Det er trist at Lemmy ikke har polls endnu.

Kære danskere, hvor svært er det for dig at læse svensk (ikke forstå svensk tale) på en skala af 0 til 5?

  1. Sindssygt svært, jeg må bruge en oversætter for at have noget begreb om hvad en svensker skriver
  2. Vældigt svært, jeg kan pege ud nogle ord men fatter ikke det hele uden en oversætter
  3. Rimeligt svært, jeg klarer mig hvis sætningerne er korte og ordbrugen ligner den danske
  4. Ganske nemt, så længe jeg fokuserer mig, læser langsommere og oversætter ord der er anderledes
  5. Vældigt nemt, jeg kan læse svensk hurtigt og oversætter kun avancerede ord
  6. Jag är svensk

Bonusspørgsmål: Synes du at det er irriterende hvis nogen skriver dansk men ikke sætter kommaerne?

  • @SorteKaninMA
    link
    dansk
    151 year ago

    Nok et sted mellem 2 og 3. Jeg må ærligt indrømme at jeg tit sætter dit svenske ind i en oversætter 😅. Jeg kunne måske godt forstå det men det tager mere tid og gætteri.

    Synes du at det er irriterende hvis nogen skriver dansk men ikke sætter kommaerne?

    Nej, og kommareglerne på dansk er idiotiske. Kommaer er (i 99.9% af tilfælde) blot en hjælp til læseren. Det giver ingen mening at have så strikse og komplicerede regler omkring kommasætning som vi har på dansk. Jeg sætter personligt bare altid komma der hvor jeg synes der er en pause i ordene, præcis ligesom hvis jeg læste det højt. Det er en pædagogisk katastrofe at vi spilder så meget tid på at lære børn arbitrære og ligegyldige kommaregler.

    • holygon
      link
      dansk
      41 year ago

      Nej, og kommareglerne på dansk er idiotiske.

      Ja, altså vi er nu faktisk bedste venner, bare til info. Hahaha! Danske kommaregler er sådan den ting jeg hader mest ved dansk. Og hvad jeg hader mere end reglerne, er når folk aktivt skal klage over hvordan jeg sætter mine kommaer, som om at de ikke forstår hvad jeg skriver? (Had er et stærkt ord, men puha haha).

      Jeg er også i klubben hvor jeg bare sætter dem hvor jeg synes det giver mening, mest for at dele sætninger op.

  • @VonReposti
    link
    dansk
    71 year ago

    Jeg ligger nok på 1 eller 2 da min eksponering overfor svensk er absolut minimal. Men jeg har på fornemmelsen at jeg kun skal lære et par enkelte ord før det bliver 2 eller 3.

    Mht. kommaer på dansk, kommareglerne ændrede sig vist 3 gange under min skoletid, så min kommatering er helt hen i vejret. Jeg forventer ikke at andre gør det bedre :p

  • @faktor50
    link
    dansk
    6
    edit-2
    11 months ago

    deleted by creator

    • @PlutoniumAcid
      link
      dansk
      21 year ago

      Ost jeg vil ha’ ost jeg må ha’ ost! Ost ost ost ost… (Sebastian: Ostesangen)

      • @faktor50
        link
        dansk
        1
        edit-2
        11 months ago

        deleted by creator

        • @Cheesebaron
          link
          dansk
          21 year ago

          Jeg synes det lyder som en fantastisk ide. Jeg spiste f.eks. 4 forskellige slags oste i dag. Det har været en god dag. Sådan noget kunne man snildt dele i sådan et fællesskab!

  • @DaKoTa
    link
    dansk
    51 year ago

    Mellem 1 og 2. Jeg kan oftest fange det overordnede, men er også ofte total lost når jeg læser det. Det kan godt være små irriterende, hvis folk skriver en hel roman uden komma eller punktum

  • @FlapKap
    link
    dansk
    51 year ago

    Nok en 2’er men jeg prøver ihærdigt da jeg gerne vil blive bedre til det. Forhåbentlig en dag vil jeg blive god nok til svensk så jeg kan skrive/læse med en svensker uden at skifte til engelsk.

    Et spørgsmål den modsatte vej: hvor svært er det at læse dansk?

    • AndreasOP
      link
      dansk
      61 year ago

      3.5 til 4 for mig, læser og lytter til for meget dansk. Jeg kan skrive på dansk uden automatiske oversættere, jeg bruger kun den her ordbogen hvis det findes behov. Jeg bor hverken i Sydsverige eller har danskere i slægten, jeg er bare en Danmark weeaboo.

