 kr hos Imerco lige nu), og jeg vil næsten garantere dig at dine børnebørn kan arve den efter dig. Jeg så sommetider folk på /r/castiron der brugte over 100 år gamle støbejernspander.

    • ArcticDaggerOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      edit-2
      18 hours ago

      Jeg synes idéen og ritualet omkring støbejern er fedt, men jeg synes det er spild af tid og strøm/gas, hvis de tager længe at varme op. Jeg er mere til den umiddelbare effekt man får fra en tynd stegepande omend jeg aldrig har prøvet en støbejernspande og reelt ikke ved, hvor længe “længe” er

      • EvilCartyen
        link
        fedilink
        arrow-up
        6
        ·
        13 hours ago

        Fordelen er jo at de også holder længe på varmen, hvilket giver en helt anden effekt når du fx lynsteger ting. På en dårlig pande vil dine grøntsager og dit kød hurtigt komme til at koge mere end stege, specielt hvis man bruger danskernes yndlingsklammeting som er kylling med vand.

        Det undgår du med støbejern eller en god pladejernspander, de holder nemlig også godt på varmen.

        PS lad være med at købe kylling tilsat vand…

        • ArcticDaggerOP
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          5 hours ago

          God pointe jeg ikke havde tænkt over. Jeg tror bare, at det pt er et level jeg ikke er klar til. Hvis jeg først smager for god mad, så kan jeg ikke gå tilbage til, hvordan det var tidligere. Lækkert udstyr korumperer mig!

          Men tak for forklaringen. Det er klart noget jeg vil overveje i fremtiden!

  • KlorofylA
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    edit-2
    1 day ago

    Jeg arbejder en del med pander af enten støbejern eller pladestål.

    for støbejern se evt skeppshult https://www.kunstogkokkentoj.dk/product/pande-stoebejern-oe-18-cm

    for pladestål se evt de buyer https://www.kunstogkokkentoj.dk/product/pande-svaer-pladejern-de-buyer

    begge pander er super fede. Den af pladestål er vores daily driver fordi vi har gas. Synes de har det med at blive runde i bunden med tiden, hvilket gør dem pisse irriterende på induktion og keramisk. Min hustru siger jeg skal komme og spise. Spørg endelig hvis du vil vide noget ;)

    • ArcticDaggerOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      18 hours ago

      Hvor længe tager det ca for dem at blive runde i bunden? Og hvis man ikke ønsker det, er der så noget andet du kan anbefale?

      • KlorofylA
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        17 hours ago

        Har kun erfaring fra en pande, som nu er 22 år gammel, og har været brugt på bål og generelt ret hårdt. Har en kollega der bruger sin mere almindeligt som ikke har oplevet at den er blevet rund. Hvis man bruger den mere som en almindelige teflonpande som ikke må varmes mere end til cirka 250 grader ( ved 260 grader begynder den at afgive giftige dampe, forstår jeg ), er det slet ikke sikkert den bliver rundet. Man skal nok også undgå hurtige temperaturændringer som koldt vand direkte på en varm pande.

        Googlede lige: https://www.reddit.com/r/carbonsteel/s/2emJfRDYAk

        Ser ud til de designes mildt bulede for at undgå at de buler ud og står og drejer på flade flader.

        • ArcticDaggerOP
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          5 hours ago

          Okay, fornemt. Hvis den bare kan holde halvt så længe som din før den bliver bøjet, så er jeg fint tilfreds 😄

    • EvilCartyen
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 day ago

      Også en stemme på de buyer pladestål, men vær opmærksom på at du ikke kan lave ting med syre på dem. Så kan være en idé at have noget andet som backup når du skal det.

      • ArcticDaggerOP
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        18 hours ago

        Er det generelt for ting med pladestål? Og hvad sker der? Maden begynder at smage af stål?

        • EvilCartyen
          link
          fedilink
          arrow-up
          4
          ·
          16 hours ago

          Når din pladejernspande er stegt ind dannes der et lag af polymeriseret fedtstof ovenpå, det er det der beskytter panden og gør at du kan stege på den uden at bruge ret meget ekstra fedtstof.

