En helt anden og sidste pointe er, at der jo er forskel på videnskab og politik. For det er jo i bund grund befolkningen, der bestemmer i et demokrati.

Derfor, påpeger professor Peter Munk Christiansen, er det »helt legitimt«, at politikere vælger at se bort fra forskning og viden, når de laver politik:

»Politikere træffer politiske beslutninger om alle aspekter af samfundslivet. En forsker i økologi skal jo kun bekymre sig om økologi. Man må ind imellem forvente, at politikere ser bort fra videnskabelige råd, fordi de er for dyre eller vil have uhensigtsmæssige konsekvenser«.

Statsminister Mette Frederiksen har eksempelvis valgt ikke at skrue cigaretpriserne særlig meget op, fordi hun ikke vil ramme de fattige rygere.

»Og det er jo et ærligt og legitimt synspunkt at have, selvom meget peger på, at det ville få yngre rygere til at ryge mindre,« påpeger Peter Munk Christiansen

Hvad med når en forsker som Stiig Markager i 20 år har råbt om truslen for iltsvind i det danske havmiljø? Er man ikke berettiget til at handle på det som politiker?

»Politisk er det helt legitimt, at man har prioriteret at agere på andre ting. Om det er klogt, er en anden ting. Vigtigt er det dog, at vi ikke befinder os i en verden, hvor det er Platons kloge mænd, der træffer beslutningerne.«

Erik Albæk er enig:

»Politikere skal tage mange hensyn. De skal jo ikke kun tage hensyn til viden. De skal også se på, hvilken politik der har fodslag i deres vælgerbase.«

Og Johan Farkas:

»Jeg vil sige, at det vigtigste i et demokrati er, at politikerne følger det, som borgerne synes er en god ide, og ikke det, som forskerne synes er en god ide.«

  • Underbroen
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    11 months ago

    Det er lidt interessant med forskellen mellem STEM og humaniora - måske er det fordi humaniora er/føler sig presset på midler og exposure? Det sidste tidsskrift jeg skrev til ville have videnskabeligt og populært abstract samt en blogpost efter publikation. Andre ville have populære abstracts, tweets og/eller små videoer hvor man præsenterer sine pointer. Det sidste er dog “frivilligt”. Jeg synes ikke nødvendigvis det er en dårlig udvikling, men det gør det bare (endnu) mere tidskrævende at publicere.

    Jeg er helt enig i, at forskning sagtens kan formidles kort, godt og være underholdende, men jeg tror konkurrencen er for stor, hvis man ikke vil gå for meget på kompromis med indholdet. Men det er også et spørgsmål om, hvor bredt det skal være (jeg ved ikke hvor langt eks. Lone Frank og Bente Klarlund når ud, selvom de er virkelig dygtige).

    • ArcticDaggerOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      11 months ago

      Oh wow, interessant! Jeg var slet ikke klar over, at der var sådan nogle krav! Jeg priser mig lykkelig for, at jeg slipper for det. Jeg har nok i at skulle lave graphical abstracts så udgiveren får lidt gratis blikfang