For transparens laver jeg hver måned et indlæg om Feddit.dks finanser og andet af relevans.

I marts måned modtog Feddit.dk 546 kroner i donationer, fra et par anonyme donorer og @TDCN@feddit.dk. Tak for det 🙂.

De 546 kroner overstiger de månedlige udgifter på 413 kroner. Derved er kassebeholdningen steget til 4385 kroner hvilket giver en “runway” på lidt over 10 måneder.

Man kan donere til Feddit.dk gennem Liberapay (https://da.liberapay.com/Feddit.dk/). Man er også meget velkommen til at støtte Feddit.dk ved at være en aktiv bruger og/eller fortælle andre om siden. Især det at fortælle andre om Feddit.dk er vigtigt for at få flere brugere.

Investering af pengekassen

I et forsøg på at strække de 4385 kroner i kassen så vidt muligt vil jeg investere pengene i aktiemarkedet. Jeg har for nyligt lagt mærke til en spændende ny aktie under tickersymbolet “RDDT” som lader til at være en solid investeringsmulighed. Jeg har derfor lagt alle pengene i denne aktie. Forventningen er at kassen på den måde vil stige over tid, som aktien stiger i værdi.

Nok om det, nu til noget helt andet:

Forslag om regelændring i forhold til engelske titler på indlæg

Regel 2 lyder lige nu:

Indlæg skal primært være på dansk. Svensk, norsk og engelsk er tilladt i et begrænset omfang.

Dog har jeg bemærket at når et indlæg bruger en engelsk titel, så bliver det tit opstemt og kommenteret på af engelsk-talende brugere, fx https://feddit.dk/post/4383083 eller https://feddit.dk/post/4462689 (ikke for at hænge @letraset@feddit.dk ud…).

Jeg så helst, at det der bliver opstemt og kommenteret mest på på Feddit.dk er dansk indhold, og ikke indhold der bliver pustet op “kunstigt” af ikke-dansk-talende brugere der tilfældigvis snubler over indlæg herfra uden at indse at det er fra et dansk fællesskab. Jeg overvejer derfor at ændre ordlyden af regel 2 til:

Indlæg skal primært være på dansk. Svensk, norsk og engelsk indhold er tilladt i et begrænset omfang; dog skal titler på indlæg så vidt muligt være på dansk.

Dvs. hvis det er muligt at oversætte en titel til dansk, så skal det gøres (samtidig med at det stadig tillader en ikke-dansk-talende bruger at poste et spørgsmål på engelsk med en engelsk titel). Det betyder altså at man ligesom før gerne må linke til engelsk indhold, man skal bare skrive en dansk titel på indlægget (fx en oversættelse af den engelske titel af indholdet).

Har I nogen tanker om dette eller nogen indvendinger?

Grønlandsk og Færøsk?

I forlængelse af ovenstående fik @EvilCartyen@feddit.dk mig til at overveje Grønlandsk og Færøsk. Umiddelbart ville jeg ikke tillade disse sprog da:

  1. Det er Feddit.dk, ikke Feddit.gl eller Feddit.fo (begge domænenavne lader til at være ledige).
  2. Sprogene er meget anderledes. Det er ikke kun et problem for brugerne, men også i forhold til moderation (man skulle i det tilfælde helst have moderatorer der forstår sproget).
  3. Den geografiske lokation er så forskellig at det med rent tekniske øjne ville fungere bedre med en instans (fx feddit.gl/feddit.fo) der er tættere på med en bedre latency.
  4. Der er kulturforskelle og relevans-forskelle. Jeg synes ikke at det giver mening hvis Grønland, Færøerne og Danmark skulle deles om fx et nyhedsfællesskab (som !nyheder@feddit.dk fx).

Hvad tænker I?

Lemmy.worlds fjernelse af pirat-fællesskaber

Nogen af jer lagde måske mærke til at lemmy.world blokerede visse fællesskaber der omhandler piratkopiering for godt 2 uger siden. Det påvirker ikke brugerne på Feddit.dk, men jeg vil blot bruge lejligheden til at sige, at jeg i tilfælde af juridiske anmodninger til Feddit.dk vil forsøge at udvise så meget transparens i processen som muligt. Feddit.dk har ikke modtaget nogen sådanne anmodninger indtil videre.

