Klik her for at donere til Feddit.dk gennem Liberapay

Omkostningerne til Feddit.dk er steget en del siden det startede. Det er nu på et punkt hvor jeg ikke synes det giver mening at jeg betaler det hele selv. Derfor kan man nu donere til Feddit.dk gennem Liberapay.

Feddit.dk er non-profit uden reklamer eller andre former for indtægtskilder. Derfor er der ingen andre end brugerne selv til at finansiere det. Jeg håber i vil overveje det. Selv små donationer kan gøre en forskel!

Jeg har i den sidste måned personligt brugt meget tid på Feddit.dk. Fx skulle der opdateres til den nyeste version af Lemmy i går. I kan ikke gøre tiden jeg bruger mindre, men i kan godt fjerne de pengemæssige omkostninger.

Hvordan bruges min donation?

Donationer vil blive brugt til at dække omkostningerne. Hvis vi skulle være så heldige at donationerne overstiger omkostningerne, vil jeg starte med at opbygge en “buffer” til evt. fremtidige omkostninger og i tilfælde af at omkostningerne stiger. Hvis den buffer blivet meget stor (mere end 3 års omkostninger lad os sige)… ja lad os tage den hvis det bliver en realitet (man har vel lov at håbe!) 🙂.

Finansrapport Juli 2023

For at give jer indsigt i sidens finanser kommer her en lille oversigt over omkostningerne, som primært består af denne regning hos DigitalOcean:

digitalocean regning

(det der er overskrevet er blot noget andet jeg har kørende på DigitalOcean som er urelateret til Feddit.dk)

Dertil er der en udgift på 70 kroner om året til Punktum.dk for domænenavnet (altså cirka 6 kroner om måneden). Så udgifterne løber rundt regnet op i:

550 kroner / måned

Dem håber jeg i vil hjælpe med at dække 🙂. Hvis vi tager antallet af aktive brugere i den sidste måned (138 når jeg skriver dette, lad os bare sige 100), så bliver det altså til en sølle femmer per person per måned. Selv små donationer kan gøre en forskel!

Jeg tænker også at der måske kan laves en rangliste over dem der har givet mest, hvis det hjælper på motivationen… men man er også velkommen til at donere anonymt!

  • @SorteKaninOPMA
    link
    10
    edit-2
    11 months ago

    Jeg kan se der er en af jer der har haft det morsomt med at donere - hvem end du er, du er en legende!

    • @MummifiedClient5000
      link
      dansk
      1711 months ago

      Der er ikke meget at gå på her, men jeg vil gætte på at det er en verdensmand som er i besiddelse af en større formue, en uovertræffelig sans for humor samt en stor pik.

    • Baizey
      link
      111 months ago

      Donation siden virker lidt… sær?

      “69.69” passer ikke med det forventede talformat. Måske mente du 69.69 eller 6.969?

      • @SorteKaninOPMA
        link
        1
        edit-2
        11 months ago

        Er det en fejl du får? Det lyder mærkeligt. Tror du det er fordi den forventer at du bruger komma, som man jo gør på dansk? Altså 69,69

        • Baizey
          link
          311 months ago

          Det var præcist hvad fixet var, det var bare sjovt at deres auto “x did not work, try y” forslog præcis den samme fejl :p

  • Meldrik
    link
    fedilink
    dansk
    6
    edit-2
    11 months ago

    Det var da godt nok dyrt! Overvej en anden udbyder eller måske byg selv?

    Min egen server har kostet:

    • ASRock DeskMini X300 Mini PC (1250 kr.)
    • Kingston 32GB RAM (580 kr.)
    • 1TBx2 NVMe (630 kr.)
    • AMD 3000G (400 kr.)
      • Havde den liggende.

    Total 2860 kr.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      611 months ago

      måske byg selv

      Jeg har overvejet det, men der er også risikoer ved det (min kat ødelagde min raspberry pi for en måned siden… 😅). Og så har jeg egentlig ikke meget plads til at have en server stående et sted…

      • Meldrik
        link
        fedilink
        111 months ago

        Det kræver også en ordentlig internetforbindelse, men min nuværende server er på størrelse med en madkasse og er lydløs. Min tidligere var en rackserver og den fyldte og larmede af helvede til 😂

      • Baizey
        link
        1
        edit-2
        11 months ago

        Ved du om feddit kunne hostes distribueret? Ville gerne ligge en pi eller 2 til netværket

        • @SorteKaninOPMA
          link
          111 months ago

          Det tror jeg ikke giver så meget mening. Lemmy er allerede distribueret blandt forskellige instanser.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      411 months ago

      Har du nogen forslag til en god hosting-udbyder? :)

      • Meldrik
        link
        fedilink
        dansk
        611 months ago

        Hetzner kan jeg varmt anbefale. De har også “server auktion” hvor man kan få rimelig gode dedikerede servere til små penge.

