• @dybberOP
    link
    44 months ago

    Vildt nok at ATP har gearet deres investeringer. Det burde sgu ikke være tilladt når man forvalter vores alle sammens pension.

    • @President_PyrusM
      link
      54 months ago

      Det er vel resultatet af at ATP skal garantere at udbetale det indbetalte beløb. Så er man nødt til at placere en alt for stor andel i sikre (= dårligt afkast) investeringer. For at give et afkast er de nødt til at tage en meget stor risiko med resten af pengene, hvilket man kan gøre med gearede positioner.

      Det handler om, at ATP – som nævnt – skal garantere, at man får sine penge igen. Indbetaler du 100 kroner, så lover de, at du får de 100 kroner igen, når du går på pension. Andre pensionsselskaber kan nøjes med at love, at de vil gøre det så godt som muligt.

      Den her garanti betyder, at ATP er nødt til at sætte størstedelen af de penge, vi betaler ind, i meget sikre investeringer. 80 procent af ATP’s penge bliver brugt på dét. Men sikre investeringer giver ikke særlig meget afkast, og man har brug for, at pengene skal vokse, fordi inflationen hele tiden gør dem mindre værd. Så for at få vores penge til at vokse investerer ATP de sidste 20 procent af pengene ekstremt aggressivt.

  • @SorteKaninMA
    link
    34 months ago

    Jeg har aldrig forstået hvorfor man bliver tvunget til at indbetale til det. Hvad har tankegangen bag det været i 1964 da det blev indført?

    • @farsinuce
      link
      54 months ago

      Årsagen er vel den samme som med feriepenge? Herved sikrer samfundet, at flest muligt har lidt penge til at holde ferie for. Andre sparer op løbende.

      Hvorvidt du er “tvunget” eller ej til at indbetale til en pensionsordning, afhænger af den virksomhed, du er ansat i. Som selvstændig er du ikke nødvendigvis tilknyttet noget pensionsselskab. Se Aldersopsparing i det tilfælde.

      • @SorteKaninMA
        link
        3
        edit-2
        4 months ago

        Jeg har heller aldrig forstået feriepenge 😅 - hvorfor skal staten tvinge folk til at spare penge op (om det så er ferie eller pension)? Kan folk ikke selv styre hvad de vil med deres penge? Er svaret virkelig “nej det kan de ikke”?

        Især pensionen forstår jeg ikke - kunne man ikke bare lægge lidt ekstra oven i skatten og så forhøje folkepensionen?

          • @President_PyrusM
            link
            44 months ago

            Økonomi burde virkelig være et fag i folkeskolen, og helst også i gymnasierne.

            • @farsinuce
              link
              64 months ago

              Ja, det lærte vi ikke. Men jeg kan tegne en carport med en passer. Spoiler: Den bliver rund.

            • Limfjorden
              link
              dansk
              34 months ago

              Jeg tror ikke det er fordi folk mangler oplysning. De fleste ved jo godt det er smartest at gemme nogle penge til at holde ferie for (hvor man jo ikke er på arbejde og tjene penge).

              Når man lever fra lønseddel til lønseddel kan man gå fra at have næsten ingen penge til at have (relativt) mange. Det tror jeg giver mennesker en fornemmelse af at de lige pludselig har masser af penge, som forbruge uden konskvenser. Jeg kender personligt en, der ikke kan lade være med at købe legosæt, og de har en ordning med deres bank om at de kun kan bruge et vist antal penge pr. uge, for at de ikke frådser. De har (sandsynligvis) en psykisk lidelse, men er udiagnosticeret og førtidspensioneret. De kan ikke rigtig passe på en lejelighed så de har opbygget en del gæld i form af erstatningspenge, så det gør også situationen svær.

              Jeg tror at feriepengene er tiltænkt dem, der af den ene eller anden grund ikke rigtig kan stye sine penge, så de også kan få noget at leve for i ferien.

            • @renard_roux@beehaw.org
              link
              fedilink
              34 months ago

              Der er (mindst) én forening der kæmper for netop at få den slags ting på undervisningsplanen:

              We Grow — Forening for Finansiel Dannelse for Unge.

