• Feydaikin
    link
    fedilink
    73 months ago

    Umiddelbart et fint nok forslag da de nok ikke har tænkt sig at afskaffe værnepligten.

    Så, lige for alle.

  • @Marand
    link
    63 months ago

    Troede aldrig jeg ville se dagen, må jeg indrømme. Det har været diskuteret i så mange år. Ved ikke hvordan jeg har det med 11 måneder, synes 4 måneder er en fin periode, hvor man kan få det basale med sig men det passer stadig godt ind i et sabatår. Jeg tog ind i 4 måneder, som lige passede med at jeg skulle læse matematik op i den anden halvdel af året. Den løsning kunne jeg ikke have valgt hvis det havde varet i 11 måneder.

    • @EvilCartyen
      link
      53 months ago

      Jeg aftjente 9 mdr, min far var i beredskabet i 9 mdr, og min bedstefar var soldat i 24 mdr. Det er jo noget man tilpasser sig, kan man sige.

      • @Marand
        link
        33 months ago

        Yes, jeg håber bare at man kan få noget almentnyttigt ud af det for samfundet, måske noget merit til universiteterne eller andre uddannelser. Men det er måske ønsketænkning. Ét år er rimelig lang tid at tage ud af sit liv (men så er det heller ikke værrer selvfølgelig, der er jo en del lande der har 3 år).

        • @farsinuce
          link
          3
          edit-2
          3 months ago

          Det får mig til at tænke på Moderaternes udspil til “Borgerpligt”: https://moderaterne.dk/politik/borgerpligt/

          Måske noget af ideologien derfra bliver flettet sammen i værnepligten til noget almennyttigt?

          Det kan være, jeg tager fejl, men er det ikke noget nyt, at man vil kunne vælge enten at aftjene sin værnepligt i militæret eller i beredskabet (eller som militærnægter)? Jeg syntes ikke, jeg havde den mulighed for … mange år siden.

      • @DreadPotato@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        0
        edit-2
        3 months ago

        Det er dog en unødvendig og bekostelig affære at have værnepligt. Behold sessionen og lad folk have værneret.

        Jeg forstår ikke hvorfor der er nogen som har sådan en magt-boner at de bare insisterer på at frarøve unge mennesker deres frihed, og nu vil de til at gøre det i et helt år. De ødelægger først stille og roligt de unges muligheder for uddannelse, og nu tvinger de dem i militæret, det er forskruet.

    • @bstixOP
      link
      English
      53 months ago

      Ja de 11 måneder vil gøre en stor forskel både i forhold til frivillige, planlægning ift. andre uddannelser, indholdet og antallet som skal besørges.

      Selve antallet stiger kun lidt, men med en næsten tredobling af tiden, så er det en stor omvæltning. Jeg kan ikke helt gennemskue om de fortsat vil lave session hvert halve år eller om det skal være årligt. Der må være en maksimal kapacitet enten på plads eller instruktører.

      En bivirkning kan også være at antallet af militærnægtere vil stige, hvilket vil betyde en fremgang for de organisationer som tilbyder dette. Det er normalt ca. 1/5 som vælger dette. Mon ikke det stiger enten pga. længden, den aktuelle udenrigspolitik eller simpelhen fordi der måske (?) er flere pacifister blandt unge kvinder.

      Omvendt så risikoen for at trække frinummer ret meget større nu, så det kan da sagtens give alle mulige andre bivirkninger. F.eks. at antallet af frivillige stiger eller sådan.

    • @ArcticDagger
      link
      23 months ago

      Har regeringen ikke de facto flertal? Hvordan skulle de to partier kunne vælte forslaget?

      • @EvilCartyen
        link
        43 months ago

        Det er noget med at forsvarsaftaler kræver et andet flertal, så vidt jeg husker.

      • @dybber
        link
        33 months ago

        Måske de er med i det eksisterende forsvarsforlig?