      • @FlapKap
        link
        dansk
        31 year ago

        Ej hvor sjovt. Det er satme sjældent men støder på en svensk fan af Danmark. Ikke sagt at svenskere ikke er fan af Danmark, og omvendt, men mere at vi er så sammenkoblede i samfund og kultur så vi er næsten ens

    • @percee
      link
      dansk
      21 year ago

      Jag skulle säga nästan en 4:a. Det mesta går bra eftersom jag har lärt mig de vanligaste orden som skiljer språken åt. Vissa ord slår jag upp och försöker lära mig. Skrift är lite lättare än tal. Sen är jag uppvuxen i Helsingborg och bor i Malmö, så jag har en del danska vänner och besöker Danmark ofta.

      • AndreasOP
        link
        dansk
        21 year ago

        Vi har en svensk instans på feddit.nu, hvis du ikke gider at læse dansk på dit Lokale-feed hele tiden. Den är dock mindre aktiv än feddit.dk då den upprättades senare och ingen gjorde reklam för instansen på Sweddits protesttrådar.

      • @FlapKap
        link
        dansk
        21 year ago

        Svensk tale er helt klart også det sværeste for mig at forstå. Med tekst kan man i reglen forstå nok af ordene til at regne ud hvad resten betyder. Selv om nogle gange må jeg dog ty til translate

  • @jjffnn
    link
    dansk
    51 year ago

    Jeg tror jeg ligger på en 2’er.
    Der er sku mange mærkelige ord i svensk. I skulle tage at lære dansk i stedet for jeres volapyk. 😉
    Jeg er selv elendig til at sætte kommaer, så det gør mig faktisk ikke så meget, selvom alt selvfølgelig bliver lettere at læse med tegnsætning.

    • @FlapKap
      link
      dansk
      31 year ago

      Fun fact: I de fleste andre sprog siger man et andet sprog når man vil udtrykke at man ikke forstår det. “That’s greek to me”. Det gør vi egentligt også på dansk da volapyk er et konstrueret sprog a la Esperanto.

      Og som lidt et drilleri så er vrøvl/volapyk på Esperanto også volapyk

      • @jjffnn
        link
        dansk
        31 year ago

        Jeg vidste faktisk godt at volapyk er et reelt sprog. Det er en af mine favorit fun facts.
        Det blev vidst lavet af en præst fordi gud befalede ham at lave et fælles verdenssprog, eller noget i den stil.

  • @FrederikNJS@lemm.ee
    link
    fedilink
    dansk
    51 year ago

    Et sted mellem 3 og 4. Min mormor var svensk, så jeg har mødt en del svensk familie, og lært en del af de almindelige ord som er forskellige. Så for det meste kan jeg læse og forstå en svensk tekst eller samtale, men der er en del ord som jeg har behov for at slå op.

    Bonus: Ja. Jeg er ikke selv fantastisk til om det lige er komma eller punktum, men hvis de helt mangler, så er det svært at læse…

  • @President_PyrusM
    link
    dansk
    41 year ago

    Jeg ligger nok et sted mellem 3 og 4, men jeg ville egentlig gerne blive bedre til det.

    Med hensyn til kommatering er jeg meget ligeglad. De danske kommaregler har ændret sig så meget over tid, så man ikke finder en eneste person, der ikke er dansklærer, der har helt styr på dem. Hvis man sætter komma hvor det giver mening på gefühlen, så plejer det at gå.

  • ristedeløgne
    link
    dansk
    31 year ago

    2,5. Jeg kan godt forstå det uden en oversættelse (dansk er ikke mit modersmål), men jeg skal gøre mig umage - mest ved bevidst at sætte læsehastigheden meget ned. Og så er der nogle nuancer der går tabt.

    Det generer mig ikke at der er enkelte svenske kommentarer herinde, men jeg har ikke overskud til at hænge ud på en svensk instans.

  • @EvilCartyen@lemmy.world
    link
    fedilink
    dansk
    3
    edit-2
    1 year ago

    Jeg tænker jeg ligger på en 3’er - men det er til gengæld væsentligt under hvad jeg synes det burde være. Norsk, selv nynorsk, er noget nemmere for mig at læse og egentlig også at høre. Jeg forestiller mig det nok er anderledes for de danskere der bor tættere på Sverige end Norge.

    Edit: Jeg synes det er irriterende hvis der ingen kommaer er, men kommateringen behøver bestemt ikke følge dansk retstavning.

  • @DenSortePingvin
    link
    dansk
    31 year ago

    Jeg har nemmere ved at læse norsk end svensk, men sværere ved at forstå norsk end svensk, så hvis i lige kunne tage en administrativ beslutning om at bytte sprog, så den ene er krop umulig, og den anden er mere forståelig, kunne det være rart.