Som altid kan man stille spørgsmål ved at skrive i kommentarne eller i privatbesked.

  • @drkt@lemmy.dbzer0.com
    link
    fedilink
    162 months ago

    vil jeg investere pengene i aktiemarkedet. … ny aktie under tickersymbolet “RDDT”

    u got me; aldrig har jeg været så vred i så få sekunder

    • @leds
      link
      52 months ago

      Jeg ville have troet på det med det samme hvis der var skrevet at alle penge var brugt til at shorte RDDT :)

      • @President_PyrusM
        link
        31 month ago

        Rigtige mænd køber puts og sælger calls på RDDT!

  • @EvilCartyen
    link
    122 months ago

    Jeg synes som udgangspunkt at man skal kunne poste på sit modersmål som borger i kongeriget Danmark, og det inkluderer altså færøsk og grønlandsk.

    Det er jo indtil videre et tænkt eksempel, men synes ikke der sker noget ved at udvise åbenhed og være inkluderende på forhånd. Bliver det et problem med for mange indlæg (lol), så kan vi jo revidere og lave dedikerede communities, men lad os nu lige klappe hesten.

    • @ArcticDagger
      link
      102 months ago

      Enig. Hvis det bliver et problem, så synes jeg vi skal tage den på det tidspunkt. Hvis man må tale grønlandsk på talerstolen i Folketinget, så synes jeg også, at man må det på Danmarks (u)officielle Lemmy Frontpage :-)

    • @President_PyrusM
      link
      8
      edit-2
      2 months ago

      Ja, jeg synes også det er fint grønlandsk og færøsk bliver sidestillet med dansk i reglen om sprog på instansen.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      32 months ago

      Spørgsmålet er vel om Feddit.dk skal dække Kongeriget Danmark (og alle dets sprog) eller blot landet Danmark (og dermed mest dansk). I Folketinget giver det jo mening da Folketinget har indflydelse på hele Kongeriget. Men Feddit.dk behøver jo ikke favne så bredt (det er ikke sikkert det er det bedste at gøre).

      • @EvilCartyen
        link
        32 months ago

        Jeg ser der bare slet ikke som et problem, heller ikke hvis jeg ikke forstår en eller anden tråd på grønlandsk. Hvad ville problemet være med det?

        Det er som jeg ser det kun netto-positivt hvis vi byder flere af vores medborgere velkomne her.

        • @SorteKaninOPMA
          link
          52 months ago

          Jeg ser der bare slet ikke som et problem, heller ikke hvis jeg ikke forstår en eller anden tråd på [fransk]. Hvad ville problemet være med det?

          For at forklare hvad jeg mener sætter jeg den lige på spidsen med et helt andet sprog som eksempel. Du kan vel godt se hvad “problemet” ville være hvis nu der blev postet på fransk på Feddit.dk? Altså det er jo ikke fordi der er noget “problem” med fransk (eller grønlandsk eller hvad det ellers skulle være) så længe man stadig følger reglerne, men det udhuler (eller ændrer i hvert fald) lidt hvad formålet med Feddit.dk er.

          Min vision fra starten har været en dansk instans, som i sproget dansk. Ikke “dansk” som i “landet Danmark” (man må endelig gerne snakke om alt muligt der slet ikke relaterer sig til Danmark, bare man snakker på dansk) og heller ikke “dansk” som i “Kongeriget Danmark” (ligeledes behøver man ikke snakke om noget inden for kongeriget). Fokus har været sproget.

          Det er bare sådan jeg ser det og det er ikke fordi det er en meget stærk holdning. Hvis de fleste er ligeglade/har det fint med grønlandsk og færøsk kan vi sagtens tillade det. Det er jo også en meget hypotetisk ting indtil videre. Men jeg synes personligt det ville give mere mening at have separate instanser for de sprog.

          • @EvilCartyen
            link
            21 month ago

            Det er også en fin vision, men i et fællesskab som fx. Aarhus er der jo tusindvis af færinger og grønlændere, og jeg synes stadig de skal have lov at skrive på deres modersmål :) Sådan principielt set. Men det er jo din server.

