Problemet er jo kun indirekte løn. Det direkte problem skyldes euforiserende soffer. Vi kan selvfølgelig sagtens symptombehandle, men det ville da være federe at tage fat i det virkelige problem.
Egentlig er det underligt at vores løn kører på månedsbasis. Februar er af en eller anden grund mere værd end Januar på den måde. Burde man ikke simpelthen gå over til at få løn hver 2. uge eller noget i den stil i stedet? Det er jo trods alt et interval der ikke ændrer sig hele tiden.
Tja, de fleste utgifter er måneds baserte. Lån, abbonnementet etc
Jo men det er jo lige så underligt. Hvorfor skal Netflix være dyrere i februar (sådan per dag i hvert fald)?
Februar er af en eller anden grund mere værd end Januar på den måde
Fortæl mig du er funktionær, uden at fortælle mig du er funktionær 😅
Sådan er det kun for dem der er fastlønnede, for de timelønnede svinger det jo selvom de også får lønnen udbetalt på månedsbasis
Det er klart, men der bliver februar jo så bare mindre værd. Det er lige så arbitrært. Det ville give mere mening at basere det på uger.
Der bliver din tid arbejdet i februar præcist det samme værd som alle andre måneder jo. Måske du får mindre udbetalt, men du har jo også arbejdet mindre.
Til gengæld er din husleje, din telefon, dit internet, din forsikring, dine kontaktlinser, dine streamingservices, leasingen på din bil, fitness, avis og så videre dyrere i februar. Og dermed bliver dit arbejde relativt set mindre værd fordi du kan købe mindre med din løn end andre måneder.
Nej dit arbejde bliver ikke mindre værd, du har jo ikke arbejdet den samme mængde, du har arbejdet mindre. Din købekraft per arbejdet time er præcist den samme, så værdien af arbejdet er uændret.
Din købekraft er netop ikke det samme. Lad os sige at du normalt tjener 10.000 kr om måneden og bruger 5.000 på faste udgifter. Så kommer februaren over alle februarer der kun er på 15 dage! Du kan kun arbejde halvt så mange timer men dine faste udgifter er uændrede, så den måned har du et rådighedsbeløb på 0kr.
Det er den effekt økonomer referer til når de snakker om arbejdsudbudseffekter ved f.eks. øgede afgifter: Når en bestemt vare bliver dyrere bliver din løn reelt mindre værd og du får mindre incitament til at arbejde.
Din købekraft per arbejdet time er præcist den samme uanset hvordan du vender og drejer det jo.
Det er selvfølgelig rigtigt, tror min hjerne slog fra et sekund
Mon en månedlig udbetalt løn er levn fra fortiden, hvor det foregik med overrækning af kontanter ved personligt fremmøde?
For 30-40 år siden ville det nok have været omstændigt at udbetale løn ugentligt eller dagligt.Opdateret: Forkert antagelse.
Min far fik som ung vidst udbetalt løn hver uge eller fjortende dag for 30-40 år siden. Det var vidst ikke ualmindeligt dengang at man fik sin løn i kontanter i en brun konvolut på den måde.
Mener der er en del håndværkere der er aflønnet hver 14. Dag.
Gad vide om man i vores digitale alder rent praktisk kan opsætte lønudbetaling pr. minut for fastlønnede 37-timer jobs.
Jeg tror banken vil græde i fortran og cobol programmeret it infrastruktur
Ah. Ja så tager jeg fejl 🙂
Jeg har ikke været timelønnet i produktion siden 00erne, men der fik jeg løn hver anden uge. Lige så snart jeg fik et job med en snert mere akademisk islæt, så skiftede lønnenperiodens længde også.
For 30-40 år siden var det normen, at man i håndværk og produktionsjob blev betalt hver anden uge. Og for 40-50 år siden i kontanter.
Så jeg tvivler på at månedsløn er et levn fra kontanttiden. Det har nok nærmere noget at gøre med timeløn kontra funktionærløn.