Lavede en side hvor man kan se udviklingen sidste år https://leonora.app/a/optag-2023-kon (i bunden er det et søgefelt).
2023 var egentligt ikke værst når det kom til sygeplejersker, i hvert fald ikke på nogle uddannelsessteder.
Godt arbejde!
Det er godt nok lidt mærkeligt at man har gjort så meget for at få kvinder ind på de naturvidenskabelige fag men gjort nærmest ingenting for at få flere mænd på de sundhedsfaglige. Er der en forskel i prestige eller noget der gør at man ikke har set det som et lige så stort problem?
Jeg tror du har fat i noget i forhold til prestige, men det forklarer selvfølgelig ikke hvorfor, man ikke har prøvet mere målrettet før. Jeg tænker også det tildels har noget at gøre med et forkvaklet maskulinitetsbillede (“rigtige mænd er ikke sygeplejerske” etc.), som en af de opfølgende artikler også påpegede.
Der er nok heller ikke gjort det store for at få kvinder ind i kloakrensning eller langturschauffør, så mon ikke det er noget med prestige og lønninger.
Og det er selvfølgelig ikke så stort et problem at mænd ikke bliver støttet som at kvinder ikke gør. Vi kunne jo bare lade være med at være født med det dumme Y.
Og det er selvfølgelig ikke så stort et problem at mænd ikke bliver støttet som at kvinder ikke gør. Vi kunne jo bare lade være med at være født med det dumme Y.
Det forstår jeg ikke, hvad mener du med det?
Referat af artiklen:
-
Kønsbalancen på velfærdsuddannelser:
- Andelen af mænd på uddannelser til socialrådgiver, sygeplejerske, lærer og pædagog har været stort set uændret de sidste 10 år.
- Specifikke tal fra 2014 og 2023 viser kun små ændringer, fx sygeplejerskeuddannelsen: 7% mænd i 2014, 9% i 2023.
-
Udtalelser fra eksperter:
- Camilla Wang, forkvinde for Danske Professionshøjskoler, finder det problematisk, at kønsbalancen ikke er forbedret.
- Stina Vrang Elias, direktør i tænketanken DEA, peger på manglende fokus på at tiltrække mænd til velfærdsfag.
-
Sammenligning med STEM-fagene:
- Der har været succes med at øge andelen af kvinder på STEM-uddannelser, fx IT-Universitetet, hvor kvindeandelen steg fra 25% i 2015 til 40% i 2023.
-
Mulige løsninger:
- Mere fokus på brobygning til gymnasierne for at tiltrække flere og nye typer ansøgere, inkl. mænd.
- Regeringens kommende reform af professionsuddannelserne, som skal gøre det lettere for faglærte mænd at skifte spor.
-
Fordele ved flere mænd i velfærdsfag:
- Det kunne afhjælpe manglen på arbejdskraft og gavne drenge og mænd, der sakker bagud i uddannelsessystemet.
- Velfærdsprofessionerne er mindre udsatte for teknologisk erstatning, da de handler om relationer og omsorg.
-
Politiske udsagn:
- Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mener, at det er en fejl ikke at have haft fokus på at tiltrække mænd til velfærdsfag. Regeringens reform skal adressere dette.
-
This is my shocked face. Men lad os nu lige holde fokus på det dér mental load.
deleted by creator
Hadefulde? Hvordan ser du det?
deleted by creator
Jeg ved ikke om kvinder vil være langtidschauffører men jeg tvivler på at der er gjort en stor indsats for ligestillingen der, ligesom vi kan se at der ikke er sket meget på de fire nævnte uddannelser.
Mental-load diskussionen synes jeg er enormt givende og den er med til at belyse nogle vigtige aspekter i samfundet. Men det er hot hot hot lige nu, på en måde som en opmærksomhed på “mænds ligestilling” aldrig bliver det. For det er vores skyld. Der er en arvesYnd involveret.