Hos mig er det den grønne juleflæsk. Der er bare ikke noget der slår den, og så minder den mig om mine bedsteforældre. De var sgu nogle dejlige mennesker, så den får også lige en i nostalgien når man sætter tænderne i sådan en gelatineret sukkerbombe. En ægte to-i-ener.

Hvilke godter kan i bedst lide at skamspise i juletiden?

    • letrasetOP
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Æbleskiver er i den grad ok. Jeg har intet imod at spise mig mæt i dem. Hvilken marmelade foretrækker du til dine?

      • SorteKaninMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        edit-2
        1 year ago

        Jeg er personligt ret glad for “Cremet Jordbærmarmelade” fra Rema 1000. Den er helt blød og homogen uden klumper eller frugtstykker i, lige som jeg kan li’ det.

        • renard_roux@beehaw.org
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          1 year ago

          Du stavede vist ‘hindbær’ forkert 🤔

          Apropos min anden kommentar omkring brunkager med cremefyld — samme smørcreme kan blandes med hindbærmarmelade og derefter sprøjtes ind i æbleskiver, eller påføres med kniv hvis man “åbner” æbleskiverne halvt langs sømmen 😁💉🎄 #muligvisoverstregen

  • TDCN
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    ·
    1 year ago

    Risalamande til morgen middag og aften til jule dag. Jeg skammer mig slet ikke for det er bare det bedste. Og min firdobbelte portion risalamande jeg laver hver jul skal særdeles ikke gå til spilde.

    • President_PyrusMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Det er heller ikke usandsynligt at jeg laver en ekstra portion 2. eller 3. juledag. Risalamande er ganske enkelt en gudespise!

    • letrasetOP
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Jeg voksede op i en risengrødsfamilie, og foretrækker derfor risengrød. Men jeg er enig i, at risalamande er en velsignet juleret, som jeg også godt kan lide.

      Med kirsebærsauce?

  • DreadPotato@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Juleflæsk er noget af det mest gustne jeg nogensinde har oplevet…føj for satan. Det er en helt igennem ubehagelig oplevelse lige fra smag til konsistens.

    Marcipan og nougat brunkager og honninghjerter er vejen frem her i juletiden. Og ellers er min indre gamle mand glad for næsten alle likør/spiritus-fyldte chokolader og bridge-blanding (året rundt, men især i juletiden)

    • renard_roux@beehaw.org
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Bridgeblanding, ja tak (og tak, farmor ❤️)! Likørchokoladerne må du gerne beholde, de kom ikke engang på menuen efter jeg rundede de 40 😂

        • Underbroen
          link
          fedilink
          arrow-up
          5
          ·
          1 year ago

          Jeg vil gerne noteres som værende med på hold likørchockolade: brandybønner, romtoppe og lignende - bring it on!

        • renard_roux@beehaw.org
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          1 year ago

          …bortset fra alle de der dragé lakrids stænger 🙄 Not today, Satan! Tænk hvis man kunne få en bridgeblanding helt uden! 🤯

          • letrasetOP
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            3
            ·
            edit-2
            1 year ago

            Du kan bare gemme dem til mig, så kommer jeg gerne forbi og gør kål på dem.

    • letrasetOP
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Juleflæsk er en mærkelig størrelse. Det er ikke noget jeg ville spise udover i december måned, men i den periode kan jeg virkelig godt lide det.

      Mmm, brunkager, de kan virkelig noget, helt enig. Og 👍 til honninghjerter, dem havde jeg lige glemt et øjeblik. De er også lækre.

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    1 year ago

    Jeg ved slet ikke hvad grønt juleflæsk er. Men jeg elsker alt der har marcipan. Er også stor fan af kransekage selvom det først er efter julen.

  • renard_roux@beehaw.org
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Min islandske kone har introduceret mig til “malt og appelsin”, som er blevet et stort hit herhjemme ved juletid.

    “Malt” er en drik med maltekstrakt. Tænk ekstra sød nisseøl med et hint af karamel, uden alkohol.

    “Appelsin” er en appelsinvand, helst fra bryggeriet Egils.

    De to blandes, typisk i forholdet 1:1, selvom der sikkert er en masse varianter blandt individuelle familier.

    Drikken er så populær at den kan fås færdigblandet. Elsker at dåsen stort set er en half-and-half mash-up at de to produkter 😊

    Dåsen proklamerer “Þjóðardrykkur íslendinga síðan 1955”, “Islands nationaldrik siden 1955”, men ved ikke helt hvor korrekt det er.

