• 127 Posts
  • 459 Comments
Joined 2 years ago
cake
Cake day: June 5th, 2023

help-circle

  • Ja, rigtig god pointe! Jeg håber dog, at forskerne har taget højde for siesta’er og deslige - det skulle dog ikke være første gang jeg er blevet skuffet :D

    Der kunne måske også være noget med “tankens kraft”? Hvis man ikke føler sig træt eller er overbevist om, at man har fået nok søvn, er det så nok til, at man kan få nogle sundhedseffekter eller på anden måde klare at sove lidt mindre?

    Det kan sagtens være, der er en simpel forklaring bag studiets fund, der er mindre seværdige, men jeg synes det lægger op til nogle interessante spørgsmål!




  • Fra artiklen:

    Personerne, der havde det bedste helbred, var dem, der sov nogenlunde lige så længe, ​​som det kulturelle ideal i deres land dikterede.

    Kristine Beate Walhovd [hjerneforsker …, professor ved universitetet i Oslo] peger på endnu ét af studiets fund. Nemlig at lande, hvor man ikke sover så meget, har lavere forekomst af fedme sammenlignet med lande, hvor de sover længere. Forskerne bag studiet kalder fundet besynderligt.

    Hvis det passer, er det virkelig en spøjs sammenhæng. Og hvorfor er søvnen kulturelt betinget? Og kan man så ændre ens søvnbehov til en anden kultur for at skulle sove mere/mindre?










  • Nej, det synes jeg ikke. Jeg har og havde ingen intention om at komme med dumme udsagn. Min pointe, sat på spidsen, var, at man altid kan spørge “hvorfor?” og der vil altid være en underliggende årsag. Som der bliver nævnt i den anden kommentar, så må den menneskelige psyke ligge til grund for kapitalismen, så hvorfor stoppe ved kapitalisme?

    Jeg synes ikke det er en fed måde at diskutere på at kalde mine udsagn for dumme (og måske du mener, at jeg er for flabet/ikke-forstående), så jeg tror ikke vi får noget fornuftig ud af denne samtale. Tak for snakken!


  • Nej, der var jeg nok utydelig. Jeg synes bestemt også det er interessant at snakke om, hvad der ligger til grund for, hvad der er usundt, men jeg synes betegnelsen “ultraforarbejdet mad” er et for uklart grundlag til en sådan diskussion

    Nu, hvor du nævner årsager: er der en grund til at du stopper ved kapitalismen? Hvorfor ikke tage følge den helt til dørs? For at være lidt kæk, så må det være universets begyndelse, der ligger til grund for kapitalisme?


  • Ja, du har ret i, at det ser ud til at begrebet er blevet anvendt i lang tid, men står der ikke også i næste sætning, at termet “gained prominence” med den første udgivelse fra Carlos Augusto Monteiro? Uden at vide det, så manglede der måske en stringent definition inden da - så kan man diskutere om det så er tilfældet er nu og der vil jeg sige nej.

    Når vi snakker om helbredseffekter og hvordan det påvirker vores sundhed, så synes jeg faktisk, at det ret vigtigt med en klar definition og ikke bare et alment kendt begreb. Ellers bliver statistikken mudret og forplumrer de reelle effekter indenfor et felt, hvor det i forvejen er ekstremt svært at etablere korrekte årsagssammenhænge. For eksempel, så kan rugbrød både være ultraforarbejdet eller ej: https://diabetes.dk/dit-liv/mad/ravarer/ultraforarbejdede-fodevarer

    Jeg skal ikke kunne sige i hvilken grad kapitalismen er den underliggende årsag. Det kan sagtens være tilfældet dybt nede. Det synes jeg egentlig ikke er så interessant, så jeg vil hellere snakke mere om, hvad jeg synes artiklen direkte handler om




  • Fra artiklen som jeg synes det er værd at bide mærke i:

    Harald Carlsen har set nærmere på nogle af de studier, som de brasilianske forskere har inkluderet i deres metaanalyse. Blandt dem var et studie fra USA meget godt og grundigt ifølge professoren.

    Men studier af ultraforarbejdede fødevarer er behæftet med problemer ifølge Harald Carlsen.

    Begrebet ultraforarbejdede fødevarer er for upræcist, mener han. Det gør det vanskeligt at forske i.

    »Diskussionen på feltet er, om man skal se på alle disse forarbejdede produkter som en helhed,« siger Harald Carlsen.

    »Mange af de fødevarer, der falder ind under gruppen, er egentlig ret sunde, for eksempel brød eller morgenmadsprodukter, der er rige på fibre og har gode ernæringsmæssige egenskaber. Men det taget NOVA-klassificeringen ikke højde for. Den ser kun på graden af ​​forarbejdning.«