• Grippler
  link
  fedilink
  arrow-up
  8
  ·
  10 days ago

  Det er absolut også min plan, at få lagt tilstrækkeligt til side så jeg kan trække stikket når jeg er omkring 60…fandme nej om jeg vil slide mig selv ihjel. Mænd i min familie har en tendens til at dø i midten af 70’erne, så jeg skal ikke først på pension når jeg er 72.

  • KlorofylM
   link
   fedilink
   arrow-up
   4
   ·
   10 days ago

   Det er absolut også min plan, at få lagt tilstrækkeligt til side så jeg kan trække stikket når jeg er omkring 60

   Det er absolut også min plan. Synes dog godt nok det er svært.

   • Grippler
    link
    fedilink
    arrow-up
    5
    ·
    10 days ago

    Ja det er ikke nemt…min primære strategi er egentlig mest at reducere mine/vores bolig udgifter

    • KlorofylM
     link
     fedilink
     arrow-up
     3
     ·
     edit-2
     9 days ago

     Fornuftig strategi. Men hvordan gør man det? Her hjemme bruger vi under 1/5 af vores disponible indkomst på huslån. Alligevel oplever vi fra tid til anden at pengene er knappe. Godt nok har vi to biler, men intet prangende, og kun den ene er belånt.

     Jeg ser to muligheder:

     1: Flyt til Lolland.

     2: Flyt til en større by og find arbejde i samme by så biler kan undgås.

     (3): lad være med at få børn.

     • Grippler
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      9 days ago

      Vi havde også lidt held med fra starten, vi solgte en lejlighed i kbh for væsentligt mere end vi havde købt den, og købte nyistandsat hus i det midtsjællandske og sidder for omkring 1/3 af vores disponible indkomst inkl. alt. Lige nu har vi stadig to mindre børn, men når de flytter er det planen at sælge huset og finde noget mindre som vi kan købe for det overskud det giver. På de 6 år vi har haft huset er det steget med næsten 30% i værdi, så umiddelbart tror jeg det kan lade sig gøre, har stadig 25-30år til jeg planlægger at trække mig.

      • KlorofylM
       link
       fedilink
       arrow-up
       2
       ·
       9 days ago

       Kender også andre der har lavet lejlighed i Kbh tricket, som så nu er en million foran os andre, der startede direkte med hus på landet. Det er ret smart. Samtidig kunne de undgå biler mens de boede i Kbh og havde derfor mulighed for at investere en del.

       Er også bosat på Midtsjælland. Men har dog ingen ide om hvor meget huset er steget nu. Det er en landejendom, så det er praktisk talt umuligt at finde salg af sammenlignelige ejendomme i nærområdet. Efter to år var ejendommen dog steget 15 % i følge banken.

       Vi var dog heldige med lånet og endte med at få omlagt fra 2 % 30 års til 0.5 % 20 års fastforrentet, hvilket gør at huset er udbetalt når vi begge er 53 år. Har “været nødt til” at sætte ungerne i privatskole, så den udgift slipper vi også for om 10 år, og om 3 og 4 år stopper ungerne i SFO, hvilket også frigiver nogle penge. Så der er da klart lys for enden af tunellen, og potentielt mulighed for en tidlig tilbagetrækning. Jeg kan dog rigtig godt lide mit arbejde, kan bare ikke lide at bruge 37 timer om ugen på det.

       • Grippler
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        edit-2
        9 days ago

        Jeres situation lyder meget lig den vi sidder i (bortset fra at vi har parcelhus og ikke landejendom), begge vores er også på privatskole (og SFO), så ja det frigiver også nogle tusinde kroner for os når de er færdige med det. Vi har haft nogle perioder hvor min kone har gået hjemme med børnene, så der har vi ikke kunne lægge det store til siden. Så opsparingen er ikke helt der hvor den “burde” være, men forhåbentlig kan friværdien i huset opveje det lidt i sidste ende.

        • KlorofylM
         link
         fedilink
         arrow-up
         2
         ·
         9 days ago

         Synes 0.5% fastforrentet lån er sindssygt nice. Bliver lidt glad hver gang jeg logger ind på totalkredit og ser hvor mange af de penge vi smider afsted der rent faktisk går til nedbetaling.

       • SorteKaninOPMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        9 days ago

        Jeg kan dog rigtig godt lide mit arbejde, kan bare ikke lide at bruge 37 timer om ugen på det.

        Så enig! Jeg tænker at hvis jeg trak mig tilbage tidligere så ville jeg nok stadig lave noget sjov deltidsarbejde. Fx være censor til eksamener eller sådan noget.

        • KlorofylM
         link
         fedilink
         arrow-up
         3
         ·
         9 days ago

         Det har jeg faktisk også overvejet. Min far underviste på aftenskole som lidt extra. Det virkede super hyggeligt. Der var meget få elever, og de var der frivilligt for at lære noget. Min svigerfar var tilsynsførende under eksamener på DTU helt til han blev 80, og har generelt engageret sig i foreninger der vedligeholder og sejler med gamle skibe. Blandt andet museumsskibet SS Bjørn. Som jeg ser det har både det frivillige og betalte arbejde bidraget rigtig meget til hans livskvalitet, og til at han stadig er frisk i både hjerne og kroppen og har en god bunke venner. For fem år siden, da han var 78, vandrede vi 13 km i bjerge med ham.

     • SorteKaninOPMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      10 days ago

      Jeg tror (2) og (3) plus god held med godt job inden for en branche med høj løn (og samme for din partner) ville være nok, men det er godt nok også mange faktorer man skal ramme rigtigt (eller have lyst til).

      • KlorofylM
       link
       fedilink
       arrow-up
       2
       ·
       9 days ago

       Jeg missede vist 2 og 3 ;) plus det med held, hehe ;) dog giver børn i den grad en anden rigdom.

       • SorteKaninOPMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        9 days ago

        Måske ligefrem en bedre rigdom! Nu er meningen med livet vel ikke penge :P

        • KlorofylM
         link
         fedilink
         arrow-up
         2
         ·
         9 days ago

         Nej langt fra. Det endelige mål, hvis man da skal fastsætte et mål med livet, må være lykke. Visse betingelser skal være opfyldt før man kan opnå lykke. Penge er en af dem. Vil dog vove at påstå at næsten alle danskere har penge nok til at kunne opnå lykke, eller bare et godt liv, for at bruge et lidt mindre abstrakt begreb. En langt vigtigere parameter end penge for at opnå et god liv, er de sociale relationer man har i sit liv. Herunder mega dejlige børn, en fantastisk partner, nice forældre og gode venner.