Artiklen har betalingsmur. Her er et uddrag af indholdet:

Moderaterne peger konkret på Filippinerne og Indien som mulige steder at uddanne personale inden for områder i velfærdssamfundet, hvor Danmark kommer til at mangle arbejdskraft frem mod 2030.

»Vi bliver nødt til at åbne os. Derfor foreslår vi at undersøge muligheden for at åbne en eller flere uddannelser i et land uden for EU,« siger Moderaternes politiske ordfører Monika Rubin til Berlingske:

»For os handler det her om, at vi får italesat den arbejdskraftmangel, vi har. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at komme det i forkøbet.«

Uddannelsen af de lokale skal ifølge Moderaterne etableres i samarbejde med det pågældende land og leve op til danske kvalifikationer og standarder.

Herefter skal en del af de uddannede ifølge planen til Danmark for at arbejde på lige vilkår med tilsvarende faggrupper, mens andre bliver i hjemlandet.

Inspirationen kommer fra Tyskland, der ifølge Monika Rubin allerede har rekrutteret 3.000 sygeplejersker og har lavet samarbejdsaftaler med blandt andet Kenya.

  • @bunnies
    link
    dansk
    61 year ago

    Der er virkelig mange filippinske arbejdere i Dubai, som tager sig af de jobs som sheikerne og deres familier ikke gider. Sygeplejersker, for eksempel. Så vi er sgu i godt selskab!

    • AndreasOP
      link
      dansk
      31 year ago

      När jag bodde utomlands (inte i Mellanöstern) hände det samma situation som Moderaterna i artikeln föreslog. Det var för få som sökte sig till sjukskötarutbildningen. Regeringen undantog industrin från kvotering av inhemska arbetare och tog in sjukskötare från fattiga asiatiska länder. Nu är det ingen infödd som kan tänka sig att jobba som sjukskötare om den inte tvingas dit, det är ett kasst jobb för desperata utlänningar. Men det är aldrig protester eller strejker 👍🏻

  • Meldrik
    link
    fedilink
    dansk
    51 year ago

    Bare det bliver på lige fod og samme vilkår som danskere, så de ikke bliver en slags andenrangsborger, ligesom vi ser med au pair-ordningen.

    Filippinerne ville stå i kø for at få sådan en uddannelse og komme til Danmark og arbejde. Deri bliver der ikke noget problem.

    • AndreasOP
      link
      dansk
      51 year ago

      Hur är det inget problem att “vi har så många U-länningarna som vill ta detta jobb” används som ursäkt att inte förbättra lönen och arbetsvillkoren för danska arbetare?

      • Meldrik
        link
        fedilink
        dansk
        31 year ago

        Arbejdsvilkårene er jo ikke blevet forbedret, sådan som jeg ser det. Problemet de nuværende SOSU’er har, er at de mangler kollegaer. Flere hænder ville forbedre deres arbejdsvilkår og så forventer jeg da at fagforeningen tager sig af sine medlemmer.

        Faktum er også bare at de fleste danskere ikke gider de her omsorgs og velfærdsfag. Derfor er der brug for udlændinge med en anden kulturel indstilling.

        • AndreasOP
          link
          dansk
          41 year ago

          Det finns inget inom den danska kulturen som gör att danskar är mindre villiga att ta “välfärdsjobb”. Om planen är att få fler människor i den offentliga vården NU ska det här inte vara en utbildningsplan. Vill de ha fler människor nu kan de erbjuda juristlön till nya anställda och se hur mycket personalbrist det blir.

          Jag kan inte se det här som annat än en långtidsplan att hålla lönerna inom den offentliga vården låga och göra det lättare att hota arbetare som protesterar de usla arbetsvillkoren (“vill du skickas hem till ditt U-land?” är ett väldigt effektivt hot). Att ha ett flertal anställda som inte kan kommunicera med patienter gör kvaliteten av vården också värre förstås, men det ska inte våra kära politiker drabbas av. De har privatvård :)

          • @SorteKaninMA
            link
            dansk
            31 year ago

            Det finns inget inom den danska kulturen som gör att danskar är mindre villiga att ta “välfärdsjobb”.

            Ved ikke om man kan kalde det kultur, men den måde staten behandler velfærdsjobbene på er da en god grund til at færre har lyst til de jobs.

            • @vldnl
              link
              dansk
              51 year ago

              Jeg tror det handler mere om livsvilkår end kultur.

              For rigtig mange filippinere og indere ville det at arbejde som SOSU i Danmark, være en forbedring af deres levevilkår. For danskere som er vokset op i middelklassehjem kan det nemt blive til en forringelse, og selv os underklassedanskere kan se at det giver langt mere mening at blive elektriker eller djøfer. Det er ærgerligt, for jeg tror egentlig at der er mange som gerne vil omsorgsfagene og som ville trives i dem, hvis arbejdsforholdene var bedre.

              Hvis man gør det ordentligt tror jeg godt man kunne lave en ordning som gavner alle parter, men spørgsmålet er om vores politikere er interesserede i det.

              • @SorteKaninMA
                link
                dansk
                41 year ago

                Det er ærgerligt, for jeg tror egentlig at der er mange som gerne vil omsorgsfagene og som ville trives i dem, hvis arbejdsforholdene var bedre.

                Det kan jeg selv skrive under på. Jeg ville rigtig gerne være lærer (måske ikke helt et omsorgsfag men de er på samme måde ikke blevet behandlet godt af staten) og jeg tror faktisk jeg ville være god til det. Men jeg kan ikke få mig selv til det, det er simpelthen for dårlige vilkår.

    • @VictoriousVictor
      link
      dansk
      2
      edit-2
      1 year ago

      På hvilken måde gøres filipinere til andenrangsborgere med au pair-ordningen?

  • @faktor50
    link
    dansk
    1
    edit-2
    1 year ago

    deleted by creator

    • AndreasOP
      link
      dansk
      11 year ago

      Jag undrar om de tänkte på vad som händer när dessa arbetare själva blir gamla? Ska det importeras fler att ta hand om dem eller ska det finnas ett anställningsvillkor som förhindrar dem att söka om permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap?

      • @faktor50
        link
        dansk
        1
        edit-2
        1 year ago

        deleted by creator

        • AndreasOP
          link
          dansk
          11 year ago

          Jo det finns fler alternativ, men problemet som den här importeringen (finns det ett bättre ord för att beskriva massanställning från fattiga länder?) försöker lösa är att det saknas arbetskraften att ta hand om en åldrande befolkning. Att bjuda in unga människor i samma åldersklass till landet som slutligen ska behöva försörjning i hög ålder är att skjuta upp problemet tills vidare. De länder som stödjer sig i stor grad på utländskt arbete (t.ex. UAE) sätter upp hinder mot den här arbetarklassens möjligheter att invandra för att inte skapa en situation där dessa arbetare ska kräva försörjning av systemet.

          • @faktor50
            link
            dansk
            1
            edit-2
            1 year ago

            deleted by creator

            • AndreasOP
              link
              dansk
              11 year ago

              Nej, jag tycker att det inte finns ett bättre ord att beskriva processen. De inblandade verksamheterna kan försköna det allt de vill men det blir som att kalla en städare för en “saneringsingenjör”. Det är importering av en underklass av utländska arbetare som utför jobb infödda medborgare inte vill ta.

              • @faktor50
                link
                dansk
                -1
                edit-2
                1 year ago

                deleted by creator