        • @ArcticDagger
          link
          23 months ago

          Ja, måske, havde jeg slet ikke overvejet

  • @SorteKaninMA
    link
    33 months ago

    Det var også på tide! Dejligt med ligestilling :)

  • @DreadPotato@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    33 months ago

    Præcist hvad er det der gør, at de tænker det er en god idé, at tvinge de her unge mennesker til, at sætte deres liv og planer på standby i et helt år mens de er i værnepligt?

    Hvilken værdi er det, at det skal give, som en 4 måneders værnepligt ikke kan? Billig arbejdskraft fordi de ikke har noget valg? Sådan en gang tvangsarbejde er også bare lækkert og hører jo totalt til i et moderne samfund /s

    • @EvilCartyen
      link
      43 months ago

      Grundlæggende er der mange funktioner i forsvaret som kan varetages af værnepligtige, og forsvaret (og diplomati) er jo fundamentet for at Danmark eksisterer som nation. Det synes jeg da godt unge mennesker kan bidrage til, vi får jo meget igen i form af, ja altså, en nation for alle os danskere.

      Jeg synes det er et fint initiativ, og 11 mdr er altså ikke lang tid i et liv. Man får endda løn og gratis togkort 😘

      • @DreadPotato@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        0
        edit-2
        3 months ago

        Et år er bare utroligt lang tid i den alder, og betyder markant mere på det tidspunkt i ens liv end når man er en gammel nisse inde på Christiansborg (eller generel borger for den sags skyld) der fuldstændig har glemt hvordan det var at være ung.

        Man får endda løn

        Hvis man så bare fik en rimelig løn, men de får jo decideret lorteløn, og derudover behandles de dårligt og bliver frataget kontrollen over deres eget liv i en periode. Det er en ekstremt ringe kompensation for 11 måneders delvis frihedsberøvelse.

        Grundlæggende er der mange funktioner i forsvaret som kan varetages af værnepligtige

        Og så er vi tilbage til, at man gør det for at tvinge folk til at arbejde til en dårlig løn…pisse fedt initiativ 🤦‍♂️

        forsvaret (og diplomati) er jo fundamentet for at Danmark eksisterer som nation

        Og det har vi en professionel hær til at stå for, lad være med at tvinge sagesløse unge til det.

        • @EvilCartyen
          link
          33 months ago

          Og det har vi en professionel hær til at stå for, lad være med at tvinge sagesløse unge til det.

          Den professionelle hær vi har er ikke nok til at løfte den opgave, den er en reaktionsstyrkehær beregnet til internationale missioner. Det er jo derfor vi vender tilbage til en delvist værnepligtsbaseret hær; trusselsbilledet har ændret sig meget markant. Og det bliver kun værre hvis/når Trump vinder valget i USA.

          Vi har jo i de sidste 80 år kørt delvist på frihjul, fordi USA har påtaget sig opgaven med at forsvare Europa mod til gengæld at have ekstra indflydelse på europæisk politik. Men nu er der altså et voldsomt paradigmeskifte på vej, og det er rigtigt set at vi må tilpasse os det.

          Hvordan vil du løse den udfordring uden værnepligt? Der er ingen der indfører værnepligt for sjov, det er fordi det er nødvendigt.

          • @DreadPotato@sopuli.xyz
            link
            fedilink
            -1
            edit-2
            3 months ago

            Hvordan vil du løse den udfordring uden værnepligt? Der er ingen der indfører værnepligt for sjov, det er fordi det er nødvendigt.

            Her er vi jo så fundamentalt uenige, jeg tror ikke på det reelt er nødvendigt at tvinge folk i værnepligt. Jeg mener ikke der er behov for at tvinge nogen ind, lad det være på frivillig basis. Der er allerede tusindvis af frivillige hvert år, der er intet behov for tvang, men det insisterer folk som dig åbenbart på. Fordi du selv blev tvunget dengang? De nyere generationer må ikke have det bedre end du havde det?

            Og hvis det skulle komme til reel væbnet konflikt, så skal vi alligevel ikke sende værnepligtige i kamp, det ville jo være sindssygt. Der er vi nødt til at have professionelle soldater til at løfte den opgave.