            • @SorteKaninOPMA
              link
              41 month ago

              Men det er jo din server.

              Så simpelt synes jeg ikke det er. Det kan godt være jeg oprettede Feddit.dk men jeg synes ikke det er rimeligt at jeg nedlægger veto, når jeg kører den på den offentlige måde jeg gør. Så kunne jeg bare have lavet min egen lille private instans uden at lade nogen andre oprette sig.

  • Limfjorden
    link
    dansk
    112 months ago

    Jeg synes vi skal tillade grøndlandsk og færøisk overalt på feddit.dk. Hvis der kommer for mange indlæg på de sprog, så kan vi altid se på om de skal have deres egne fællesskaber eller sågar instanser. Det tror jeg dog ikke kommer til at ske lige foreløbig.

    Mht. til indlægsoverskrifter på engelsk, så synes jeg kun det skal være forbudt i !nyheder@feddit.dk, fordi jeg mest ser det fællesskab som danske nyheder fra danske kilder. Man kunne evt. lave et fællesskab for internationale nyheder hvor overskrifter på engelsk er i orden, men hvor diskussionen stadig kører på dansk.

    P.S. God aprilsnar :P

    • @President_PyrusM
      link
      82 months ago

      Jeg tror nemt at vi ender i en situation som jeg ofte så på /r/Denmark, hvor man nærmest ikke kunne dele noget der ikke direkte omhandlede Danmark. Jeg så ofte diskussioner om udviklingen i fx EU og NATO blive fjernet fordi de ikke levede op til deres relevanskrav.

      • @SorteKaninOPMA
        link
        72 months ago

        Jeg tror ikke relevanskrav nogensinde vil være nødvendige, da man nemt i de tilfælde bare kan dele tingene mere op i flere fællesskabe. Hvad der ikke er relevant i et fællesskab kan være relevant i et andet.

        Det er præcis erfaringen fra /r/Denmark der fik mig til at fokusere på at det blot er sproget der skal være dansk, og så er hvad der snakkes om sådan set ligegyldigt.

        • @TDCN
          link
          71 month ago

          Godt indput. Det er netop en af de ting jeg godt kan lide ved at være her fordi det er lidt mere frit hvad man kan snakke om.

      • Limfjorden
        link
        dansk
        52 months ago

        Jeg var aldrig specielt aktiv der, så jeg har ikke de samme erfaringer som du. Hvis det endte sådan, er det nok bedst at beholde reglerne som de er ift. de engelske overskrifter.

        • @President_PyrusM
          link
          42 months ago

          Jeg vil ikke afvise at et relevanskrav måske kan komme på tale i fremtiden, hvis vi får meget mere aktivitet på feddit.dk, men jeg vil nødigt se lige så strenge krav herinde, som jeg har oplevet derinde, nej.

  • @Marand
    link
    92 months ago

    “Jeg har for nyligt lagt mærke til en spændende ny aktie under tickersymbolet “RDDT” som lader til at være en solid investeringsmulighed. Jeg har derfor lagt alle pengene i denne aktie. Forventningen er at kassen på den måde vil stige over tid, som aktien stiger i værdi.”

    🚀🚀🚀

  • @Underbroen
    link
    82 months ago

    Så længe det er et relativt begrænset antal opslag på engelsk ser jeg intet problem. Det giver mere mening at holde titler på engelsk hvis det refererer til en artikel på engelsk.

    Jeg har min tvivl på at der er nok færøske og grønlandske indlæg, til at det giver mening at gøre noget pt. Derudover er @vonreposti pointe om mods også vigtig at have med; der skal være nogen, som forstår sprogene før vi kan have indlæg på de sprog.

    • @President_PyrusM
      link
      62 months ago

      Så længe det er et relativt begrænset antal opslag på engelsk ser jeg intet problem. Det giver mere mening at holde titler på engelsk hvis det refererer til en artikel på engelsk.

      Jeg er enig. Jeg tror det vil give mere forvirring, end det vil gavne hvis engelske titler skal oversættes, og vil måske også mindske folks lyst til at lave kvalitetsindlæg. Jeg synes som sådan heller ikke at det er et problem at folk udefra kan deltage i debatten, også selvom de måske ikke opdager at det er en dansk instans.

