Jeg fik en fin sifonflaske til min madlavning i julegave.
Endelig skulle jeg lave en ret hvor jeg skulle bruge den. Så jeg skulle ud og købe lidt n2o patroner til den.
Jesus Kristus! Man skulle tro de var lavet af plutonium!
Jeg bor i en mellemstor provinsby med en del butikker. INGEN! havde dem, Imerco solgte flaskerne, men ekspidenten anede ikke hvor man kunne få patroner, det samme i en anden isenkræmmer, Skousen heller ikke. Jeg var rådvild! prøvede Matas og apoteket, heller ingen cigar.
Den flinke ekspident i thansen, heller ikke - og han forstod da desuden heller ikke hvorfor de unge synes det var så fedt at sniffe, det var pænt kedeligt i følge ham 🙂
På nettet kan man bestille dem men kun 2 stk af gangen, hvem fanden gider betale 50 kr+ i fragt for 2 af dem??!?
Hvem har nummeret på en pusher så jeg kan lave min mad?
Misbrugsproblemet var virkeligt massivt. Patronerne flød i bybilledet og jeg så flere gange unge patienter med nerveskader på grund af lattergas. Det er mit umiddelbare indtryk at det er blevet lidt bedre, men der er altså en grund til at det er blevet gjort så besværligt for private.
Held og lykke med jagten.
Ja, man bliver så glad for sine medmennesker. Utroligt hvordan tåber altid skal sørge for at “normale” mennesker bliver begrænset i deres frihed.
Jeg tror det ender med jeg køber stort ind når jeg er i Sverige.
Er der en grund til at man bruger lattergas specifikt. Kunne man evt. bruge co2 eller ren nitrogen?
Så vidt jeg forstår det ville CO2 give mousserende skum. Ren nitrogen ville kræve et højere tryk i beholderen og give en mindre luftig skum. Det samme gælder ren ilt. Og div. organiske gasser risikerer at give en bismag til maden. Så lattergas er egentlig helt perfekt, hvis ikke det liiiige var for misbrugspotentialet.
Man kunne evt. bruge ølgas i stedet, men det kan man vidst kun få på 2kg flasker (og større), så der skal man have en adapter til at lave tryk i sifonen. Og så bliver det er nok lidt mere ambitiøst end en hobby-kok lige har behov for.
Men er ølgas ikke netop ren nitrogen? Så vidt jeg kan læse mig til kommer de i beholdere med et tryk på 200 atm. vs. 50 atm. i de gængse NO-patroner. Så ja, det vil nok stille langt større krav til regulator/adapter og i det hele taget være en kende farligere for den glade amatørkok. Én ting er at tilsætte gas/overtryk til en væske (lave fadøl), jeg tænker det er noget helt andet at tilsætte gas/overtryk til en spinkel metalbeholder købt i Imerco.
Ølgas er en blanding af co2 og nitrogen, man bruger det oftest når der er langt mellem fustage og hane fordi man så kan få det høje tryk det kræver at flytte øllen den lange afstand uden man overkarbonerer det som man ville med ren co2, eller mister karbonering som med ren nitrogen.
Men det var for at undgå karbonering af indholdet jeg tænkte det måske var en ide. Så kunne man jo stadig have de <50atm som n2o har (med en regulator selvfølgelig) men stadig undgå at karbonere som man ville med ren co2 ved samme tryk.
Det er som regel co2 der anvendes i fadølsanlæg.
Ja, men nu foreslog jeg jo ølgas.
Ølgas er en blanding af co2 og nitrogen, man bruger det oftest når der er langt mellem fustage og hane fordi man så kan få det høje tryk det kræver at flytte øllen den lange afstand uden man overkarbonerer øllen som man ellers ville med ren co2.
På nettet kan man bestille dem men kun 2 stk af gangen, hvem fanden gider betale 50 kr+ i fragt for 2 af dem??!?
Så vidt jeg kan læse mig frem til er der en god grund til det - netop at det er ulovligt for privatpersoner at besidde mere end 17 gram:
Et anerkendelsesværdigt formål kan fx være, at en virksomhed anvender lattergas industrielt, til medicinske formål eller at en lille mængde – maksimalt 17 gram ifølge loven – sælges til private fx til brug for visse typer af madlavning.
Så jeg tror ikke du kommer til at finde noget sted der sælger dig mere end 2 patroner som vist nok indeholder 7.5g hver, altså 15 gram i alt. At sælge dig mere end det ville være ulovligt og butikken kunne risikere store bøder.
Hvad er det egentlig man laver af mad med lattergas? Jeg har aldrig hørt om det før.
Du må godt besidde mere end 17 gram. Bare ikke på offentlige steder. Lidt som dine køkkenknive.
Du bruger det i sifonflasker. Fungerer på samme måde som flødeskum på dåse. Du bruger n2o fordi det ikke giver smag. Du kan lave en masse opskummede saucer og halløj som du ikke kan gøre på andre måder.
Jeg lavede en polenta man skummer ud over brasieret kød. Der stivner den i en luftig polenta så du får en slags tunet Shepherds pie 🙂
Du må godt besidde mere end 17 gram. Bare ikke på offentlige steder. Lidt som dine køkkenknive.
Ved en nærmere læsning af loven virker det til at man ikke må sælge mere end 17 gram per dag til en forbruger. Så min pointe med at du ikke kan finde nogen der sælger dig mere end 2 patroner holder nok stadig.
Det lyder ellers som et spændende stykke udstyr. Ville det da give en dårlig smag hvis man brugte en anden gas? Jeg kan bare ikke rigtig forestille mig at fx ren kvælstof skulle smage af noget?
Jeg skal ikke kunne sige det. Men der er noget med smag og opløselighed i fede opløsninger
Man kan lave flødeskum, mousser og skum af forskellig art
Men flødeskum kan man da godt lave uden lattergas? Eller bliver det sådan en anden slags flødeskum?
Jeps, men det kan være lettere at lave smagsfuld flødeskum med en sifon. Mindes at have hørt om bearnaise sauce, som blev lavet til en skum i en sifon.
I dette tilfælde var det en polenta.
Så vidt jeg ved er tricket at købe ved hjælp af et cvr nummer. Så er der ikke samme begrænsninger