• @TDCN
    link
    181 year ago

    Jeg er efterhånden ret træt af artikler som denne hvor de får det til at lyde som om at det er borgerne der bærer skylden. Som andre også skriver så er det i den grad producenterne som ikke laver deres emballage sorteringsvenlige og limer plast, papir og metal sammen eller puttet små indbyggede magneter og pis og lort ind i. Så er der små snorer som kan være alt fra papir, bomuld eller plast hvor man skal gætte sig frem. Hvad med den lille metal clips på mit net med citroner? Skal den klippet af? Hvordan pokker skulle jeg som forbruger kunne sortere den slags. Det er i forvejen forvirrende nok at skulle skille en bobleplast kuvert til papir og plast da jeg ofte er i tvivl om de små papirrester eller klistermærker på plastiken er okay eller om det skal i restaffald.

    Der burde stilles størrer krav til producenterne om hvordan de laver deres ebalage. Som Et eksempel mere på hvordan det er forvirrende så købte jeg i går frisk pasta som var pakket i en papskål med en klar plastikpose med et kartonskilt uden på. Det hele faldt fint fra hinanden og jeg tænker fedt det var nemt. Nu står jeg så med hvad jeg tænker er 2 ting, pap og plastik. Nemt? Nej! For kiggeran efter så er pappet pastaen lå i beklædt med et tyndt lag plastik så det minder mere om en mælkekarton. Skal det så sorteres som kartoner? Aner det ikke så smed det i restaffald men kan se for mig at mange nok bare vil sortere det som pap pga papskiltet udenpå.

    Stil størrer krav til producenterne at de skal skrive hvordan man skal sortere. Rema 1000 har det allerede på mange af deres produkter men selv det er ofte langt fra perfekt.

  • @invisi1407
    link
    81 year ago

    Kildesortering er tåbeligt og ineffektivt. Vand er vådt. Flere store nyheder kl. 20!

    Spøg til side og med risiko for at gentage hvad alle andre har sagt, så er det simpelthen for besværligt at sortere for forbrugerne; ikke mindst når sorteringsreglerne ikke er ens på tværs af kommuner. Mange mennesker flytter hvert år til en ny kommune og skal sætte sig ind i nye, og nærmest konstant skiftende, sorteringsregler.

    Jeg skal være helt ærlig og sige at jeg kun grovsorterer det, der er let at sortere. Rene, enkle ting. Pap, metal, papir, elektronik, plastik og RESTAFFALD.

  • @Saltefanden
    link
    8
    edit-2
    1 year ago

    Jeg er all for sortering, men det er ærligt talt helt sindsygt kompliceret for forbrugeren. En ting er, at vores matrikel nu snart har 10 skraldespande stående (villalejlighed) - men en anden er, at produkterne man bruger i hverdagen ikke egner sig til nem sortering. En lille ting kan nemt løbe op i 3-4 forskellige sorteringer, fra plastic til aluminium og bioaffald.

    Der er også alt for mange spørgsmål der melder sig - og jeg tænker også at grovsortering hos forbrugeren er vejen frem, for dernæst at finsortere med teknologi i næste led.

  • @UnderbroenOP
    link
    71 year ago

    Vi skal kun sortere vores affald i fem forskellige bøtter (eller syv hvis man tæller glas og farligt affald med) og det er jævnt uoverskueligt. Der er for mange produkter som er en blanding af forskellige ting (plastic, papir, pap, metal etc), som besværliggør processen. Tanken er god, men sorteringen fungerer ikke i praksis.

    • @vandlaas
      link
      61 year ago

      Tanken er god, men sorteringen fungerer ikke i praksis.

      Helt enig. Hvis sorteringen skal fungere hos forbrugeren, skal alle dele af emballagen være tydeligt markeret med, hvor den skal sorteres hen. Hvis det skal lykkedes, skal alt emballage gentænkes, så det indeholder færrest mulige komponenter. Se bare noget som creme fraiche. Låget er plast, folien er metal og bægeret er plast, der har været i kontakt med fødevarer. Det er jo umuligt som forbruger at sortere i så mange fraktioner.

      Nogle gange bliver jeg bare arrig og smider det hele i restaffald. Så kan jeg sidde i sofaen og være sur med dårlig samvittighed 🤷🏻‍♂️

  • @Sirenn@lemmy.world
    link
    fedilink
    61 year ago

    Det er vel også et spørgsmål om hvor længe den danske stat kan blive ved med at pådutte den enkelte borger at sortere korrekt? Jeg er med at på det i store træk er relativt simpelt; metal og plast hvor det hører til, madaffald for sig selv, papir for sig - karton, må det komme med her? Det er jo ikke helt pap, så det tror jeg godt. Hvad med pizzabakker, skal det i rest eller papir? Skal jeg have det med på fyldepladsen og smide i papcontaineren? Nu skal vi også sortere emballage for sig - og det kan godt jeg være jeg bare ikke har læst godt nok op på det, men er det kun ment til mælkekartoner/juicekartoner o.l.? Hvad med foliebakken fra leverpostejen?

    Et eller andet sted kunne det være rart hvis vi kunne kridte det lidt mere hårdt op - IIRC er der andre lande der har stor success med simpel sortering ude ved borgeren, og videresortering på deciderede faciliteter der er lavet til det. Så er vi også sikre på at det bliver sorteret helt korrekt, og at vi ikke kommer til at smide mælkekartoner i rest (hvor det ikke hører til længere)

  • @UnderbroenOP
    link
    51 year ago

    Helt enig, det vil være fint med simplere sortering hos borgerne, og finere sortering på et dertil indrettet værk. Men den løsning er nok for simpel til at blive godkendt.