              Tilbød at lave lidt frivilligt arbejde for dem sidste år, måske et nyt logo, den størrelsesorden, men så tog det pludseligt om sig meget hurtigt, med et ønske om en analyse og re-implementering af hele deres backend, og jeg blev nødt til at springe fra igen fordi jeg ikke havde noget der minder om den tid det ville kræve at løfte opgaven de stillede, og slet ikke økonomisk råderum til at gøre det på frivilligt plan 😓

        • @dybberOP
          link
          104 months ago

          Der er ret mange der lever fra lønseddel til lønseddel og bare forbruger de penge de har på kontoen. Prøv at tage på indkøb i et storcenter efter lønningsdag. Hvis vi ikke havde feriesystemet ville de - og deres børn - aldrig komme på ferie.

    • @President_PyrusM
      link
      44 months ago

      Heller ikke jeg. Jeg ville langt hellere selv stå for at investere pengene. Men jeg er så også allerede aktiv investor, og så er jeg i gang med en uddannelse, hvor jeg nok kommer til at sidde i en bank og lave markedsanalyser når jeg bliver færdig.

      • @SorteKaninMA
        link
        34 months ago

        Ja og selv mennesker der ikke er særlig aktive inden for investering eller ikke har meget viden om det kan jo stadig give deres penge til pensionsselskabet og bare lade dem håndtere det.

        Man kunne jo også bare lade det være ligesom kirkeskat - man bliver automatisk meldt på ordningen men man kan også takke nej og klare det selv.

        • @President_PyrusM
          link
          34 months ago

          Og selv hvis man ikke er særlig aktiv indenfor investering kan man altså stadig nemt købe et verdensindex, eller måske bare en kombination af Nasdaq 100, S&P 500, EURO STOXX 50, OMX C25 og måske MSCI Emerging Markets.

          • @farsinuce
            link
            54 months ago

            Jeg synes stadig, det er lidt uoverskueligt, så jeg har valgt at investere bredt i en blanding af passivt forvaltede indeks og ETF’er (akkumulerende).

            Indeks:

            ETF’er:

            • XACT Norden (UCITS ETF)
            • Storebrand ESG Plus A5

            Så kan de få lov at stå nogle år.

            • @President_PyrusM
              link
              64 months ago

              Passive investeringsforeninger og ETF’er er helt klart også et glimrende valg for de fleste. Bare sørg for at undersøge de løbende omkostninger. De kan nemt æde en god del af afkastet.

              • @farsinuce
                link
                54 months ago

                Hvordan det? Det var vidst aktuelt engang, men ikke mere siden sidste år, hvor skattereglerne for ETF’er blev lavet om.

                Hvis de er lagerbeskattet, så er det eventuelle afkast vel betalt af (skattemæssigt), når de sælges? Eller overser jeg noget?

                • @President_PyrusM
                  link
                  54 months ago

                  Jeg snakker ikke om skat, men om den pris du betaler udbyderen for at eje en del af investeringsforeningen eller ETF’en. Den ligger ofte mellem 0,1%-1% af kursen, som så trækkes ud til udbyderen, og du derfor mister noget af renters rente effekten af. Udenlandske ETF’er er generelt billigere end danske investeringsforeninger, så jeg foretrækker personligt at købe ETF’er der står i euro fra for eksempel iShares eller VenEck. Så står jeg ikke med valutarisiko, men sparer stadig penge i forhold til hvad eksempelvis Sparindex og Danske Bank tager for deres investeringsforeninger.

            • @renard_roux@beehaw.org
              link
              fedilink
              44 months ago

              Er det det samme koncept som de “index funds” Warren Buffett brugte i sit berømte væddemål mod hedge funds?

              Har længe overvejet om det ikke var den bedste option, men er ikke nået så langt i min research, og ved ikke hvordan jeg skulle bære mig ad 🤔

              Og har heller ingen penge, så det gør ikke så meget 😅