      • @Marand
        link
        411 months ago

        Var lige inde at se på Hetzners priser og det ser ud til at du kan få en 4vcpu-8gb vps for 16,38 euro. Det ville skære din største udgift i mere end halv.

        https://marand.dk/share/hetzner-priser.png

        Jeg kan også godt anbefale Hetzner. Har aldrig haft problemer med dem. Ved så ikke om det gør dit backup setup sværrer. Det skal jo også være nemt for dig. Tror man godt man kan tage snapshots ligesom du gør nu.

      • @dolle
        link
        211 months ago

        Jeg har selv ret gode erfaringer med transip.eu til personligt brug, men jeg ved ikke om de kan konkurrere med DO på pris for en tilsvarende server.

        • Meldrik
          link
          fedilink
          dansk
          211 months ago

          Det er amerikansk, men de har et datacenter i Luxembourg.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      311 months ago

      Nu har jeg snakket med nogle andre admins, også nogen der kører meget større instanser end Feddit.dk. Og nogle af dem kører faktisk også DigitalOcean, fx både lemm.ee og beehaw.org. Lemm.ee’s erfaring er at det sparer tid at have det managed og DigitalOcean har både object storage og managed databaser som del af deres service også, som hjælper med at holde det samlet og “nemt”.

      Hvordan har du (eller jer andre) det med at jeg prioriterer den tid det tager for mig at vedligeholde Feddit.dk frem for prisen? Det er klart at det kræver flere donationer så, men det kræver så også mindre administrationstid. Det har også en værdi, i hvert fald for mig, men måske også i hvor hurtigt/nemt instansen bliver opdateret og vedligeholdt osv. Vil meget gerne høre hvad folk mener om pris versus tid.

      • @VonReposti
        link
        211 months ago

        Nu ved jeg ikke hvordan Lemmy specifikt klarer det, men alle mine containers er opdateret ved podman-compose down && podman-compose pull && podman-compose up -d. Det tager mindre end 2 min per pod (hele stack’en for ét system, fx app, DB og redis).

        Det store er når der er nogle opdateringer på selve serveren, da det indebærer ved kernel opdateringer at genstarte serveren (jeg er ikke rig nok til at køre Enterprise Linux så den kan hot-swappe kernelen…), men igen tager det sjældent mere end 15min. Jeg kigger dog løbende på om det kan svare sig for mig at skifte distro for at gøre dette mere gnidningsfrit.

        Jeg vil skyde på at så længe du bruger containers som fx Docker, så vil opdateringer se lige dan ud.

        • @SorteKaninOPMA
          link
          dansk
          111 months ago

          Jo, selve opdateringen er for det meste lige så simpel som du skriver der. Men oven i det skal der jo laves backups før i tilfælde af at opdateringen går galt. Samtidig skal jeg sikre mig at serveren har nok resourcer når den kører, både i form af CPU, RAM og disk. Dette har ændret sig en del på det seneste, både pga. mange flere brugere (kræver mere) men også bedre performance af Lemmy (kræver mindre). Her skal der også ses efter potentielle spammere eller andre “bad actors”.

          Så er der også noget infrastruktur setup der stadig mangler, fx object storage til billeder. Databasen skal også konfigureres ordentligt i forhold til hardwaren.

          Og til sidst skal der modereres på selve siden, men det er heldigvis det som har været allernemmest indtil videre :)

          Så jo det er “bare” en opdatering med docker, men der er en del andre ting også :)

          • @VonReposti
            link
            211 months ago

            Backups gør jeg ikke så meget i pt. (ja, jeg lever livet farligt!), da meget af mit setup er statisk. Men når jeg får flyttet Nextcloud hjem har jeg allerede en plan for hvordan det gøres. rsync sættes op til at kopiere aller compose filer samt volumes på jævnlig basis (alt undtagen medie-filer, da de kan genskabes nemt). Jeg regner med at det ikke vil være nogen sag at sætte en ekstra kommando på min opdatering som kører rsync en enkelt gang for manuel opdatering inden den nye version pull’es.

