Artiklen beskriver et eksperiment, hvor Politikens litteraturredaktion gav tre teenagere bøger til at læse i sommerferien for at se, om de kunne genvinde læselysten, som ofte forsvinder i teenageårene.
Baggrund: Mange teenagere mister interessen for bøger, når de bliver ældre, og skifter fokus til sociale medier, gaming og venner. Der er en generel tendens til, at børn, der tidligere har læst meget, stopper med at læse, når de bliver teenagere. Kulturministeriet har også bemærket denne udvikling og sat penge af til at styrke læsekulturen.
Teenagerne og deres læseoplevelser:
-
Rayan (13 år): Har ikke mange bøger derhjemme, men læste en engelsksproget bog under ferien og nød det faktisk. Hun udtrykte en vis interesse for at læse mere i fremtiden.
-
Theodor (14 år): Læste halvdelen af en bog, men mistede interessen, da han fandt den for “piget”. Han er ikke modvillig over for læsning, men prioriterer andre aktiviteter, som gaming.
-
Lærke (13 år): Finder læsning kedeligt, men læste en bog færdig under ferien, drevet af konkurrenceånd og tid i bilen. Hun var stolt af sin præstation og ville måske læse mere, hvis hun fandt en bog, der fangede hende.
Konklusion: Eksperimentet viste, at selvom læselysten ikke nødvendigvis blev fuldt genvakt, havde de unge stadig potentiale for at nyde bøger, især hvis de blev udfordret og fandt noget, der interesserede dem.
Jeg forærede min lillebroder en bog i fødelsdagsgave for to måneder siden, og han har nu læst fyrre(!) sider. Alt håb er ikke tabt endnu.
Fedt!
Med hans nuværende fart på to tredjedele af en side per dag, kan jeg forære ham fortsættelsen til næste år. Det er genialt.
Perfekt! Litteratur er gaven, du bliver ved med at give!
Det måske ikke så overraskende, men jeg synes stadig det er deprimerende, at skærme i varierende typer har overtaget for alt andet. Inklusiv læsning.
Tja… “Overtaget”. Har den nu også det? Er der statistik der viser at teenagere læste mere før i tiden? Jeg tænker bare om det generelt ikke er interessant for teenagere at læse og at de altid har fundet på noget andet at lave, eller om det specifikt er skærmene nu om dage der er grunden.
Ja i forhold til min egen barndom og tidlige ungdom, så har den overtaget. Skærme var slet ikke en mulighed i samme grad den gang. Jeg tror du har ret i, at man i teenageårene ændrer sig og mange holder op med eks. læse eller sport i fritiden, men problemet i dag er, som også eksemplificeret i artiklen, at mange aldrig kommer i gang med at læse, fordi der er lettere tilgængeligt underholdning ved hånden konstant.