• UnderbroenOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    10 months ago

    Referat af teksten: Tallene viser en markant forskel i antallet af børn og unge med autisme mellem Slagelse Kommune og Fyn. Selvom der bor seks gange flere mennesker på Fyn end i Slagelse Kommune, er antallet af børn og unge med autisme næsten det samme – 625 på Fyn og 573 i Slagelse i 2021. Slagelse har den højeste andel på 3,9 procent, mens Fyns otte kommuner ligger betydeligt lavere, med Assens Kommune som den laveste på 0,5 procent og Middelfart som den højeste på 1,1 procent.

    Autismeforeningen er bekymret og mener, at nogle fynske børn går rundt i mistrivsel, da det kan være udfordrende at få nødvendig støtte uden en diagnose. Foreningen påpeger, at børne- og ungdomspsykiatrien på Fyn ofte diagnosticerer børn med belastningsreaktioner i stedet for at undersøge eventuelle underliggende diagnoser som autisme. Formanden for foreningen, Karina Bundgaard, mener, at det er ulykkeligt, når børn med autisme ikke får lov til at få diagnosen.

    På landsplan stiger antallet af psykiatriske diagnoser til børn, herunder autismediagnoser. Autismeforeningen advarer om, at flere autistiske børn oplever skolefravær på grund af mistrivsel. Professor Niels Bilenberg påpeger, at der er forskel i praksis ved diagnosticering, og at en ensartet diagnostisk praksis er under udvikling. Han mener dog, at nogle steder i Danmark gives for mange børn diagnosen autisme.

    Region Sjælland, der har kommunerne med flest autismediagnoser, argumenterer for, at diagnoserne er korrekte og relaterer den højere forekomst til sociale belastninger i området. Psykolog Kirsten Callesen forklarer, at kommunernes forskellige kulturer kan påvirke diagnosticeringspraksis, og at manglende diagnose kan føre til misforståelser og påvirke børnenes selvværd. Hun understreger vigtigheden af en mere ensartet diagnostisk praksis på landsplan.