• @dolleOP
    link
    88 months ago

    Jeg synes ikke at det er en specielt god ide at forbyde den slags. Jeg har ikke selv erfaring med posefester, for jeg gik ikke selv til dem, og mine børn er for små til den slags. Men ud fra beskrivelsen, så lyder de som et godt initiativ der har skadesreduktion som mål. For som den unge pige på 15 i artiklen siger, så vil de mødes og drikke lige gyldigt hvad, så er det ikke bedre at tilbyde et miljø hvor de kan gøre det under opsyn, og hvor der er nogle voksne der holder øje med, at de ikke drikker for meget?

    Jeg synes at vi i Danmark har fået en lidt formynderisk og meget upragmatisk tilgang til ting som er usundt for kroppen, hvor første greb i værktøjskassen altid er forbud, forbud og mere forbud. Selvom det måske vil afholde nogle fra at gå til posefester hvis man forbyder dem, så er der helt sikkert også en mere drikfældig gruppe af unge der nu føler at de gør noget forkert som de skal skjule, og det tror jeg ikke hjælper særligt meget på deres alkoholvaner på den lange bane, snarere tværtimod.

    Jeg begyndte først selv at drikke i slutningen af 9. klasse, og måske synes jeg at det er lige tidligt nok at begynde i 8. klasse, specielt hvis de, som det antydes i artiklen, drikker 3 shots inden festen og 7-9 genstande til festen. Det er altså en relativt stor brandert! Men ansvaret om, at få de unge til at udskyde alkoholdebuten ligger hos forældrene. Og så længe forældrene tillader det og de unge opsøger det, så er det i det mindste bedre at de 7-9 genstande bliver drukket under opsyn, hvor der er voksne til stede der sikrer at de ikke bliver til 14-18 genstande og en alkoholforgiftning.

  • @cosmicrookie@lemmy.world
    link
    fedilink
    38 months ago

    “Typisk tager hun (den 15 årig pige) 7-9 genstande med i en plastikpose til festerne. Forinden har hun hygget med veninderne og drukket 3-4 shots.”

    Der er jo ikke alkoholen der er et problem men hvad det bruges til. Unge bør lære at man ikke behøver at drikke sig fuld i det.

    • @EvilCartyen
      link
      48 months ago

      Men det ER vel derfor man drikker det som 15-årig. Det er sgu ikke fordi dansk pilsner bare er en skidegod øl. Men der bør ikke 10-12 genstande til når man er 15!

      I øvrigt enig i at det ikke løser noget med et forbud, det skubber bare problemet et andet sted hen. Privatfester hvor man fx ikke så nemt kan få hjælp når det går galt.

      • @cosmicrookie@lemmy.world
        link
        fedilink
        38 months ago

        Mit pointe er, at der er et punkt mellem stiv og ædru, som bør være målet i stedet for at sigte efter stiv. Dette, ikke kun for børn men for alle der drikker alkohol

        • @bstix
          link
          English
          28 months ago

          Det kan være svært at finde den grænse hvis man ikke må prøve at overskride den.

          Naturligvis er det super skadeligt særligt for unge, men det er tilgengæld mere ansvarsfrit end hvis de først lærer det som voksne.

  • @KlorofylM
    link
    38 months ago

    Selvfølgelig skal børn ikke have lov til at pådrage sig selv hjerneskader ved at indtage opløsningsmidler. Deres hjerner er ikke færdigudviklede, ligesom et spædbarns hjerne ikke er det. Det er soleklart for alle, at en gravid kvinde ikke skal drikke alkohol. Dette er med god grund, da indtagelse af alkohol under graviditeten, gør barnet mentalt handicappet. Alle er med på fornuften i dette, men synes samtidig at børn skal have lov at drikke? Synes vores forhold til alkohol er ret blottet for fornuft.

    Hørte en podcast om alkohol, hvor en forsker udtalte, at forbud rent faktisk virker. Når man spørger unger, siger de at de drikker alligevel og eventuelt bare får andre til at købe alkohol for dem. Men i realiteten viser det sig, at forbud nedsætter unges forbrug af alkohol. Det er besværligt at skulle få andre til at købe osv.

    Man ved at jo tidligere man starter med at drikke, jo større er chancerne for at man udvikler et problematisk forbrug af alkohol senere i livet. Og man ved at indtagelse af alkohol i teenageårene påvirker hjernenefunktionen på både kort og lang sigt. Skal unge have lov at sniffe lim? Nej, selvfølgelig ikke, da det er sindsygt skadeligt. Skal unge have lov at indtage alkohol? Nej selvfølgelig ikke, da det er sindsygt skadeligt.

    Men hvad med selvbestemmelse? Hvorfor skal andre diktere hvad vi må og ikke må?

    Staten skal ikke nædvendigvis bestemme hvad vi må og ikke må. Men lige hvad kemi der kan trænge igennem Blod-hjerne-barrieren, og påvirke vores dopaminsystem angår, har vi historiske erfaringer med, at individet ikke selv har kontrol.