• SorteKaninOPMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    14
    ·
    edit-2
    8 months ago

    Nu sad jeg lige og så Matador i går, hvor Doktor Hansen (Ove Sprogøe) i slutningen af episode 9 (cirka 1:06:05) siger følgende om tegnene på 2. verdenskrig:

    Det spreder sig. Men ingen gør noget for at standse det.

    De der sølle bønderkarle på Algade [nazisterne] … Folk står og griner, når de kommer trampende med løftede ben og synger om blod, faner, kamp.

    “De er latterlige”, siger obersten. Ingen vil sige, de bærer rundt på pestbaciller, ingen tager noget alvorligt længere. Politikerne, aviserne, de er smittet allesammen.

    De taler om pesten, krigen, som noget uundgåeligt. “Når krigen kommer”, siger de. De er for længst holdt op med at sige “hvis krigen kommer”.

    Ingen forsøger at forhindre det. For når den kommer, så foregår den jo et andet sted. Det er bare noget der skal overstås. “Det er nødvendigt”, siger de næsten. Det skal være galt før det bliver godt.

    Det er ikke til at holde ud at høre på. Enhver er sig selv nærmest. “Hvad rager ‘pesten’ mig? Mig er der jo ingen der skyder på, sparker til eller spærrer inde. Jeg har nok i mine egne problemer.” Det er bare om at hytte sig så længe man kan.

    Det er ikke fordi situationen er helt sammenlignelig (heldigvis). De vestlige lande står stadig stærke sammen og man er ikke i tvivl om at det Putin laver er langt ud over det acceptable. Man gør vel hvad man kan for at undgå at krigen breder sig. Så må man bare håbe at vi kan fortsætte med at stå stærkt, også selvom Trump måske vinder valget i USA…

  • EvilCartyen
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    ·
    8 months ago

    Tror risikoen for en konflikt med Rusland indenfor de næste 2-3 år er ganske stor. Afhængig sf af hvordan den politiske situation er. Men falder amerikanerne fra internationalt kan jeg sagtens se Rusland angribe baltikum, og så er vi i krig.

    • Marand
      link
      fedilink
      arrow-up
      7
      ·
      8 months ago

      I mit uoplyste verdenssyn er der ingen sandsynlighed for at Rusland angriber andre steder langs fronten i de næste par år, også selvom USA trækker sig ud af NATO, men der er risiko for at Rusland sluger Ukraine hvis deres krigsproduktion kommer online lang tid før vores gør, hvilket der er god sandsynlighed for. Det ville være slemt nok, da det ville sende et signal til andre ambitiøse magter om at man bare skal være vedholdende nok for at spise naboer som er støttet af os, da vi ikke er villige til at skalere op til det niveau som man skal være i for at føre ordentlig nedslidningskrig.

      • EvilCartyen
        link
        fedilink
        arrow-up
        6
        ·
        8 months ago

        Problemet for Rusland er at NATO har sat produktionen og oprustningen kraftigt op, og indenfor et årti vil være stærkere end Rusland på alle parametre. Men de næste 3-5 år er de regionalt større, og kan faktisk overvælde NATOs styrker i fx. Baltikum.

        Så hvis Rusland ser en situation hvor de tror de kan gøre noget uden at USA griber ind, ja, så tror jeg der er en hvis chance for at de gør det. For om 10 år er det for sent.

        Jeg ved ikke om du kender podcasten Krigskunst, men de har en episode om præcis dette emne.

      • dybber
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        8 months ago

        Hvad hvis Trump bliver præsident igen? Så er der (måske) ingen amerikansk hjælp til lande udenfor NATO