1. En gruppe på 20 familier ved Vedbæk Skole i København modstår pres for at give deres børn smartphones.
  2. Forældreplanen er at vente til mindst 8. klasse med smartphones.
  3. Initiativet er støttet af organisationen Smartphonefri Barndom.
  4. Organisationen hjælper forældre med at skabe netværk for at støtte beslutningen.
  5. Sundhedsstyrelsen anbefaler begrænsning af skærmtid for børns helbred og trivsel.
  6. Skærmsund Barndom er en anden forældrebevægelse med lignende mål.
  7. Anne Krøijer har etableret Skærmsund Barndom og understreger vigtigheden af samtaler om sunde skærmvaner.
  8. Bevægelsen har samlet forældre til ca. 850 børn til at udskyde smartphones til 8. klasse.
  • bstix
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    edit-2
    2 months ago

    Det er godt observeret at forældrene er nødt til at stå sammen for at få skabt et miljø hvor et enkelt barn ikke bliver stigmatiseret for ikke at have en telefon. Det er en god ide til at få hævet alderen lidt.

    Jeg ved bare ikke om det er helt så enkelt. Der vil være nogle som af praktiske grunde har brug for telefon tidligere end 8.klasse. SFO stopper i 3. eller 4., hvorefter det kan være nødvendigt at kunne kontakte børnene.

    Det kan også være uhensigtsmæssigt at time introduktionen af en smartphone med et skoleskift hvor de pludseligt bliver sat i klasse med andre som allerede har lært hvordan man opfører sig med en telefon, og som måske allerede har et online netværk.

    Det kræver i hvert tilfælde en række overvejelser.

    Jeg kan også konstatere at mine børn bruger deres telefon på en helt anden måde end jeg selv gør. Jeg er måske selv forfalden til at doomscrolle og grinde ligegyldige spil, mens mine børn mere bruger telefonen til at ringe hinanden op. De bruger den nærmest som en slags åben voice chat, hvor de bare lader “røret hænge” i timevis i et gruppekald, mens de spiller sammen men også ved almindelig leg. De sidder f.eks. og tegner og laver andre kreative ting sammen med deres venner over telefon. Så sender de billeder eller videoer for at hjælpe hinanden eller vise hvad de laver. Det er jo en positiv måde at være social på.

    Det gjorde man jo ikke da jeg var dreng og telefoni kostede penge. Det er ikke noget jeg har lært dem. De har selv regnet ud at man kan bruge den på den måde og det vil jeg ikke fratage dem. De skal selvfølgelig have lidt voksen guidance en gang i mellem for at det ikke løber løbsk eller hvis de kommer til at skændes, men jeg synes det er lidt gammeldags naivt at tro at det mest korrekte simpelthen er at forbyde telefonen helt.

    • SorteKaninMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      2 months ago

      Jeg tror du har meget ret i at det selvfølgelig handler om hvad de bruger telefonen til, og hvis man kan styre det ordentligt, så er det jo fint. Spørgsmålet er så om forældre kan det generelt set.

      Der vil være nogle som af praktiske grunde har brug for telefon tidligere end 8.klasse.

      Nu findes der jo også telefoner som ikke er smartphones som sagtens kan bruges til at ringe og kontakt osv :). Alternativt kan man vel låse en smartphone ned via forældrekontrol tænker jeg så man kun kan installere visse apps? Jeg gætter bare men jeg tror de fleste ikke har noget imod telefonen som sådan, men alle de apps og spil osv. man kan installere.

      De bruger den nærmest som en slags åben voice chat, hvor de bare lader “røret hænge” i timevis i et gruppekald

      Det kan jeg huske jeg også gjorde, bare igennem TeamSpeak og senere Discord, haha. Det var dog mest for at game sammen men også bare for at snakke, men det lyder også virkelig hyggeligt det dine børn bruger det til :)

      • bstix
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        2 months ago

        Helt enig. Det er indholdet på sociale medier som er problematisk. Forældrekontrol er bare mega besværligt og kræver en del mere af forældrene… jeg gav op på det til sidst.

        Ja, de bruger almindelig telefoni som TeamSpeak, men de er ikke afhængige af at skulle sidde ved en pc, så de gør det i alle mulige andre aktiviteter end gaming. Jeg synes det er godt tænkt.

      • Rungester
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        2 months ago

        Jeg havde lavet en Ventrilo server dengang, til klassekammeraterne og jeg. Når vi cyklede fra hinanden på vej hjem fra skolen, var der konkurrence om hvem der først kunne komme hjem og logge på serveren

        • KlorofylMA
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          2 months ago

          Vi brugte også ventrilo når vi spillede CS, starcraft og WOW :)

          Havde helt glemt ventrilo. Haha.

  • KlorofylMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    2 months ago

    Glædeligt at folk reagerer på børns mobilbrug, og ligeså glædeligt at politikken skriver om det, så andre kan blive inspireret.

    På mine børns skole er vi forældrene også gået i gang med noget lignende. Vi har dog kun holdt et indledende møde. Så jeg ved reelt ikke om de andre forældre er totalt pro børns mobilbrug. Men tvivler dog meget på det.

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    edit-2
    2 months ago

    Det er sgu positivt. Jeg kan sagtens se hvorfor et barn skulle have en “dumbphone” til ren og skær kontakt med forældre og venner og den slags. Men smartphones er jo efterhånden blevet til heroin i lommen med alle de afhængighedsskabende apps og spil osv. der findes på dem.