Artiklen fra Politiken undersøger Japans “kawaii”-kultur, som betyder nuttethed og dækker over alt, der er sødt, uskyldigt og elskeligt. Fænomenet, der har rødder i japansk kultur, er blevet en milliardindustri og har spredt sig globalt via sociale medier som TikTok. Kawaii-kulturen omfatter alt fra figurer som Hello Kitty til Pokémon og bruges i reklamer og produkter.

Selvom kawaii anses som en hyldest til barnlige værdier, har det også mødt kritik. Nogle mener, at det infantiliserer voksne og seksualiserer unge piger. Joshua Paul Dale, en professor ved Chuo Universitet og grundlægger af “cute studies”, understreger, at kawaii kan have både positive og negative sider. Han forklarer, at det appellerer til menneskers instinktive reaktioner på nuttethed og kan bruges til at fange opmærksomhed og blødgøre holdninger.

Kawaii-kulturens indflydelse strækker sig også til politik, hvor ledere som Indonesiens Prabowo Subianto og Taiwans tidligere præsident Tsai Ing-wen har brugt nuttethed i deres kampagner for at virke mere tiltalende. Dette kaldes “autoritær nuttethed” og betragtes som en måde at maskere magtudøvelse på.

Artiklen konkluderer, at mens kawaii-kulturen har sine kritikere, repræsenterer den også en vigtig del af japansk identitet og kultur, der fremmer åbenhed, nysgerrighed og leg.

  • UnderbroenOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    1 month ago

    Det er nok en tilsnigelse at sige, at fænomenet er specielt nyt heller ikke i Vesten, men jeg havde alligevel ikke hørt om autoritær nuttethed før; jeg ser med gru frem til den dag, de danske politikere begynder at konkurrere om folkets gunst via nuttethed.

    • SorteKaninMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      1 month ago

      Nej ikke særlig nyt men måske blevet mere udbredt så medierne nu betragter den nye “bølge” af det som “nyt”. Jeg vil sige jeg også har rimelig svært ved at forestille mig nogen politiker gøre brug af det i Danmark. Bare tanken er tåkrummende 😅

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    1 month ago

    Jeg var i Japan for ikke så lang tid siden og det er helt klart en helt anden kultur. Jeg er enig med forskeren der siger at det kan have både positive og negative sider. Generelt er japanerne langt mere “udstrålende” i deres følelsesmæssige ageren, sprog og kropssprog. Man kan vel sammenligne det med italienere hvis man skal sammenligne med noget tættere på.

    Før jeg kom til Japan troede jeg at anime osv. overdrev deres reaktioner, ligesom vestlige tegnefilm gør med deres karakterer. Men japanere er meget tættere på anime i virkeligheden end europæere er på tegnefilm i virkeligheden. Det er lidt surrealistisk, for det er som om folk opfører sig som tegnefilmsfigurer i virkeligheden.

    Til sammenligning er danskere umådeligt tamme og reserverede. Vi viser nærmest ingen følelser, slet ikke med kropssprog og slet ikke i det offentlige rum.

    Japan har helt sikkert et underligt forhold til seksualiserede karakterer (se bare næsten enhver anime for utallige eksempler på dette), men de har også en meget mere åben følelsesmæssig kommunikation end vi har i Danmark. Måske man kan få det gode fra begge verdener? 😅

    • KlorofylMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 month ago

      Jeg har altid troet at japanere var meget indelukkede, private og altid havde en meget formel fremtoning. Der kan man bare se : )

      • SorteKaninMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        1 month ago

        Det er sjovt at du siger det sådan for det er jo rigtigt, de er mere formelle og høflige end vi er i Danmark. Men deres måde at være formel på er meget anderledes end vores måde at være formel på. Igen, i Danmark er vi meget reserverede og når man er formel og professionel, så bør man nærmest vise endnu færre følelser.

        Min oplevelse i Japan var en stor grad af høflighed og formalitet, men på en anden facon. De bukker og jeg mener bukker dybt og de kan højlydt sige tak og den slags. Selv med deres høflighed er der en udstråling af følelser og kropssprog som vi slet ikke ser i Danmark. Det kan faktisk næsten være tåkrummende fordi de kan være så ærbødige at vi betragter det som pinligt, men for dem er det ikke sådan.

        Det var i hvert fald min oplevelse. Jeg er jo ikke ekspert eller noget så det er bare min lænestolsanalyse. Jeg vil helt sikkert anbefale at tage en tur til Japan og se det selv :)

        • KlorofylMA
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          1 month ago

          Har længe gerne ville til Japan. Vil også meget gerne have at mine børn oplever Japan. Jeg har dog en ide om at det koster ret meget. Hvad gav I ca pr person?

          • SorteKaninMA
            link
            fedilink
            arrow-up
            1
            ·
            1 month ago

            Flybilletten er dyr, især hvis man ikke vil have mellemlandinger 😅. Det var vist 35k for os begge men vi prioriterede også direkte fly med lidt bedre pladser end de værste.

            Til gengæld er ting i Japan ret billige, mest mad. Folk spiser meget ude så mad er billigt.

            Uanset hvad var det helt sikkert oplevelsen værd.

            • KlorofylMA
              link
              fedilink
              arrow-up
              2
              ·
              1 month ago

              Det var vist 35k for os begge men vi prioriterede også direkte fly med lidt bedre pladser end de værste.

              Så med to børn bliver det 70k… DAMN… hmm… Fuck…

              Ej, det skal klart prøves en dag.

              • bstix
                link
                fedilink
                arrow-up
                2
                ·
                1 month ago

                Der er kommet flere afgange til Japan siden sidste år. Det var først i 2023 at de åbnede helt op efter corona, så udbuddet og priserne er faldet en del efterfølgende.

                Hvis du planlægger og bestiller i god tid, så kan det godt gøres for 40-50k for hele familien inklusive hotel og lokal transport, men eksklusiv mad. Afhængig af sæson osv.

                • KlorofylMA
                  link
                  fedilink
                  arrow-up
                  1
                  ·
                  1 month ago

                  Det er jo lidt mere overkommeligt. Tak for info ;)

    • UnderbroenOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      1 month ago

      Send linket direkte til Christiansborg, så de kan gøre sig klar til næste valgkamp!

    • Ben
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      1 month ago

      Den jar jeg været i!
      Jeg købte ikke noget men det er en sjov lille butik. De havde også populære manga/anime ting som demon slayer og spy family merchandise.