• @dybberOP
      link
      54 months ago

      Det lyder til at elbiler i stedet gør biler til del af “brug og smidvæk” kulturen, hvor de efter måske kun 10 år er så dyre at reparere at det bedre kan betale sig at skrotte og købe nyt. En bil bør da mindst holde 20 år, evt. med flere forskellige ejere.

      Løsningen er ikke elbiler, men at køre mindre bil. Vi snakker for lidt om elcykler til pendling. Selv bor jeg dog så tæt på job at jeg kan klare det på en almindelig cykel og et bad når jeg kommer frem.

      Lige nu kigger vi efter en ladcykel. Vi havde tænkt at købe en babboe her til foråret, men nu skal vi i gang med ny research på hvad model der er bedst efter de er dømt ude.

      • @drkt@lemmy.dbzer0.com
        link
        fedilink
        44 months ago

        Jeg gik fra elcykel til knallert til akustik cykel

        https://u.drkt.eu/RDXHtq.png

        Det er det bedste køretøj jeg nogensinde har ejet, og meget trivielt at tage hele bagagebæreren af hvis jeg ikke skal bruge det i en længere periode eller vil fræse rundt for sjovt. Hvis vi ellers bare gad at gøre noget ved vores tognet og DSB, så kunne rigtig mange folk sagtens undvære en bil, også i Jylland.

      • @KlorofylM
        link
        44 months ago

        Løsningen er også at gøre elbiler mere effektive.

        Før elbiler var SUVer en udskældt biltype, da den forurener unødigt meget, grunden høj vægt og stor vindmodstand.

        Ind til videre har løsningen på rækkevidde på elbiler, som lader til at være den eneste parameter folk der køber elbiler går op i, været at proppe større og større batterier i. Når vi snakker benzin- og dieseldrevne biler, er hele verden med på at km/l er en sindsygt vigtig parameter. Hvis du spørger den gennemsnitlige elbilejer hvor langt hans elbil kører pr energienhed, har han ingen ide. Han ved bare at batteriet er kæmpe og at den er opgivet til at køre mega langt.

        Opel er med Opel Astra elektric de første som jeg ser det der angriber problematikken korrekt: reducer vægt og vindmodstand og dermed også behovet for en kæmpe batteri.

        • @Grippler
          link
          34 months ago

          Nu er tesla selvfølgelig temmelig upopulære pga. deres vanvittige CEO, men netop deres biler er generelt super effektive fordi de har bl.a. lav vindmodstand (for bil-typen) og det har været et fokuspunkt siden starten. Det samme har Hyundai, deres originale Ioniq (som er en del år gammel efterhånden) er en af de mest effektive BEV’er på markedet stadig.

          • @KlorofylM
            link
            24 months ago

            Generelt er de elbiler der ligner “normale” biler ret effektive. Tænker også at Nissan Leaf klarer sig godt.

            Rigtig mange elbiler er bare kæmpe og høje og har sindsygt store hjul.

            • @Grippler
              link
              14 months ago

              Tror desværre bare ikke effektivitet er noget folk går op i, for så var cross-over ICE jo heller ikke populære. Det virker for mig som om producenterne går op i at gøre deres biler effektive, inden for de rammer de kan sælge biler…men når det eneste de kan sælge er kørende kasser, jah så er der ikke meget de kan gøre ved aerodynamikken. Det nytter desværre ikke at lave en effektiv bil som ingen køber.

        • @renard_roux@beehaw.org
          link
          fedilink
          34 months ago

          God pointe med vægten og batteriet!

          Er der en angivet enhed når man køber elbiler der svarer til km/l? Km/KWh? 🤔

          Ville være fedt hvis det var en ting folk var opmærksomme på, strømmen er jo (p.t.) heller ikke nødvendigvis grøn hele tiden, så det burde også være en parameter!

          • @Grippler
            link
            5
            edit-2
            4 months ago

            Er der en angivet enhed når man køber elbiler der svarer til km/l? Km/KWh?

            Ja, alle mærker opgiver SVJV batteriets størrelse, WLTP rækkevidde og kWh/100km eller Wh/km (så du ikke selv behøver at regne den ud fra batteristørrelse og WLTP rækkevidde) i datablad for deres biler.