            Så alt efter ens snilde, så kan man nemt automatisere sig ud af backups. Bare husk at en backup er ligegyldig hvis ikke man har testet om man kan gendanne den ;)

            Det efterlader sådan set hardwaren og det er dér hvor lokale setups kommer til kort. Det vil selvfølgelig altid være nemmere at boote en ekstra droplet/dyno/etc. end at skifte CPU eller RAM. Her kræver det selvfølgelig lidt planlægning for at sikre at man ikke står med en ellers undgåelig opgradering i tide og utide.

      • Meldrik
        link
        fedilink
        211 months ago

        Lemmy.wtf er sat op i en LXC container, som håndteres af Proxmox. I Proxmox er det nemt at tage backup, da man bare laver en backup af hele containeren. Det er smart sammen med Proxmox egen backup server.

        • @SorteKaninOPMA
          link
          311 months ago

          Mens containeren kører? Det har så vidt jeg forstår en chance for fil-inkonsistens hvilket kan smadre postgres databasen. Men det kommer måske an på hvordan du gør det.

  • @EvilCartyen@lemmy.world
    link
    fedilink
    611 months ago

    Egentlig er jeg jo registreret et andet sted, men har alligevel doneret 🙂 jeg driver et par internationale communities som hører bedre hjemme på Lemmy.world end her.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      4
      edit-2
      11 months ago

      Tak for det!

      Forresten så kan man vist sagtens være mod på en anden instans end ens egen, så du kunne måske bruge din Feddit.dk bruger hvis du ville. Men det styrer du selv.

      • @EvilCartyen@lemmy.world
        link
        fedilink
        4
        edit-2
        11 months ago

        Well, jeg synes det giver mere mening at bruge instans-brugeren, men jeg håber da på sigt at vi får persistent brugere på tværs af instanser.

        Allerhelst så jeg at mine communities er på den instans jeg støtter og hjælper med at holde i live, men synes ikke feddit.dk er det naturlige sted til mit AncientCoins community 😁

  • @TDCN
    link
    511 months ago

    Lidt frustrerende at jeg ikke kan lave en engangs donation. Har det lidt skidt med de her automatiske transaktioner. Svarede selv i spørgeskemaet at jeg vil donere, men på betingelse af at det var så nemt og ukompliceret som muligt så som at købe en cd eller tshirt.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      811 months ago

      Du kan bare vælge manuel fornyelse. Så får du en mail der påminder dig om at fornye, men den kan du jo bare ignorere.

  • Kresten
    link
    311 months ago

    Liberapay anbefaler imod at jeg kun betaler 5 kr om måneden pga. gebyrer. Findes der nogen andre donations tjenester, hvor der ikke er så højt gebyr?

    • @SorteKaninOPMA
      link
      411 months ago

      Jeg tror enhver form for lille transaktion altid er ineffektiv i forhold til gebyrer, uanset hvilken betalingstjeneste du bruger.

      Hvis din intention er at holde de 5 kroner om måneden kørende vil jeg umiddelbart bare forslå at du laver din donation om til 60 kroner om året. Altså bare lav større men færre donationer der svarer til de 5 kroner om måneden. Tak fordi du gerne vil donere :)

      • Kresten
        link
        111 months ago

        Det har du nok ret i, dsv.

  • Limfjorden
    link
    311 months ago

    Så har jeg smidt nogle penge Feddits vej! Ved du om serveren kører på grøn strøm eller ej? Det kunne jeg personligt godt tænke mig:)

    • @SorteKaninOPMA
      link
      5
      edit-2
      11 months ago

      Det ved jeg ikke - men jeg er også lidt skeptisk omkring “grøn” strøm. Altså strøm bliver jo købt og solgt på tværs af alle mulige steder. Jeg ved ikke lige hvordan man kan sikre sig at ens strøm er “grøn”. Men jeg er ikke ekspert.

      • Limfjorden
        link
        dansk
        311 months ago

        Jeg tror det fungerer sådan at elfirmaet køber strøm fra f.eks vindmøller svarende til ens forbrug. De konkrete elektroner der går igennem ens ledninger kan jo gedt stamme fra kul, men firmaet har købt ens forbrug i grøn strøm.

        • @SorteKaninOPMA
          link
          311 months ago

          Mnja måske? Det lyder bare som noget der meget nemt kunne blive “greenwashing”.

