• @UnderbroenOP
      link
      610 months ago

      Haha præcis! Man må i hvert fald sige, at det fortærskede argument, at kun vestlige museer kan passe ordentligt på verdenskulturarv, er en sandhed med modifikationer.

      • @Viking_Hippie@lemmy.world
        link
        fedilink
        410 months ago

        Med fare for at udpensle hvad du i virkeligheden mente: vil faktisk gå så vidt som til at sige det er en usandhed med modifikationer: i sjældne tilfælde delvist rigtigt, men generelt lodret løgn

  • @UnderbroenOP
    link
    810 months ago

    I sidste uge blev British Museum ramt af en skandale, hvor 1.000-2.000 genstande blev stjålet fra museet. En museumsinspektør, der havde arbejdet på museet i 30 år, blev angiveligt identificeret som tyven og blev fyret. Antikhandleren Ittai Gradel fra Danmark trådte ind på scenen og beskyldte museets ledelse, især direktøren og vicedirektøren, for at negligere en grundig undersøgelse af sagen. Denne kritik førte til, at direktøren og vicedirektøren trådte tilbage fra deres stillinger. Gradel, der tidligere havde handlet med en mistænkelig sælger, opdagede genstande på British Museums hjemmeside, som matchede de genstande, han havde handlet med sælgeren. Han henvendte sig til museet og beskrev sit fund, men blev gentagne gange ignoreret af museets ledelse. Gradel gav ikke op og henvendte sig til museets bestyrelse og mediedækning. Efter massivt pres fra medierne valgte museets direktør at træde tilbage, hvilket var det resultat, Gradel havde arbejdet hen imod.

    Gradel følte, at han blev behandlet som en fjende af museets ledelse, selvom hans hensigt var at hjælpe museet. Hans insisteren på retfærdighed og hans samarbejde med medierne førte til, at han fik ændret udfaldet af sagen og fik museets ledelse til at træde tilbage.

    • @letraset
      link
      210 months ago

      Respekt for at han ikke bare gav op, men blev ved med at være en sten i deres sko.

      Til at starte med nævnte dækningen i britiske medier, at der lod til at mangle 15 genstande. Det blev i løbet af et par dage til 1500-2000 genstande. Det er jo organiseret, når man taler genstande i det omfang, og ikke bare en eller anden forsmået medarbejder der lige skal have lidt ekstra i potmånen.

  • @Marand
    link
    610 months ago

    Off topic, men vores medier er virkelig glade for at nævne når en dansker er involveret i noget vigtigt. Fx. Trumps nylige retssag hvor der lige blev nævnt en del at noget af lydmaterialet kom fra en DANSK dokumentariker. Man kunne godt blive lidt bekymret for at vores medier er lidt biased mod at udvælge historier hvor en dansker er involveret. Eller måske tænker jeg for meget over det og danskere er rent faktisk over det hele 😋

    • @UnderbroenOP
      link
      310 months ago

      Jamen det er ganske rigtigt: medierne rapporterer (næsten) kun denne slags historier, hvis der er en nationalvinkel på det. Selvom der er et gryende opgør mod de gamle nyhedskriterier (Væsentlighed, Identifikation, Sensation, Aktualitet, Konflikt), er de stadig grundlaget for meget journalistik.

  • @UnderbroenOP
    link
    510 months ago

    Det er virkelig en vild historie, men samtidig ikke overraskende når man tænker på omfanget af museers samlinger, registreringen omkring disse og ikke mindst sikkerheden. Du skal ikke være specielt “dygtig” for at stjæle fra et museum, så problemet er utvivlsomt større end man tror.