I lyset af alle de nyheder, jeg ser på DR omkring klimaforandringer og reparation af ejendele, vil jeg gerne høre fra jer. Har I for nylig taget initiativ til at reparere noget derhjemme eller på arbejdspladsen i stedet for at smide det ud? Jeg har for eksempel selv på hjemmefronten stoppet sokker og karklude, så de holder mere end dobbelt så længe, og på arbejdet går jeg rigtig meget op i at genbruge elektronik. En gammel computerskærm kan blive til et dashboard eller en ekstra skærm ved siden af min hovedskærm. Jeg skiller også gamle automationsudstyr ad og genbruger knapper, PLC’er og motorer, som kun er nogle få år gamle. Fortæl og inspirer.

  • @kense@lmmy.dk
    link
    fedilink
    1311 months ago

    For nogle år siden tabte jeg min telefon og smadrede skærmen. Da det var en telefon af ældre dato prøvede jeg selv at reparere det med reservedele fra Kina og det gik overraskende godt.

    Jeg begyndte at købe defekte telefoner, bestille reservedele fra Kina og havde et lille hobby-mobil-vækrksted. Jeg elsker at reparere telefoner, jeg tænker det er for mig hvad en Sudoku er for andre mennesker.

    Lysten forsvandt ikke ved de mange “low quality” reservedele jeg måtte kassere, eller de nye import regler for Kinavarer, nej alt det var en del af oplevelsen. Men at sælge telefonerne… Gud fri mig vel.

    Nogle telefoner havde defekter jeg ikke var kyndig nok til at redde og det skrev jeg i salgs annoncen. Alligevel var der flere der efterfølgende klagede over lige præcis den defekt flere uger (en enkelt, et halvt år) efter.

    Det, kombineret med at cirka 10% af køberne rent faktisk dukkede op og resten enten udeblev eller skrev flere timer senere om jeg kunne mødes på stationen… Det blev så trættende, så til sidst døde lysten for at reparere telefoner for jeg orkede ikke at sælge dem…

    I dag forsøger jeg dog at reparere alt der går i stykker (medmindre det er under garanti/reklamation) og har både sat et par Xbox i stand og nogle bærbare der havde det lidt trist.

  • @dolle
    link
    12
    edit-2
    11 months ago

    Mine trådløse in-ear hovedtelefoner (JBL Reflect Flow) som ellers er ca 5 år gamle. Gummi-dutten på den ene faldt af og forsvandt, og JBL sælger dem ikke (slapt, de har garanteret tusindvis af dem liggende på et lager et sted). De tilbød kun at jeg kunne købe et helt nyt sæt hovedtelefoner uden ladeboks til næsten fuld pris, hvilket jeg synes var latterligt. Jeg fandt nogle kopi-dutter på en kinesisk side og købte dem for en 20’er i stedet.

    Derudover har jeg gemt et par jeans som revnede da de blev fanget af en spids genstand, men som ellers ikke fejler noget. Når mine andre jeans er ved at blive for gamle har jeg tænkt mig at sy revnen.

    Med elektronik er det mere at jeg prøver at genbruge frem for at købe nyt. Forstærkeren til mit TV er en gammel en som jeg har overtaget fra min far, og jeg gemte min gamle Nintendo DS, som jeg ellers ikke brugte, i ca. 10 år fordi jeg tænkte at mine fremtidige børn kunne have glæde af den (det har de nu!). Når mine smartphones dør køber jeg via greenmind, men jeg har faktisk overvejet en Fairphone eller lignende som er bygget til at blive vedligeholdt. Det bliver dog først når min nuværende telefon dør om forhåbentligt mange år.

  • @VonReposti
    link
    11
    edit-2
    11 months ago

    For et par år siden begyndte jeg at købe defekte båndoptagere og Walkmans. De er som regel meget nemme at reparere, da det som regel var en enkelt gummi-ring eller to der var mørnet og skulle skiftes. Fordelen er at de båndoptagere du kan købe i dag er skrald, så hvis det lykkedes så fik jeg sat et high-end system fra 90erne tilbage på markedet. Det stoppede dog da UPS kastede en 15kg båndoptager over et hegn og fuldstændig destruerede det. Det tog 5 måneder at få dækket mine udgifter til båndoptageren og yderligere et halvt år hvor jeg modtog rykkere fordi de insisterede på at jeg skulle betale returleveringen. I sidste ende lykkedes det dog, men jeg havde fuldstændig mistet lysten til at fortsætte med det.

    • @bobslaede
      link
      511 months ago

      Jeg har en gammel walkman liggende, som nok skal have skiftet et gummibånd eller lignende 🙂 Jeg har ikke selv noget investeret i den, så hvis det kan tænde din lyst, må du få den.

      • @VonReposti
        link
        411 months ago

        Tal for tilbuddet. Jeg tror dog jeg springer over. Jeg har ikke flere reservedele liggende og Walkmans var lidt mere irriterende at fixe da alle delene er ekstremt små. Men hvis det er den helt originale ville det næsten være synd at smide den ud, da de ofte sælger godt som defekte så længe de ser nogenlunde ud udenpå.

  • @renard_roux@beehaw.org
    link
    fedilink
    10
    edit-2
    11 months ago

    Jeg er begyndt pro-aktivt at sy forstærkning i skridtet på mine jeans for at få dem til at holde længere. Købte i lang tid billige jeans (Redefined Rebel “Copenhagen”, 200-250,-), men de holdt aldrig mere end 6 måneder før de flækkede i skridtet og lommerne tabte bunden.