          • @gloriousspearfish
            link
            311 months ago

            Det er greenwashing, for det flytter ikke produktionen det mindste. Hvis jeg køber mig til 100% grøn strøm så er der en anden som så får tilsvarende mindre grøn strøm.

            Eller, i praksis sker der jo ingenting, og strømproduktionen er stadig den samme blanding af grøn/sort strøm som før.

            Det der virker er at øge andelen af grøn strøm i elnettet generelt, ikke at individuelle kunder køber “grøn” strøm.

            • Limfjorden
              link
              dansk
              211 months ago

              Hvis flere specificerer at de vil have grøn strøm så må andelen af vedvarende energi i elnettet jo også stige fordi folk efterspørger det. Det at købe ‘grøn strøm’ er et udtryk for efterspørgsel på vedvarende energi. Firmare vil tjene penge og hvis de kan tjene penge på vedvarende energi vil de øge produktionen af det.

              • @gloriousspearfish
                link
                211 months ago

                Først i det øjeblik at der er flere der vil købe det end der bliver produceret. Indtil da ændre det præcis ingen ting at købe “grøn” strøm.

                Og jeg vil vædde på at det er helt urealistisk at det skulle nå dertil hvor det faktisk betyder mere end ingenting.

    • Meldrik
      link
      fedilink
      dansk
      2
      edit-2
      11 months ago

      Ikke for at blære mig, men når solen skinner kører min server teknisk set på solenergi, da jeg har solceller på taget 😎😎

      Nogle datacentre er koblet på f.eks. vindmøller elle solpaneler, som vil give lidt på “zero-Carbon” kontoen, men det er ikke 100% grøn strøm hele tiden.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      311 months ago

      Ja, altså brugerundersøgelsen antydede at overraskende mange ville støtte. Men det er noget andet at se det ske! Beløbet per uge er faktisk tæt på at dække omkostningerne allerede.

      • @President_PyrusM
        link
        211 months ago

        Netop. At folk tilkendegiver at de vil donere er en ting. At det rent faktisk sker er bestemt noget helt andet, og fortæller mig at vi allerede har et rigtig godt fællesskab herinde og at vi er på rette kurs. Og så er det jo fantastisk at vi er så tæt på. Jeg får det til 523,35 kroner om måneden på nuværende tidspunkt, hvilket jo er fantastisk!

        • Baizey
          link
          211 months ago

          ~543 kr nu ((365.24/12/7) * 124.97) så feddit.dk er praktisk talt self-sufficient

          • @President_PyrusM
            link
            111 months ago

            583.18 per måned nu. 138.58*52/12. Så feddit er faktisk selvforsynende nu med en lille margin.

  • @deczzz@lemmy.dbzer0.com
    link
    fedilink
    dansk
    211 months ago

    Hopper jeg gerne med på!

    Mener at det ville være helt rimeligt hvis du linker til liberapay i sidebaren for at skabe opmærksomhed (eller hvad vi kalder den på lemmy?)

    • @SorteKaninOPMA
      link
      111 months ago

      Tak! Og ja det hedder vist bare sidebaren :)

  • Space Sloth
    link
    2
    edit-2
    11 months ago

    Har lige smidt 500 i puljen (for et år) Godt arbejde skal belønnes. Nu får vi at se om jeg donerer igen, som flekslønsmodtager bliver jeg nødt til at være forsigtig med faste udgifter. 🙂

    • @SorteKaninOPMA
      link
      5
      edit-2
      11 months ago

      Jeg er ikke advokat så jeg skal ikke gøre mig klog på det, men jeg vil antage at der her menes fysiske indsamlinger hvor man går fra dør til dør? Eller på anden måde specifikt opfordrer enkeltpersoner at donere (kædebreve fx)? Så uden at vide det vil jeg da umiddelbart gætte på at det ikke kræver nogen speciel tilladelse.

      Kan sagtens være jeg tager fejl. Det ser ud til at det koster 1200 kroner bare at ansøge om tilladelse, hvilket virker helt urealistisk. Altså skal det forstås sådan at enhver dansker der også vil få donationer på fx Patreon eller anden side først skal have 1200 kroner op af lommen? Det virker ikke som om det kan være rigtigt. Men igen, jeg er ikke advokat.

        • @SorteKaninOPMA
          link
          511 months ago

          🤷 Reglerne virker godt nok uddateret på det område.