          • @President_PyrusM
            link
            44 months ago

            Km/KWh

            Kan vi ikke bruge en bedre enhed? Parsec/exajoule for eksempel. Det er en meget mere brugbar og simpel enhed, hvor en af dem svarer til 111,084393 km/kWh. Dejlig simpelt ;)

            • @renard_roux@beehaw.org
              link
              fedilink
              64 months ago

              Absolut! Jeg overvejede også planck-enheder pr. attowatt (pl/aW) og alen pr. microvolt-ampere (al/μVA). Eller femtojoule/kvadrattønde (fJ/tø²?), men kræver at folk kender bredden på bilen så det er nemmere at regne ud hvor mange gange bilen skal køre frem og tilbage på det kvadratiske areal for at have “dækket” det.

              Er dog en lille smule i tvivl om den korrekte forkortelse for alen. Og tønde. Og behøver man at angive kvadrattønde? Eller er det implicit at en tønde er kvadratisk? Skal nødigt blive for besværligt til at folk gider bruge det … 🤔

              Sidespor — det giver en varm følelse at angive afstande i arealmål 😍

              • @President_PyrusM
                link
                64 months ago

                Jeg kan også rigtig godt lide tanken om at benytte planckenheder til at måle elbilers effektivitet. Jeg kom dog også på et par forskellige andre meget (lidt) oplagte muligheder. Jeg startede med at kigge på astronomisk enhed (AU) per ton TNT ækvivalent, som jo er super praktisk. Derefter prøvede jeg med AU per tønde olie ækvivalent energi.

                Den bedste enhed jeg kunne finde blev dog astronomisk enhed per Little Boy. Den havde ifølge wikipedia en energiudladning på 63 TJ, hvilket betyder at 1 AU/Little Boy vil svare til praktiske 8,54845 km/kWh hvis jeg har regnet rigtigt.

          • @KlorofylM
            link
            34 months ago

            Er der en angivet enhed når man køber elbiler der svarer til km/l? Km/KWh? 🤔

            Fdm bruger km/kWh

            Se fx her hvor der også sammenlignes forskellige biler.

            Ville være fedt hvis det var en ting folk var opmærksomme på, strømmen er jo (p.t.) heller ikke nødvendigvis grøn hele tiden, så det burde også være en parameter!

            Ja hverken grøn eller billig. Specielt andre steder i verden er strømmen langt fra grøn endnu.

            • @renard_roux@beehaw.org
              link
              fedilink
              34 months ago

              Perfekt! Og det er jo nærmest sagens kerne i en nøddeskal — effektivitet:

              Rækkeviddekongerne er altid elbiler med meget store batterier. Og rækkevidden er naturligvis vigtig, hvis du ofte skal køre langt og samtidig undgå at bruge for meget tid på opladning. Men ud fra et økonomisk perspektiv er det mere interessant at se på bilernes effektivitet.

              Godt at se at der er opmærksomhed på det 😊👌

      • @renard_roux@beehaw.org
        link
        fedilink
        3
        edit-2
        4 months ago

        Den er i den lidt dyre ende, men har været ekstremt glad for vores TrioBike Boxter Air.

        Med 4-pers. kaleche og ekstra sæde kan der sidde 4 børn op til 6 år samtidig uden at det bliver klemt (men så er der ikke meget plads til tasker 😅).

        Jeg kører 12 km dagligt for at hente mine to piger og alle deres ting, bl.a. med kørsel på grusvej over marker. Kører også til spejder i skoven i weekenderne. Centermotor er essentielt hvis du har bakker på ruten.

        Baseret på de andre cykler jeg testede under købsfasen:

        • Vi prøvede en Winther (den med kasse i metal, ved ikke om de laver den mere); hvis du er over 180 cm høj skal du overveje noget andet, dine ben kan ikke være der når du drejer, knæene støder ind i kassen.

        • Glem generelt Seaside, de har et stop på hvor skarpt den kan dreje, og tænker dagligt på hvor meget jeg ville have fortrudt det køb; du har IKKE brug for en cykel der ikke kan dreje skarpt! Gælder generelt alle cyklerne — en lille venderadius er vigtigere end du tror!

        • For guds skyld, hold dig fra AM Ladcykler. De er top luskede. DR lavede vist også et program om dem. Vi var derude og kørte derfra med et tilbud fra ham mekanikeren der viste os rundt. Yes yes, I kan købe den her cykel I har prøvekørt af mig, jeg har selv lige købt den af firmaet, garantien holder og det hele, no worries! 🤔

        • @dybberOP
          link
          44 months ago

          Tak for input. Vi er på Amager, så fladt som en pandekage og vi har kun et barn, men der kan selvfølgelig være venner der skal med på et tidspunkt.

          Boxter Air virker til at være lige 10.000 kr over hvad vi havde tænkt at bruge, men den ser da fin ud.

          Det er nok en god idé at komme ud og prøve nogle forskellige, og tjekke om der er plads til benene. Tak.