    Tænkte at det måske bedre kunne svare sig at købe dyrt for bedre holdbarhed, så købte et par dyre Levi’s 511 og et par dyre Lee “Daren” (begge 700,- +). Begge holdt 6 måneder. Mine Lees blev forstærket i skridt, side- og baglomme syninger med denim patches på indersiden, og holdt 6 måneder længere. Nu er stoffet på lårene begyndt at gå i opløsning. Samme med 511.

    Min teori er at det er al den elasten i stoffet der fucker det hele op, men det er 100% umuligt at finde jeans uden stretch der ikke koster en bondegård, så kan ikke teste teorien.

    Jeg har heldigvis gemt alle mine gamle skridt-flækkede billige jeans (er ikke god til at smide ting ud 😬), og er så småt begyndt at lappe på dem nu. Har nu også købt et par sorte Dickies cargobukser for at se om jeg bare må opgive jeans, men må indrømme at jeg ikke bryder mig om at gå med dem 😕

    Jeg har et par filtede hjemmesko som har holdt i 4+ år nu fordi jeg lapper dem via ny uld og nålefiltning, men tror snart ikke de kan mere, desværre. Også OK, de bliver lavet af en dansk virksomhed i Nepal som hjælper deres ansatte kvinder med fair løn og uddannelse og læge til deres børn, så støtter dem gerne igen når skoene helt giver op.

    Ellers gør jeg mit bedste for at bruge alt jeg køber så absolut længe jeg kan inden jeg køber nyt. Tror de fleste af mine underbukser, sokker og t-shirts er 5+ år gamle, og flere af dem (især tees) er endnu ældre. Ikke helt så imponerende, men min telefon er fra 2020, og det må også tælle for lidt 😅

    Til sidst har jeg i sidste uge snittet og slebet mig til en kæmpe bødenål af træ, som kan tage 40 meter paracord ad gangen. Lærte mig selv at strikke hængekøjer, primært via denne YouTube video . Ikke reparation (endnu), men ved nu hvordan jeg fixer den hvis det bliver nødvendigt, og nu behøver jeg ikke længere støtte Big Hammock! 🤣

    EDIT: Billeder af hængekøje + bødenål.

    • @TDCNOP
      link
      311 months ago

      Stærkt arbejde. Godt at høre at der er folk som tager de gamle håndværk op og gør en dyd ud af dem.

      Cykler du meget siden du slider dine bukser op i skridtet så hurtigt. Har selv haft samme problem en gang indtil jeg fik ny saddel hvorefter problemet blev væsentligt mindre. Kan anbefale bison som mærke til jeans. Er selv godt tilfreds med kvaliteten, prisen og slidstyrken på dem.

      • @renard_roux@beehaw.org
        link
        fedilink
        311 months ago

        Synes det er fedt at kunne den slags håndværk, og det var nemmere end jeg havde regnet med — her ses et par billeder af den færdige hængekøje og bødenålen 😃

        Heh, cykler faktisk 12 km de fleste hverdage for at hente ungerne, havde ikke lige tænkt over at det kunne være en faktor 😅 De fleste af bukserne døde dog inden jeg fik ladcyklen og begyndte at køre den tur, så det er højst de nyere bukser der har lidt under det.

        Jeg tager et kig på Bison, tak 😃👍

  • Meldrik
    link
    fedilink
    911 months ago

    Jeg har en plæneklipper hvor håndtaget til at starte maskinen var knækket. Det lykkedes mig at finde en 3D model til print på nettet. Så jeg printede bare et nyt håndtag og satte på. Det var fandme fedt, synes jeg.

  • cnk
    link
    fedilink
    911 months ago

    Vi havde en 2011 Macbook Air liggende som jeg skiftede batteri i (~2-300kr) og installerede Linux Mint på. Nu brugt min 7-årige datter den flittigt til streaming af film, musik og spiller småspil på den.

    • Kresten
      link
      311 months ago

      Det sku’ iorden!

    • @Marand
      link
      111 months ago

      Synes jeg har hørt nogle skræmmehistorier om at det kan være svært at installere linux på mac hardware. Er der noget om det eller halucinerer jeg bare?

  • @President_PyrusM
    link
    811 months ago

    Husk at vi har !spoergsmaal_og_svar til denne slags opslag nu.

        • @kense@lmmy.dk
          link
          fedilink
          611 months ago

          Jeg tænkte jeg lige ville skrive at “man kan sætte instans efter community, så linker den”, men så så jeg hvem du var og tænkte et link under din kommentar var mere end rigeligt.

    • @TDCNOP
      link
      411 months ago

      Jeg var faktisk lidt frem og tilbage hvor jeg skulle poste så valgte bare den generelle tråd som jeg tænkte var “standard”. Det er mit første opslag her. Min tanke var at skabe lidt inspiration til hvad man selv kan lave af reperationer.

    • @SorteKaninMA
      link
      311 months ago

      Det er lige før det også kunne passe i !selvgjortvelgjort@feddit.dk. Men det er også okay at poste her synes jeg, for synlighedens skyld. Så længe et emne ikke tager overhånd.

  • @DaKoTa
    link
    411 months ago

    Prøvede at fikse en remote controller til gopro, som jeg fik med i en pakke brugt GoPro, men gik i stå da jeg konstaterede at jeg skulle lode et nyt batteri i. Jeg har ikke en lode maskine og jeg er fobisk bange dor at brænde mig, så nu ligger den bare indtil jeg kan lokke nogen til det

  • @deczzz@lemmy.dbzer0.com
    link
    fedilink
    dansk
    311 months ago
    • Skiftet batteri og skærmen på flere af mine egne og familiens telefoner.
    • Skiftet switches i både mus og tastatur
    • Skiftet blæsere og kølepasta i laptops
    • Skiftet batterier i Dual Shock controllers
    • Skiftet mic i “gamer” headset

    If you cannot fix it, you do not own it :=)