            • @SorteKanin
              shield
              MA
              link
              2
              edit-2
              3 months ago

              det insisterer folk som dig åbenbart på. Fordi du selv blev tvunget dengang? De nyere generationer må ikke have det bedre end du havde det?

              Din tone virker konfrontatorisk og du lyder sur/frustreret/vred. Fortsæt gerne debatten men prøv venligst at holde hovedet koldt. Man må gerne have forskellige meninger om tingene. Husk regel 1, især denne del:

              Brug et sagligt og venligt sprog der ikke eskalerer konflikter.

            • @EvilCartyen
              link
              43 months ago

              Der er allerede tusindvis af frivillige hvert år, der er intet behov for tvang, men det insisterer folk som dig åbenbart på.

              Men det er jo ikke nok, som det ser ud nu. Hæren mangler allerede nu 1500 årsværk - omkring 5000 4-mdrs værnepligtige om året - og man vil opruste. Jeg er med på at du synes det er træls, men der er i hvert fald INGEN fagfolk der er enig med dig i at det er fint som det er, og det er uden at man opruster.

              Køl lige af med ‘folk som dig’-retorikken.

              Se evt.

              Fordi du selv blev tvunget dengang? De nyere generationer må ikke have det bedre end du havde det?

              Jeg synes ikke det er dårligt at aftjene værnepligt, og jeg blev ikke tvunget. Jeg var heller ikke gung-ho frivillig, men det var… fint. Lidt kedeligt til tider, men også noget jeg lærte en masse af. Jeg synes ikke det er noget man skal spare de nye generationer for, fordi jeg ikke synes det er en negativ oplevelse. Er man pacifist kan man vælge beredskabet eller blive militærnægter, det lærer man sikkert også en masse af.

              Hvis vi skal tvinge folk ind, så er der ingen grund til at begrænse det til de unge, så kan vi lige så godt bare tage alle i befolkningen, som endnu ikke er pensionister, med i lodtrækningen.

              Det vil nok have temmeligt alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser, det har det trods alt ikke med 18-årige. Desuden har mange jo allerede aftjent deres værnepligt.

              • @farsinuce
                link
                2
                edit-2
                3 months ago

                Jeg var frivillig og min far var millitærnægter. Det var meget forskellige tider - også set i forhold til i dag. Vi lærte begge noget værdifuldt, som vi har taget med videre i livet (selvom mit arbejde i dag ikke relaterer sig til forsvaret).

                Særligt våbenhåndtering, brand- og redning, krisehåndtering og samarbejde under pres gjorde indtryk på mig.

    • @bstixOP
      link
      English
      33 months ago

      Militærnægtere har vame hænder… siger det bare.

      Men, forhåbentlig spøg til side, så vil det påvirke arbejdsmarkedet at en større del af befolkningen nu skal lave armbøjninger i stedet for at gå på arbejde. Så må lønnen vel stige.

      En anden ting som jeg studser over er om de værdier og kompetencer som de får i værnepligten overhovedet er brugbare udenfor militæret. Det er noget helt andet at arbejde og lede mennesker under de forhold som er i hæren end det er ude i den virkelige verden.

      • @DreadPotato@sopuli.xyz
        link
        fedilink
        2
        edit-2
        3 months ago

        Militærnægtere har vame hænder… siger det bare.

        Det er jo desværre det jeg mener det bliver delvist brugt til. Man tvinger folk til ar vælge mellem pest eller kolera, og det mener jeg ikke er rimeligt. Jeg vil ikke tvinges til arbejde jeg ikke gider, så det skal de unge selvfølgelig heller ikke.

        En anden ting som jeg studser over er om de værdier og kompetencer som de får i værnepligten overhovedet er brugbare udenfor militæret. Det er noget helt andet at arbejde og lede mennesker under de forhold som er i hæren end det er ude i den virkelige verden.

        Jeg tror egentlig det er mere afhængigt mere af personen end det de reelt lærer i militæret. Jeg har haft nogle få kollegaer og ledere med militærbaggrund, og det virker ikke til at de generelt er hverken bedre eller værre end folk uden.