Danmark står midt i en læsekrise, hvor mange børn mister læselysten. Den udbredte anbefaling om 20 minutters daglig læsning kritiseres nu af både eksperter, undervisningsminister Mattias Tesfaye og skolebestyrelser. De peger på, at tvang ikke fremmer læselyst, og at indsatsen bør fokusere på at skabe gode læseoplevelser fremfor rigide tidskrav.
Skolebestyrelserne mener, at læsning skal tilpasses det enkelte barn, og Dansklærerforeningen understreger vigtigheden af at eksponere børn for sprog og historier – også gennem lyttelæsning. Kritikere fremhæver også udsultningen af skolebiblioteker, som mangler ressourcer til at genopbygge et miljø, der motiverer børn til at læse.
Minister Mattias Tesfaye opfordrer til at gøre læsning lystbetonet fremfor pligtbetonet og foreslår mere fleksible og engagerende metoder for at vende udviklingen.
Har læst rigtig meget for mine unger siden de har helt små. Og har gjort meget ud af at finde de rigtige bøger. Så de har lært hvad fed bogfordybning kan. De er nu 6 og 8 år, og deres læselyst er stor. Den lille finder selv lette bøger som hun læser i. Den store læser lektier fordi hun glæder sig til at blive god nok til at læse de gode bøger :) 20 minutter hver dag er dog urealistisk hvis det også skal være konstruktivt.
angående tablets, så lyder jeg nok gammeldags, men hvis de ikke har telefoner, tablets eller computere til gaming, så er de slet ikke en konkurent til læseriet. Når jeg læser med ungerne prøver jeg at gøre det til en hyggelig far-datter ting hvor vi sidder og putter i sofaen. Forsøger at følge meget interesseret med i teksten. vi får læst alt mellem 2 og 30 minutter. Dog slet ikke hver dag. Hverdage er sindsyge når man har børn.