Så er det endelig fredag! Dette er tråden, hvor der kan snakkes om alt og intet.

Denne tråd oprettes automatisk af botten hver fredag kl 6.

Hvis du har spørgsmål til botten eller ønsker at bruge den på et fælleskab, så skriv til @President_Pyrus@feddit.dk.

God weekend!

  • letraset
    link
    fedilink
    arrow-up
    11
    arrow-down
    1
    ·
    17 days ago

    Jeg er på barselsorlov og besøger noget svigerfamilie i det sydlige Europa. Jeg må konstatere, af fædre her, dem af den traditionelle overbevisning, ikke laver en FLØJTENDE FIS, i hjemmet.

    Det drejer sig om min svigerindes mand. De har en datter på knap 7 år. Vi har to unger, en på 3 år, og en på knap 4 måneder.

    Han er en succesfuld selvstændig erhvervsdrivende, så nej, han har aldrig ferie, i traditionel forstand, og ja, han er den der står for at tjene pengene derhjemme. Men hold da kæft, efter vores 5 dages strandferie med dem var jeg rødglødende af indestængt og ophobet patriarkhad.

    Seriøst, manden løftede ikke en gråpære. Vågnede om morgenen, lavede morgenmad til sig selv. Han lavede ikke engang fucking kaffe til sin kone!

    Hele dagen på stranden var jeg kong gulerod der underholdte eget afkom og hans, med at bygge sandslotte, lave bane til at skubbe små sten rundt, osv osv. Nu sagde jeg han altid arbejdede, men på stranden lavede han ikke en skid, heller ikke hans arbejde.

    Når vi så kom hjem fra stranden ud på eftermiddagen, så lagde han sig gudhjælpemig og tog en to-tre timers lur som den eneste af os alle, undtagen den 4 måneder gamle. Og ingen sagde noget til det. Jeg måtte bide mig i tungen for ikke at smide nogle passivt aggressive kommentarer om han ikke også skulle slappe lidt af, eller om hans havde tid til at tage sig en lur med alt det arbejde han jo har (og jævnligt gør opmærksom på, at han har).

    Nåh, det var bare det jeg ville rante over. Nu har jeg det meget bedre. Tak!

    Ellers er barselsorlov fedt, ungerne er dejlige, og det er min kone også.

    • SorteKaninMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      9
      arrow-down
      1
      ·
      17 days ago

      Har selv oplevet det med noget sydøst-europæisk familie. Patriarkatet lever stadig i fuld velgående dernede når det kommer til hvem der tjener pengene og hvem der holder huset, passer børn og laver mad. Jeg kan dog se en forbedring mellem generationerne - det er ikke lige så slemt som det har været. Det skal nok blive bedre tænker jeg, de er bare ikke helt lige så langt fremme i skoene som Danmark er (og set med et bredere perspektiv i den henseende er det måske mere Danmark der er en “outlier” end det er sydeuropa).

      • letraset
        link
        fedilink
        arrow-up
        9
        arrow-down
        1
        ·
        17 days ago

        Jo, det er nok Danmark der er en outlier på det punkt. En af aftenerne sad han på terrassen med sin telefon og en sjus, mens resten af huset puttede børn. Efter jeg havde puttet den lille, og min kone forsøgte at få den rigtig lille til at sove, gik jeg ud på terrassen for at hænge noget vasketøj op. Han kiggede på mig, og spurgte mig hvad jeg lavede, hvor hans kone så vendte tilbage fra at putte deres datter, og forklarede ham at jeg arbejdede.

        Jeg kunne ane en snert af “se hvad nogle mænd/fædre gør, også når de er på ferie” i hendes stemme. Det kan være der er andre tider på vej.

        Men mænd i den familie har generelt været helt chokeret over min opførsel, der bl.a. inkluderer at: lave mad, skifte ble, tage ud af bordet, fylde og tømme opvaskemaskine, sætte vask over, hænge tøj op, alle ting der falder mig fuldstændig naturligt pga min opdragelse og kulturelle bagland. Det overrasker mig bare stadig hver gang det sker.

        Jeg tror en af årsagerne også er, at alle disse mænd gik fra at bo hjemme hos mor, der gjorde alt, til at bo med deres kone, der gjorde alt. De har ganske enkelt aldrig boet for sig selv, og været i en hverdag hvor disse ting ikke blev gjort for dem. Derfor ligger det dem så fjernt, samtidig med, at de jo er fuldstændig hjælpeløse til alle de her ting. De kan ikke koge et æg eller stryge en skjorte. De kan mange andre ting, men overleve på egen hånd har jeg svært ved at forestille mig de kan. Jeg synes det er så ynkeligt, og umandligt, men sådan kan man jo se forskelligt på ting, afhængig af ens opvækst, kontekst, og kultur.