      For nu synes jeg ikke det er et problem, men hvis det skulle blive det kunne man måske overveje et relevanskrav, a la det de har på /r/Denmark. Det kunne sagtens kun gælde engelske og/eller norske og svenske opslag. Det ville dog kunne være til gene for fællesskaber som !forskning_videnskab@feddit.dk, !finans@feddit.dk, !teknologi@feddit.dk og !privatliv@feddit.dk, hvor et engelsk opslag måske kunne være relevant for fællesskaberne, men måske ikke direkte ville være relevant for Danmark.

      Jeg har min tvivl på at der er nok færøske og grønlandske indlæg, til at det giver mening at gøre noget pt. Derudover er @vonreposti pointe om mods også vigtig at have med; der skal være nogen, som forstår sprogene før vi kan have indlæg på de sprog.

      Jeg er som sådan enig, men jeg tror også at vi nemt kommer i en catch-22 her: Vi opretter ikke en grønlandsk/færøsk fællesskab før der er behov for det, men vi får ikke grønlandske/færøske brugere til instansen (og dermed behov for det) uden at have fællesskabet.

      Men ærligt talt, så tror jeg ikke at det vil blive relevant. Jeg har lige kigget på Færøernes og Grønlands subreddits. De har begge omkring 6500 subscribers, og langt de fleste af deres opslag er på engelsk, og tydeligvis af folk udefra.

  • @VonReposti
    link
    7
    edit-2
    2 months ago

    Mht. grønlandsk og færøsk (jeg forstår hat af de sprog), så kunne jeg være varm på idéen om at have ét enkelt communnity pr. sprog hvis der er en der har det der skal til for at være mod og kan sproget. Man ender nemlig hurtigt med at være ene mod.

    Derudover mener jeg også at det først er relevant hvis der er nok færøsk/grønlandsk talende der forespørger det, da de også bliver nødt til at generere deres eget indhold.

    Mht. den tekniske side, så tror jeg de er vant til at hjemmesider tager et par hundrede millisekunder længere om at indlæse ;)

  • Meldrik
    link
    fedilink
    62 months ago

    Ser ikke noget problem i at Grønlandsk og Færøsk bliver tilladt, men en moderator skal også kunne forstå de sprog der bliver på feddit.dk, ellers bliver det svært at være mod.

  • @ArcticDagger
    link
    42 months ago

    Ift. regelændring af regel 2: Er det for hele Feddit.dk? For hvad hvis det på et tidspunkt bliver relevant at oprette et community for udlændinge i Danmark? Det kunne f.eks. være et omkring at lære dansk eller at bo i Danmark. Skal de så primært forsøge at oversætte deres titler eller er det ok, at de kører hele deres community på engelsk?

  • @TDCN
    link
    41 month ago

    Selv tak :) Det er godt at høre pengene er fornuftigt investeret. Jeg har skam også solgt alle mine NovoNordisk aktier og flyttet det hele over på RDDT så jeg kan snart donere mange flere penge til feddit.

    Og nu til noget helt andet…

    Jeg må være ærlig og sige at jeg ikke synes oversættelse af originale titler fra engelsk til dansk er en god ide. Jeg er bange for at kvaliteten af oversættelsen og jeg kan heller ikke rigtig se hvorfor det er relevant at oversætte når nu indholdet er på engelsk alligevel.

    Her er et alternativ forslag: Lige nu er det ikke tilladt at bruge beskrivelsesfeltet når man slår nyhedsartikler op. Kunne det give mening at lægge den danske oversættelse af titlen der, samt en kort begrundelse for relevans. Udlændinge som vil kommentere vil forhåbentlig se på beskrivelsen at dette er et dansk forum. Vi kunne også bare have en default disclaimer som man kan copy paste ind.

    Som det er nu må man kun skrive kommentarer hvilket hurtig drukner hvis der er mange engelske besøgende som så ikke opdager at det er et dansk forum. Hvis beskrivelsen på opslaget er på dansk (samt dansk title oversættelse) vil det nemmere kunne ses.