En ny undersøgelse viser, at visse elevgrupper i Danmark får lavere karakterer end deres faglige niveau tilsiger. Undersøgelsen, udført af forskere fra Rockwool Fonden, Københavns Universitet og Roskilde Universitet, analyserede 438.000 elevers standpunktskarakterer i dansk læsning over seks år og sammenlignede dem med eksamenskarakterer givet af eksterne censorer.
Hovedresultater:
- Drenge, ikke-vestlige elever og børn af kortuddannede forældre får signifikant lavere standpunktskarakterer end deres eksamenskarakterer viser.
- Eksempler på karakterforskelle:
- Drenge får i gennemsnit 0,4 karakterpoint lavere end piger.
- Elever fra ikke-vestlige familier får 0,4 karakterpoint lavere end etnisk danske elever.
- Elever med kortuddannede forældre får 0,6 karakterpoint lavere end elever med veluddannede forældre.
- Konsekvenser: Lavere karakterer kan påvirke elevernes muligheder for at komme ind på ønsket ungdomsuddannelse, især med de stigende adgangskrav fra 2030.
Årsager og overvejelser:
- Forskerne mener, at lærere kan være påvirket af elevernes adfærd og engagement snarere end kun deres faglige niveau.
- Der er ikke tydelige tegn på statistisk diskrimination, men en mulig forklaring er, at lærere belønner stille og motiverede elever, mens larmende elever får lavere karakterer.
Undersøgelsen understreger behovet for at sikre, at karakterer afspejler elevernes faglige niveau og ikke andre faktorer.
Og hvorfor må de ikke være det?
Mange forventer jo at skolen opdrager deres børn. Det er jo ikke kun i skolen dårlig adfærd vil trække din mulighed for succes ned, nærmest uanset hvor fagligt stærk du ellers er.
Nu kan jeg ikke læse artiklen, men kan det ikke skyldes at de ikke deltager aktivt i timerne, i så fald er det jo svært at bedømme deres faglige niveau.
Som anekdote kan jeg fortælle om vores tysklærer der startede undervisningen med at sende alle drengene ud, vi havde ikke lavet vores lektier alligevel sagde hun. Det synes vi alligevel var groft, hun havde godt nok ret, men alligevel…
Fordi det ikke har noget med deres faglige evner at gøre. Fordi det ændrer hvilke muligheder, de har i fremtiden og medvirker til negative spiraler. Det er ikke skolens opgave at opdrage børn, uanset hvilke forventninger og forventninger nogen forældre har.
Din tysklærer lyder nederen og som om en, der ikke burde have undervist.
Ja hun var pænt vild, men det er længe siden.
Du tænker at de andre engagerede elever vil mene det er fair at dem der sidder og larmer og ikke deltager, får lige så gode karakterer som dem?
Det kan vel også være et udtryk for at lærerne netop ikke vil ødelægge fremtiden for dem? Hvis deres indsats er til 00 hele året så trækker censor og lærer dem alligevel lige op på en 02er ved en eksamen, fordi de ikke vil være røvhuller?
Som jeg husker min skolegang var det også alment kendt, at det tit var dem der fik dårlige standpunktskarakterer, der havde bedst mulighed for forbedre det. Hvis man skulle til eksamen i faget var de alligevel ligegyldige.
Og jeg tror heller ikke man skal underkende motivationen “truslen” om en eksamen kan give en elev, og måske en lav standpunktskarakter netop fortæller dem de skal tage sig ekstra sammen.
Skal jeg være helt ærlig er jeg tilbøjelig til at mene der ikke rigtig er noget problem i at standpunktskarakterer reflekterer lidt andet end bare et øjebliksbillede af fagligt niveau.
Jeg tænker ikke at konsekvensen med et lavere standpunkt er hjælpsomt hvis altså det faglige niveau er til et højere. Nej selvfølgelig kan man ikke give elever, som slet ikke deltager et højere standpunkt baseret på skriftelig kunnen alene, men det undersøgelsen indikerer er, at problemet potentielt stikker dybere end larmende og forstyrrende elever; altså at det er noget systemisk.
Kan man virkelig sige det så simpelt? Der er da mange ting man lærer i skolen som godt kan beskrives som opdragelse (at sidde stille, at lytte, at modtage en fælles besked, at tage ansvar, at lave sine ting, osv.).
Nej selvfølgelig er det ikke så simpelt, men det primære arbejde bør foregå i hjemmet. Hvilket “opdragelsesmiljø” er bedst, et med en normering som hedder 1-2 voksne til 2,4 barn (eller hvad gennemsnittet nu er) eller 1 voksen til 24-28 børn? At tage i mod besked, lytte tage ansvar, at lave sine ting er mindst ligeså vigtigt i hjemmet som i skolen.
Jeg er generelt enig med hvad du skriver her, men jeg mener dog ikke at man kan sige, at det primære opdragelsesarbejde bør foregå i hjemmet. Skolens job er at uddanne og danne børnene. Der er tale om to forskellige arenaer, og det primære ansvar for opdragelse til at fungere i en bestemt arena, tilfalder den arena. Dvs. skolens primære ansvar er at opdrage børnene til at fungere i skolen, mens forældrenes primære ansvar er at opdrage børnene til at fungere i familiens, og hjemmets arena.
Men det er lidt et sidespor. Der er selvfølgelig tale om en form for diskrimination, og læner man sig op ad anden forskning, så er der nu nok også tale om noget racisme i nogle tilfælde - også selv om det sagtens også kan være den udadreagerende adfærd.
Absolut ikke uenig, men jeg tror overlappet mellem de to arenaer er større end nogen forældre ønsker de skal være. Altså det som får børn til at fungere i skolen får dem også til at fungere i hjemmet og vice versa. Men der er ikke tvivl om, at det er svært at sige hvor snittet skal lægges, hvor det ene starter og det andet slutter.