• 245 Posts
 • 773 Comments
Joined 1 year ago
cake
Cake day: June 16th, 2023

help-circle


 • For de, som har lyst til at læse hele artiklen, ligger den som open access her. Jeg synes det er en interessant undersøgelse og resultaterne er måske ikke så overraskende, men spørgsmålet er om det betyder så meget. I artiklen lægger forfatterne op til, at et højt forbrug af højkultur gavner ens CV, men det er amerikanske undersøgelser. Jeg tænker, med makrelmadder og Kandis in mente, at det er en sandhed med modifikationer i Danmark. Der er helt sikkert stadig en masse kulturelle koder, som betyder noget for hvordan vi opfatter hinanden, men det er ikke nødvendigvis en fordel at være rendyrket højkultur.

 • Artiklen fra Politiken undersøger, hvordan vejen til vedvarende kærlighed er blevet mere kompleks for unge mennesker. Unge i 20’erne og 30’erne dater mange potentielle partnere, kysser og har sex, men finder det stadig sværere at etablere langvarige forhold. Denne tendens bliver belyst gennem en række personlige historier og ekspertudtalelser.

  27-årige Hannah har aldrig haft en kæreste, og hun bekymrer sig over, at det bliver mere mærkeligt, jo ældre hun bliver. Hun er ikke alene med sin bekymring; mange unge fortæller om lignende oplevelser. For eksempel føler 26-årige Sophie, at datingmiljøet er hårdt og nærmest som en jobsamtale, mens 27-årige Lasse Tvede har kendt mange kvinder uden at finde den store kærlighed.

  Sociolog Poul Poder peger på, at singlelivet nu har fået kulturel legitimitet, og at unge har set deres forældres mange skilsmisser, hvilket får dem til at vente længere med at indgå i faste forhold. Samtidig taler sprogforsker Marianne Rathje om, hvordan nye ord som “ghosting” og “love bombed” afspejler ændringer i unges datingvaner og forhold.

  Anna Vitting, 26, har aldrig haft en kæreste og finder, at dating-apps ofte fører til løse relationer snarere end seriøse forhold. Hun har oplevet at blive ghostet flere gange, hvilket har påvirket hendes syn på dating. Sofie, også 26, ønsker et forhold, hvor hun føler sig anerkendt, men vil hellere være single end i et frustrerende forhold.

  Eksperter som professor Niels Ulrik Sørensen fra Aalborg Universitet forklarer, at præstationskulturen blandt unge kan gøre dem tilbageholdende med at indgå i usikre, romantiske relationer af frygt for at blive afvist. Desuden har mange unge høje forventninger til kærlighed, hvilket kan føre til, at de dømmer potentielle forhold ude for hurtigt.

  Asger Petersen, 30, har kæmpet med sin vægt og usikkerhed i 20’erne, men efter at have tabt sig og fået bedre selvværd, dater han nu casual på Tinder. Ditte, 27, har aldrig haft en kæreste og lyver ofte om det, når hun dater, fordi hun møder fordomme og stigma.

  Artiklen fremhæver, at selvom mange unge drømmer om kærlighed og en kæreste, så vælger de i stigende grad at fokusere på selvudvikling og venskaber. Dette skaber et komplekst landskab, hvor dating, kærlighed og parforhold har ændret karakter markant over de seneste årtier. • Jeg har læst Faysa Idles Et ord for blod om hendes opvækst i Sveriges ghettoer og den verserende bandekonflikt (hun er søster til en af lederne). Den var okay, men jeg havde håbet på noget … mere? noget andet? Jeg havde nok i virkeligheden håbet på at læse Yahya Hassan på svensk, men fik en mere overfladisk, mindre provokerende og mindre litterær udgave af ham. Det jeg mangler er nok i virkeligheden snitfladerne mellem parallelsamfund og “primære” samfund, som jeg synes Hassan beskrev deprimerende godt. Dermed ikke sagt, at det ikke er barsk læsning: der er genopdragelse i Afrika, korporlig opdragelse, bandemord og paranoia for alle pengene. Nu håber jeg, at Biblioteket snart har fået de Naomi Novik bøger hjem (bind 2-3 i Temeraire-serien), jeg har bestilt, så jeg kan koble af med lidt fantasy.  1. Baggrund: Mistrivsel blandt børn og unge er steget siden begyndelsen af 2010’erne.
  2. Lovgivning: Regeringen har strammet reglerne for beskyttelse af børns data.
  3. Eksisterende regler: Børn under 18 år kan ikke indgå bindende aftaler uden forældres samtykke, men de kan nemt tilmelde sig sociale medier.
  4. Aldersgrænser: Techplatforme kræver, at brugere er 13 år, mens databeskyttelsesloven siger 15 år.
  5. Problemet: Ingen effektiv alderskontrol, hvilket betyder, at mange børn under 10 år er på sociale medier.
  6. Regeringens initiativ: Justitsminister Peter Hummelgaard overvejer et nationalt forbud mod, at sociale medier indgår aftaler med børn under 15 år.
  7. Dataudveksling: Børn betaler med personlige oplysninger, som techgiganter udnytter kommercielt.
  8. Juridisk perspektiv: Eksperter mener, at et forbud baseret på aftaleretten kan være mere effektivt end nuværende databeskyttelsesregler.
  9. Udfordringer: Techgiganterne kan forsøge at undgå dansk lovgivning ved at henvise til deres EU-hovedsæde i Irland.
  10. Ekspertudtalelser: Juraprofessorer og advokater støtter initiativet, men advarer om modstand fra techgiganterne.
  11. Medierådet for Børn og Unge: Fremhæver det absurde i, at børn ikke kan indgå andre kontrakter, men nemt kan tilmelde sig sociale medier.