        • EvilCartyen
          link
          fedilink
          arrow-up
          5
          arrow-down
          1
          ·
          17 days ago

          Jeg synes også det er helt utroligt at man finder sig i det fra kvindernes side, det er da så utroligt patetisk når mænd ikke kan klare dig selv. Jeg har kun foragt til overs for den måde at ligge andre til last på. Sådan nogle voksenbabyer.

          • letraset
            link
            fedilink
            arrow-up
            4
            arrow-down
            1
            ·
            16 days ago

            Jeg synes også det er vildt, men jeg tror det er så simpelt som at det er sådan kulturen er, og det er noget der er svært at ændre in situ, og tager lang tid, flere generationer, at ændre. Jeg er ikke nogen vårhare længere, og mine forældre havde helt klart også en opdeling af deres arbejdsopgaver der var stærkt kønsbestemt. Da de gik fra hinanden kunne min far stort set ikke noget som helst i et køkken, så det blev han nødt til at lære, ret hurtigt, eller finde en ny kone der kunne gøre det for ham. Han gjorde så det første, sikker fordi han ikke havde held med et finde en ny kone hurtigt nok.

            Jeg er helt enig, og synes også der er ynkeligt med mænd der ikke kan klare sig selv. Men det er ikke alle der ser sådan på det.

            • EvilCartyen
              link
              fedilink
              arrow-up
              3
              arrow-down
              1
              ·
              16 days ago

              Tjah, sværere er det vel heller ikke at ændre, det tog vel ret beset kun en generation for vores samfund. Jeg er klar over kulturen er sådan, men vi er alle i et vist omfang herre over vores eget liv og bestemmer hvem vi vil være og hvad man vil finde sig i.

              Men det kræver jo simpelthen at man taler om det og udstiller hykleriet og uretfærdigheden. Det kræver man gør sig besværlig. Og først og fremmest kræver det at kvinder har mulighed for at være økonomisk uafhængige af en mand.

              • letraset
                link
                fedilink
                English
                arrow-up
                1
                arrow-down
                1
                ·
                14 days ago

                Nu er det jo rene anekdoter jeg disker op med her, men i min specifikke situation er det ganske enkelt så fasttømret, at jeg også får at vide af kvinderne i familien (undtagen min kone der er the odd one out i den sammenhæng), at jeg ikke skal gøre <huslig handling>, for det er altså dem der gør det. Det har jeg så modsat mig en del gange, når jeg kunne gøre det uden alt for meget drama, netop for at gøre som du beskriver, at vise at der altså ikke går noget af nogen, at alle hjælper med de ting.

                Jeg har også prøvet at snakke med min svigermor om det, og hendes svar var, at det jo var håbløst at lade mændene i familien gøre <huslig handling> fordi de gør det helt forkert. Ahmen altså, så må du jo øse af din erfaring og viden og lære fra dig så mænderne også kan gøre det ordentligt. Men det tror jeg ikke var en indsats der var vilje til at investere i.

                For svigerforældrene er der i øvrigt ingen økonomisk afhængighed af manden. De har begge arbejdet hele livet.

    • KlorofylMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      16 days ago

      Så lidt af det samme da jeg var på ferie med svigerforældrene i sommerferien. Svigerfar er 70 år og svigermor 67. Han lavede ikke morgenmad, frokost, aftensmad og tog ikke af bordet efter maden.

      En dag da min hustru og min svigermor straks efter frokost rejste sig for at rydde op, sagde jeg til dem med med lidt animeret høj stemme så alle kunne høre mig, at de skulle sætte sig ned og slappe af, da det er vigtigt at vi kan hjælps om pligterne og fordi det ikke er rimeligt at de skulle lave alt arbejdet hver gang. Sagde noget lignede dagen efter. Det endte faktisk med at den 70 årige begyndte at tage af bordet.

      • letraset
        link
        fedilink
        English
        arrow-up
        1
        ·
        14 days ago

        Det endte faktisk med at den 70 årige begyndte at tage af bordet.