          Når du bruge syreholdige ting på panden vil noget af det lag opløses, og panden vil have brug for mere fedtstof igen når du steger. Den vil også nemmere ruste. Laget vil sf genopbygge sig selv igen løbende, men det er stadig noget man skal være forsigtig med.

          Den kæmpestore fordel er at de steger meget bedre, stål fordeler varmen helt utroligt godt. Men det er STEGEpander, vil du lave en ret med fx tomatsovs hældt ud over så brug en anden pande.

          BTW, hvis ikke du kender dem, så skal de ikke vaskes med sæbe eller i en opvaskemaskine, du skyller dem med lunt vand, tørrer dem af med noget køkkenrulle, og tørrer overskydende vand væk med det samme.

          • ArcticDaggerOP
            link
            fedilink
            arrow-up
            2
            ·
            5 hours ago

            Okay, det giver fint mening. Det har jeg aldrig været opmærksom på med mine andre pander 😄 tak for forklaringen!

        • KlorofylA
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          17 hours ago

          Vi bruges vores som man ville bruge enhver anden teflon pande. Syre opløser noget af det seasoning ( Polymeriseret fedt ) der sidder på overfladen. Synes dog det opbygger sig fint igen ret hurtigt, så vi oplever det ikke som et problem.

          Man skal dog ikke sætte panden i køleskabet med mad i, og slet ikke med syreholdigt mad. Det vil opløse polymerlager og begynde at æde stålet.

          Folk er nogen gange næsten religiøse med deres seasoning. Synes ikke det er så svært. Inden man bruger den første gang skal man lige brænde noget fedt ind i stålet. Hvis man kan gøre det udenfor er det nok en god ide. Tror ikke de røgpartikler der kommer fra det varme fedt er særlig sunde. Ellers må man fyrre helt op for emhætten og åbne vinduerne.

          • ArcticDaggerOP
            link
            fedilink
            arrow-up
            2
            ·
            5 hours ago

            Dejligt, det lyder nogenlunde overkommeligt i en travl hverdag. Tak for forklaringen!

    • farsinuce
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      1 day ago

      Gode anbefalinger! Fed hjemmeside. Jeg vil bare gerne eje én af hver af det hele, tak.

      • KlorofylA
        link
        fedilink
        arrow-up
        6
        ·
        1 day ago

        Har flere pander end hvad normalt er. Jeg må ikke få flere for min hustru uden at spørge først, og det er en striks ansøgningsprocess at få godkendt en ny pande. Min mindste er en skeppshult der passer til et speglæg, hvilket også er hvad ungerne bruger den til. Den største er en de buyer ø50 som vi bruger til bålmad.

    • ArcticDaggerOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 day ago

      Fedt, tak for anbefalinger! Dejlig overkommelig pris ift Made In og All-Clad og alt det andet, der ellers bliver anbefalet rundt omkring på nettet

      • SorteKaninA
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        1 day ago

        Dejlig overkommelig pris ift Made In og All-Clad

        Med de priser de tager giver det nok også mere mening for de brands at reklamere, så måske er det derfor man hører mere om dem (forhåbentlig også fordi man får noget mere for pengene).

        • KlorofylA
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          1 day ago

          Kan se at man kan få en skeppshult ø28 professional ( håndtag af metal i stedet for at træ ) til omkring 800 kr pt. Det er en del.

          Den franske de buyer fås for under 400, hvilket jeg synes er helt fint. Købte en som teenager som stadig spiller 100% - på gas og over bål - efter 22 år. Panderne bliver runde hvis man bruger dem hårdt, og så er de irriterende at bruge på flade overflader.

          Dem af støbejern er super stabile. De er bare super tunge og lidt sværere at gøre slip let agtige. Og så tager de længere tid at varme op sammenlignet med pladestål.

          Angående kval kan man sikkert få noget støbejern der performer lige så godt til færre penge. Men man kan nok også være uheldig. Har før fået fat i en pande der simpelthen ikke var flad i bunden. Og så er det også lidt sent at det er lavet i Sverige.