          • @leds
            link
            411 months ago

            Enig,

            Jeg tænker med patreon/onlyfans/etc er det mere en tjeneste man køber og ikke en donation.

            Hvis det skulle komme så langt at du få en bøde skal du bare holde en indsamling og så skal jeg nok bidrage ;)

      • @President_PyrusM
        link
        111 months ago

        En mulighed er måske at oprette en forening som driver Feddit.dk. Fra @leds@feddit.dk’ link:

        Du behøver ikke at ansøge om tilladelse til en indsamling, hvis du samler ind blandt en snæver, velkendt kreds, fx medlemmerne af en forening.

        Hvordan det ville fungere i praksis ved jeg ikke helt, men det ville dog nok betyde at vi vil skulle forholde os meget nøje til ting som hvidvask og persondataforordningen.

        • @SorteKaninOPMA
          link
          111 months ago

          Det lyder lidt som om alle brugere skulle være medlem af foreningen så. Og så er den vel ikke så “snæver” heller. Reglerne er godt nok underligt vage her.

          • @President_PyrusM
            link
            211 months ago

            Måske ja. Men hvis man i stedet for at kalde det en “donation” kalder det “kontingent” så tror jeg ikke det er et problem. Det er også muligt at man kan lave en “Feddit.dk’s støtteforening” som man uafhængigt af Feddit.dk kan være medlem af. Der kunne man eventuelt fastsætte en brugervalgt kontingentbetaling så resultatet bliver det samme som vi ser her.

            Ulempen ved foreningsstrategien er at den nok vil skulle have en bankkonto, og der tror jeg at det vil være direkte umuligt at opretholde anonymitet. Vi vil i hvert fald ikke komme igennem KYC hvis vi er anonyme overfor banken og overfor hinanden.

          • @dybber
            link
            211 months ago

            Du skal i stedet tænke det som en kreds af brugere kan være medlemmer af foreningen - men foreningens indtægter kommer ikke som donationer i en indsamling, men som kontingent indbetalinger (som så giver stemmeret ved vigtige beslutninger).

            Dom jeg har nævnt for dig tidligere, så vil det også gøre Feddit demokratisk med repræsentativt demokrati (bestyrelse). Kræver så lidt øget administration, men i det lange løb er det nok ikke så galt og vil sikre sitets overlevelse på længere sigt, da det ikke skal hænge på enkeltpersoner.

            • @President_PyrusM
              link
              211 months ago

              så vil det også gøre Feddit demokratisk med repræsentativt demokrati (bestyrelse)

              Og det er det er det fede ved at organisere det som en forening. Jeg ved dog ligesom @SorteKanin@feddit.dk ikke om Feddit.dk administrativt set har behov for det endnu, men det er nok ikke holdbart med en ulovlig indsamling.

            • @SorteKaninOPMA
              link
              111 months ago

              Jo, det skal nok komme… engang en dag. Øget administration betyder dog mere tidsforbrug og lige nu tror jeg ikke Feddit.dk er på en størrelse hvor mere formelle processer giver mening. Men nu ved jeg ikke om den her lov tvinger os til det…

  • Andreas
    link
    111 months ago

    550kr/måned er vældigt dyrt for 4vCPU/8GB! Jeg ser at backups og load balancing indgår også men den billigeste dedikerede serveren på Hetzner koster lige meget. DigitalOcean og Linode er sygt overpriset.

    Jeg har lidt mere penge nu og skal donere, men det bliver ikke så meget da jeg er fattig student. Jeg tager aktiviteten af så jeg ikke belaster serveren.

    • @SorteKaninOPMA
      link
      211 months ago

      men den billigeste dedikerede serveren på Hetzner koster lige meget

      Dog har de også managed VPSer som dog er noget billigere end DigitalOcean. Jeg overvejer stadig om jeg skal flytte. Men jeg skal først have sat noget objekt storage op før det kommer.

      Jeg har lidt mere penge nu og skal donere, men det bliver ikke så meget da jeg er fattig student.

      Det er helt fint og selv 5 kroner om måneden kan gøre meget!

      Jeg tager aktiviteten af så jeg ikke belaster serveren.

      Faktisk er serveren ikke særlig belastet, CPU går nærmest aldrig over 40% (de nye opdateringer af Lemmy har gjort det lidt mere effektivt). Det større problem er hukommelse og diskplads, som den benytter vældig flittigt.