        Hurra for det, og godt du sagde noget! Jeg har det stramt med at begynde at opdrage på folk når de ikke er hjemme hos mig, men da svigermaskineriet boede hos os i en længere periode for nyligt, var det virkeligt svært ikke at sige noget. Synes også jeg var i min fulde ret til at sige noget, når nu de boede hos os, hvor alle hjælper til med de daglige gøremål. Jeg påtalte en enkelt gang, at svigerfar måske lige kunne tage sit eget service med ud i køkkenet når han rejste sig fra bordet, og det gjorde han så også de efterfølgende dage. Men træerne voksede ikke ind i himlen, han lod alt andet på bordet stå :-D

  • Limfjorden
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    7
    ·
    17 days ago

    Okay, det er lige gået op for mig at jeg glemte at tage på arbejde i dag. Ikke sov over mig. Jeg glemte at jeg havde en vagt og ingen har ringet og spurgt efter mig, så jeg er først kommet i tanke om det nu. Håber det gik alligevel.

    • SorteKaninMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      6
      ·
      17 days ago

      lol hvilken branche arbejder du i hvor ingen lægger mærke til at du ikke møder op? 😂

      Finder du på en undskyldning eller tror du bare du indrømmer det?

      • Limfjorden
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        6
        ·
        17 days ago

        lol hvilken branche arbejder du i hvor ingen lægger mærke til at du ikke møder op? 😂

        Tror desværre det bliver lidt for specifikt, til at jeg vil dele det her. Men det har ikke noget med branchen at gøre, for hvis nogen andre ikke er dukket op, er der altid blevet ringet til dem.

        Finder du på en undskyldning eller tror du bare du indrømmer det?

        Jeg indrømmer det bare. Jeg lægger stor vægt på ærlighed, og siden det er den eneste vagt jeg nogensinde har misset (dvs. ikke byttet væk), så går det nok.

    • KlorofylMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      6
      ·
      16 days ago

      Wow det lyder vildt. Hvor mange er i på din arbejdsplads, siden en persons fravær kan gå ubemærket? Overvejede du bare at blive hjemme?

      • Limfjorden
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        6
        ·
        16 days ago

        Vi er omkring seks på arbejde af gangen, hvilket gør det endnu mere mystisk. Fik dog en besked fra chefen i dag hvor han spurgte om hvorfor jeg ikke var der i går. Jeg forklarede ham det samme som jer, og han svarede bare: "Ok tak for info. Håber du havde en god friaften 😂 ".

        Det havde jeg, for jeg så nemlig Muppet Show.

        • KlorofylMA
          link
          fedilink
          arrow-up
          4
          ·
          16 days ago

          Fed chef du har ;) og godt en bemærkede det ;)

  • EvilCartyen
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    17 days ago

    Jeg leder efter noget software som jeg kan self-hoste til at lave en relativt simpel blog… men synes det er svært at finde det rigtige.

    Krav:

    • Markdown editor
    • Mulighed for at uploade billeder og andet direkte i web-interfacet, gider ikke connecte til min server for at smide et billede på
    • FOSS

    Må gerne være minimalistisk, men jeg vil gerne have mulighed for smide ting ind i en navigation - emner osv. Er der nogle her der har erfaring med sådan en platform?

      • EvilCartyen
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        17 days ago

        Det var også min første tanke, men writefreely har ikke nogen måde at lægge billeder op uden at connecte til din server og det gider jeg ikke, ikke mindst fordi jeg ikke altid er et sted hvor jeg har adgang til den.

        • bobslaede
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          3
          ·
          17 days ago

          Du kunne måske hoste en Picsur instans ved siden af. Det er ligesom Imgur, paste et eller træk et billede og få en url.

        • President_PyrusMA
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          17 days ago

          En løsning på det er vel at køre en vpn server, så du altid kan forbinde til serveren.

          • EvilCartyen
            link
            fedilink
            arrow-up
            5
            ·
            17 days ago

            Altså ja, men jeg vil gerne have en asset manager :) Jeg synes det er pisse irriterende at skulle overføre billeder manuelt og huske stien til dem i markdown etc. Det er præcis derfor jeg skrev det i min OP.

    • Underbroen
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      18 days ago

      Voldsomt! Jeg regnede næsten med, at du ville lave en E.T. og roligt lette over det hele, men mindre kan også gøre det.

  • Underbroen
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    18 days ago

    Jeg kan mærke at efterårets første forkølelse er på vej så småt og føler mig ganske ynkelig.

    Jeg har været til jobsamtale i løbet af ugen og skal gå weekenden over og vente på svar. Vi var kun to til samtale, men jeg vil blive meget overrasket, hvis den anden kandidat ikke får jobbet. Vedkommende er intern og virkelig dygtig, så det vil være dem vel undt! Meeen det kunne også være fedt med et nyt job.