    Da ingen af ingredienserne kan fås herhjemme (til en rimelig pris, i hvert fald) har jeg skruet denne nødløsning sammen:

    • 1 del nisseøl/hvidtøl (brand underordnet, men helst en med så megen maltsmag som muligt)

    • 1 del appelsinvand (så orange som muligt; Harboe er bedst, men undgå Light-varianten)

    • optional: hvis man kan finde pulver af rålakrids kan en knivspids tilføjes øllet inden blanding.

    Hæld øllet i en kande. Tilføj forsigtigt appelsinvand. Formålet med forsigtigheden er at bevare så meget kuldioxid som muligt. Undgå at røre rundt af samme årsag. Serveres straks.

    OBS: da vi ikke har Malt herhjemme er denne variant meget svagt alkoholisk, da nisseøl/hvidtøl har alkohol i. Den halveres dog af appelsinvanden. Vi serverer drikken for vores børn, men husk selv at tage stilling til det hvis I har sådan nogen 👌

    • letrasetOP
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Hold nu kæft det lyder lækkert det der. Du mindede mig om endnu en julegodte, hvidtøl/nisseøl. Jeg elsker det stads, og dermed lyder det også som om jeg ville elske det det her islandske malt og appelsin. Jeg bliver nødt til at prøve at lave det hjemme tror jeg, men jeg er i England, og får nok lidt svært ved at skaffe nogle ordentlige ingredienser, men jeg kan måske få fremstillet en tilsnigelse.

      Skål, og god jul! 🎅 🎄

      • renard_roux@beehaw.org
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Tvært imod, jeg tror du er bedre stillet end os andre!

        Kig efter “malt beer”.

        Med appelsinvand er jeg lidt på bar bund, da jeg ikke kender markedet/udvalget, men tommelfingerreglen er at gå efter den der har den mest giftige orange farve (da de typisk er sødere, baseret på egne data), og undgå Fanta 😊👌

        • letrasetOP
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          3
          ·
          1 year ago

          *tilføjer til indkøbslisten

          • Giftig orange appelsinvand
          • Malt beer

          Jeg ved ikke om jeg når at prøve det i år, men malt beer og appelsinvand kan man vist få hele året.

    • letrasetOP
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      4
      ·
      1 year ago

      Jeg er aldrig stødt på fedtebrød før. Det beklager jeg, for det lyder fandengalemig da som noget der er lækkert at sætte tænderne i. Opskriften er røget i gemmeren, tak!

    • Underbroen
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Jeg vil også gerne skrives på flæsklisten: jeg tager de farver i andre efterlader!

  • renard_roux@beehaw.org
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Et lille staldtip: den dér smørcreme man putter i honningkager sammen med appelsinmarmelade (eller abrikos, hvis man er til den slags)? Den kan man også putte mellem to brunkager… og appelsinmarmeladen kan også blandes direkte i smørcremen…

    Smørcreme (source)

    • 125 gr blødt smør
    • 125 gr flormelis
    • 2 tsk vanillesukker
    • Evt. 2 spsk. appelsinmarmelade

    Rækker til et pænt lille fad små guddommelige brune sandwiches, og de får hurtigt ben at gå på 😏🧁

    • SorteKaninMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Det her lyder næsten farligt, jeg kan allerede mærke de ekstra kilo bare ved tanken.

    • SorteKaninMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Er det bare dem man køber eller skal de være hjemmelavede?

      • President_PyrusMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        1 year ago

        Naturligvis hjemmelavet. Og så skal man huske at det hedder en pebernød og ikke en-lille-knivspids-peber-nød. Der skal altså meget mere peber i end samtlige opskrifter beder om!

    • letrasetOP
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      2
      ·
      1 year ago

      Pebernødder forever. En julens evergreen.

  • jakobmn
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Helt klart Snebolde. Også lidt af en sukkerbombe, der fremkalder gode juleminder. Æbleskiver er selvfølgelig også lækre, men dem spiser jeg hele året, så det er ikke kategoriseret som julegodter hos mig.

    • letrasetOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Oooh, Snebolde, det er ved at være nogle år siden jeg smagte en af dem, men i den grad en sæsonspise jeg kan bifalde.

      Æbleskiver hele året, kan man godt det? Hvad så til jul, er man ikke blevet træt af dem så?