    Men spøg til side, så har jeg lige så svært ved at læse svensk, som jeg har med at forstå sønderjysk… hvilket giver super meget mening til beslutningen om at flytte til grænsen af sønderjylland fra Sjælland

  • Cozog
    cake
    link
    dansk
    2
    edit-2
    1 year ago

    4: Jeg er vel nærmest svenskofil.

    Med mindre et manglende komma er meningsforstyrrende, er det ikke afgørende for mig om de er der eller ej.

  • @vldnl
    link
    dansk
    21 year ago

    Pinligt svært, i betragtning af at jeg er vokset op med svensk i hjemmet og har læst rigtig meget på svensk som barn. Jeg læser ca. halvt så hurtigt som på dansk eller engelsk, fordi jeg ikke længere kan genkende ordene ved et øjekast, men det er yderst sjældent at jeg har brug for at slå noget op.

    Jeg stoler ikke på folk som påstår at de kender kommareglerne, men det kan godt være forstyrrende hvis man slet ikke bruger kommaer.

  • @invisi1407
    link
    dansk
    21 year ago
    1. Jeg synes det er træls, når folk skriver på Svensk herinde.
    • AndreasOP
      link
      dansk
      31 year ago

      Jeg prøver at skrive på dansk mer, men det også træls at slå op ord for at kontrollere, hvis jeg bruger ret stavning og grammatik, mens jeg skriver…

      • @President_PyrusM
        link
        dansk
        31 year ago

        Det er forståeligt. Man kan også godt se at du ikke har dansk som modersmål, men det er altså generelt godt dansk du skriver, og altid forståeligt.

        Hvordan har du det egentlig med hvis vi svarer dig med rettede stave- og grammatikfejl? Det ville ikke være for at kritisere dig, men for at hjælpe dig til at blive bedre til dansk, som jeg ved at du gerne vil blive.

        • Kresten
          link
          dansk
          2
          edit-2
          1 year ago

          Jeg havde en ven engang, hvor jeg gjorde det (havde ikke dansk til modermål), uden at tænke over det. Safe to say, vi var ikke venner i godt 4 år, før vi fornyligt blev venner igen.

        • AndreasOP
          link
          dansk
          11 year ago

          Ja tak! Jeg vil bli bedre på sproget. For at svare på @krestens kommentar også, jeg forstår ikke hvor folk kan blive krænket af nogen, der vil hjælpe dem.

          • @President_PyrusM
            link
            dansk
            21 year ago

            Så lad os starte her:

            Ja tak! Jeg vil bli blive bedre på sproget. For at svare på @krestens kommentar også, jeg forstår forstår jeg ikke hvor(for) folk kan blive krænket af nogen, der vil hjælpe dem.

            • AndreasOP
              link
              dansk
              11 year ago

              Snubler ofte på have/ha og blive/bli fordi… jeg tror alle ved (her skrev jeg næsten “vet”) hvorfor.

              Får jeg sige “hvordan folk kan blive…”? Det var svenskens hur og hvordan på dansk som jeg tænkte mig at bruge.

              • @President_PyrusM
                link
                dansk
                21 year ago

                Jeg ville bytte om på “folk” og “kan”. Den danske ordstilling er vidst lidt mærkelig i forhold til andre sprog. Desuden udstiller du dig som svensker når du skriver “Får jeg sige” ;) Jeg ville skrive “Kan jeg skrive”.

                • AndreasOP
                  link
                  dansk
                  11 year ago

                  Tak, jeg troede at den danske ordstillingen ligner den svenske og at det ikke lyder så mærkeligt hvis jeg bruger samme sætningsstruktur som på svensk. Kommer du at rette min dansk i andre tråde når du ikke er optaget med arbejdet? Jeg vil prøve at skrive på dansk oftere.

      • Kresten
        link
        dansk
        21 year ago

        Du skal ikke tage dig af ham, vi er et nordisk fællesskab, når vi har sprog der minder så meget om hinanden, burde vi godt kunne tage os sammen til at læse hinandens. Du inspirerede mig til at melde mig ind hos Norge og Sverige fællesskaberne.

  • @Monkyhands
    cake
    link
    dansk
    2
    edit-2
    1 year ago

    Jeg er på 4 vil jeg mene. Læser gerne en god svensk krimi på originalsproget uden problemer - det er kun ved tekniske eller andre tungere begreber at jeg tyr til en ordbog.

    Angående komma, så er jeg ret ligeglad. Pausekomma der øger forståelse af en sætning er fint.