• @ArcticDaggerOP
    link
    62 months ago

    Det her bliver interessant. Jeg synes, det er spændende at have en debat om, hvornår noget er FOR racistisk og om der er noget man ikke må lave sjov med. Må man godt “bare” sige racistiske ting uden at have en dybere mening med dem? Og hvis den dybere mening er komik, hvornår er noget så komik? Og bliver Brian Mørk fængslet for dette eller får han måske ændret fortolkningen af loven?

    Det er et rent overdådighedshorn af dejlige samtaleemner til frokostbordet med familien

  • @silver_wings_of_morning
    link
    52 months ago

    Han vil bevise at han er mega racist? Ejjjj…

    Jeg synes at der per princip ikke skal være grænser for hvor racistisk humor kan være. De normale grænser for opfordring til vold skal være de eneste.

    Totalt uacceptabelt at en person er dømt for racistisk humor.

    Forhold kunne ændre sig sådan at jeg skifter mening, såsom hvis man kunne påvise en for stor stigning i hadforbrydelser blot ved racistisk komedie. Men toleransen skal være høj; Dvs. jeg mener ikke at en stigning i hadforbrydelser i sig selv ville være nok.

    Jeg synes ikke ytringsfrihed er gratis og jeg savner at mennesker tør indrømme det. Jeg hører for ofte folk snakke om ytringsfrihed som om det bare er den mest optimale måde at organisera samfundet. Hvad med at det er et princip vi vil holde fast på, på godt og ondt? Mon ikke Kina er mere optimalt end vesten.

    Sorry for mit rant men udviklingen af ytringsfrihed i Danmark er bekymrende.

    • @ArcticDaggerOP
      link
      62 months ago

      Men hvornår er noget racistisk komik og ikke bare racistisk? Jeg synes det er vildt svært for jeg synes også, at loftet skal være højt når det kommer til komik (og kunst generelt). Men jeg synes også, at der skal være et loft. Man skal ikke bare kunne stille sig på en scene, sige noget outreret og så bruge “jeg er komiker” som skjold

      Jeg synes du har en god pointe med, at vi også bør snakke om, hvad ytringsfrihed koster. At den ikke nødvendigvis er et ubetinget gode

      • @SorteKaninMA
        link
        42 months ago

        Ytringsfrihed er jo sådan frihed under ansvar. Hvis folk begynder at misbruge den på alle mulige måder, så er myndighederne nødt til at stramme på den.

        • @ArcticDaggerOP
          link
          22 months ago

          Bestemt. Men hvornår bliver den misbrugt? For nogle er det en racistisk joke og for andre er det bare straight up racisme

          Jeg ved godt, ar diskussionen her er lidt abstrakt. Jeg glæder mig til, at Brian mørk kommer med showet, så er der lidt mere konkret at tage fat på!

          • @H2SO4
            link
            3
            edit-2
            2 months ago

            Jeg synes dette er en god tommelfingerregel: Lad være med at sige racistiske ting.

            Ret simpelt. Forstår ikke protesten. Sure, det kan være sjovt, men der er chance for at du virkelig får svinet en hel folkegruppe til og forstærker en “dem og os” følelse. Desuden løsner det etikken omkring det (giver det mening?), og næste person der vil teste grænsen kan gå endnu længere.

            Jeg er sgu ikke helt sikker på jeg synes Brian Mørk er korrekt her. Men det er bestemt subjektivt.

            Edit: Binger Whitest Kids U know nu, pga. denne diskussion, haha!

            • @ArcticDaggerOP
              link
              22 months ago

              Jeg synes du har en god pointe i, at det presser grænsen og øger risikoen for, at den næste så vil gå endnu længere. Men jeg synes også, at det er vigtigt at få tryktestet de her mere subjektive regler for, hvordan samfundet er skruet sammen.

          • @nis
            link
            32 months ago

            Her. Her bliver det misbrugt. Det er ikke en racistisk joke, det er en samling af udelukkende racistiske jokes. Og, som jeg sagde i et andet oplæg, så mener jeg at når det er en samling af racistiske X, så er X underordnet og det er bare racisme.

            En analogi kunne være familiefotos. Jeg er fuldstændig sikker på at min mor har billeder af mig som barn uden en trævl på kroppen. De ligger sammen med alle mulige andre billeder af mig og familien. Fødselsdage, strandture, osv. Det er ok. Men en samling af billeder udelukkende af mig som barn uden tøj er en helt anden sag.

            • @ArcticDaggerOP
              link
              22 months ago

              Grineren analogi. Jeg kan godt se, hvad du mener. Det bliver på en eller anden måde for meget, når det bliver en hel samling uden nogen videre pointe. Synes du så, at hvis den dømte mand havde udvandet de racistiske jokes med en masse stuerene jokes, at det så havde været ok? Altså, samme mængde racistiske jokes, bare flere ikke-racistiske

              • @nis
                link
                32 months ago

                Jeg synes aldrig racisme er ok. Heller ikke i vittighedsform. Heller ikke i en samling med andre vittigheder. Racisme fremmedgør mennesker. Jeg vil have alle til at føle sig hjemme her i verden. White privilege til alle.

                Hvis du mente det i en mere juridisk kontekst, så er jeg ikke en advokat og kan ikke bedømme om det ville være strafbart 🙂

                • @ArcticDaggerOP
                  link
                  12 months ago

                  Mit eksempel var en måde at vende din familiebogsanalogi om. Som jeg forstår det så siger du (groft sagt): bog med nøgne barnedig og andre familiebilleder - OK. Bog KUN med nøgne barnedig - ikke OK

                  Overført til det konkrete eksempel med en mand, der blev dømt for en hjemmeside med over 100 racistiske jokes. Hvis nu han havde lagt en masse ikke-racistiske jokes ind, er det så OK? På samme måde som familiealbummet går fra at være børneporno til hyggelig familiestunder (sat lidt på spidsen)

      • @silver_wings_of_morning
        link
        32 months ago

        Ja, det er svært. Jeg synes egentlig det er mere end svært; jeg synes ikke det er muligt at systematisk skelne humor fra ikke humor.

        Denne sketch https://www.youtube.com/watch?v=eg3_kUaYFJA er en direkte opfordring til vold, som jeg har det fint med er en begrænsning af ytringsfriheden. Det er kun okay fordi det er klart en joke.

        • @ArcticDaggerOP
          link
          32 months ago

          Fantastisk sketch! Og ja, glimrende illustration af, hvor svært det kan være at håndhæve disse love. Og hvor vigtigt det er, at vi får tryktestet dem! Både i samfundsdebatten og ved domstolene

          I øvrigt også et glimrende eksempel på, hvor vigtig kontekst ofte er for udsagn