• Limfjorden
    link
    dansk
    45 months ago

    Uddybende artikel

    Selvom jeg synes streng veganisme er et ret ekstremt synspunkt, så synes jeg det lyder mærkeligt at børn ikke kan blive fritaget for madordning i børnehaven.

    For mig at se ville det for børnehaven være lettere at tillade alle at blive fritaget, hvis de vil. Så behøver børnehaven ikke vælge mellem at tilpasse hele måltidet pga. et barn der er veganer eller at tvinge det veganske barn til at drikke mælk. Samtidig kan dem med særlige spisevaner så selv stå for madpakke til deres børn, og tilpasse den så de spiser det de nu vil.

    Det vigtige i en børnehaves madordning er vel at børnene spiser sammen, ikke at de spiser det samme?

    • @dolle
      link
      45 months ago

      Som bestyrelsesmedlem i en privat børnehave kan jeg oplyse at madordninger er en alle-eller-ingen ordning som tilbydes af kommunen, og betalingen lægges oveni forældrebetalingen. Vi vælger det selv fra, fordi personalet synes at det logistiske omkring anretning er for besværligt for en lille institution, og det er typisk billigere for forældrene (i vores kommune koster det omkring 700,- om måneden, og det kan du altså smøre mange leverpostejsmadder for).

      Jeg kan dog sagtens forstå hvis personalet synes at det er besværligt hvis de BÅDE skal stå for at anrette en madordning, og derudover skal have logistikken omkring medbragte madpakker. Hvis der er madordning er der jo ikke madpakkekøleskabe, og børnene har ikke fælles rutiner omkring at hente og bringe madpakker, osv., og det skal pludselig introduceres for et fåtal. Når det så er sagt, så er jeg stadig på forældrenes side i denne her sag: de skal have lov til at sende deres barn afsted med egen madpakke, og jeg synes ikke at streng veganisme er så ekstremt i 2024 at man ikke skal imødekomme det. Jeg synes at det er OK at de stadig skal betale hele eller dele af beløbet til madordingen, for det kan ikke løbe rundt hvis den kun betales selektivt. Det er typisk forældrene der stemmer om hvorvidt det skal være en madordning, så hvis flertallet ikke vil have den kan den afskaffes (i hvert fald i de private børnehaver).

      • Limfjorden
        link
        dansk
        25 months ago

        Tak for din indsigt! Jeg er enig i det du skriver, det må være retfærdigt at forældrene så betaler for madordningen alligevel (det var de jo også villige til). Er det også sådan eks. muslimske familier gør?

    • @EvilCartyen
      cake
      link
      35 months ago

      Det kan være et problem at få økonomien til at læbe rundt hvis bare få børn melder sig ud.

      • @CrateDane
        link
        55 months ago

        I det her tilfælde var forældrene med på stadig at betale, hvis de bare kunne få lov at sende barnet afsted med en madpakke alligevel. Det blev afvist.

        • @EvilCartyen
          cake
          link
          25 months ago

          Kan se at kommunen lægger vægt på sundhed og variation i kost, så antager det er deres vinkel. Jeg er heller ikke sikker på jeg køber at det er muligt i praksis at sikre sig at små børn får det de har brug for med en streng vegansk kost.

  • @TDCN
    link
    25 months ago

    Problemet kan vel også sidestilles med alagener af forskellige slags som gør at barnet bliver nødt til at have egen madpakke med. Gik selv i skole for mange år siden med en pige som var allergisk for alt muligt og havde konstant sin egen madpakke med til samtlige arrangementer, ture og fødselsdage. Irriterende med desværre også nødvendigt for hende. Om veganisme er en livsnødvendig ting eller ej så er jeg her på forældrenes side da de jo ikke har gang i et projekt om at presse vegansk mad ned i halsen på alle andre men blot vil give deres barn sin egen madpakke med og holde styr på dets kost. Jeg synes forældrene er imødekommende over for institutionen.