Artiklen diskuterer Danmarks faldende produktivitetsvækst og de økonomiske konsekvenser af denne udvikling. Tidligere var danskerne kendt for deres høje produktivitet, som har gjort Danmark til et af verdens rigeste lande. Men siden 1970’erne er væksten i produktiviteten markant aftaget, og de seneste år har den kun ligget på 0,7 % årligt.

Overvismand Carl-Johan Dalgaard fremhæver, at produktivitetsstigningen historisk har skabt velstand, men at denne udvikling er gået i stå. Mia Amalie Holstein fra Cepos advarer om, at manglende vækst i produktiviteten kan føre til økonomisk tilbagegang og mener, at politikerne bør prioritere dette område højere. Hun foreslår lavere selskabsskat og færre regler for at fremme produktivitet. Samtidig kritiseres regeringen for at fokusere på reformer, der forbedrer statens finanser, men ikke nødvendigvis produktiviteten.

Der er bekymring blandt økonomer over den manglende politiske og offentlige opmærksomhed på produktivitetens betydning for Danmarks fremtidige økonomiske vækst.

  • Rungester
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    2 months ago

    Er det ikke blot fordi vi er i overgangen til et service samfund, frem for produktion/industri samfund. Eller er det ikke det samme ?

    • UnderbroenOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      2 months ago

      Uden at være sikker på tallene vil jeg mene at Danmark primært har været et service samfund de sidste to-tre årtider. Snarere skyldes det, at den teknologiske fordel vi har haft ved at digitalisere og automatisere alle sektorer er ved at være udlignet samtidig med folk generelt fokuserer på en fornuftig work/life balance i stedet for øget egen indtjening.

      • Rungester
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        2 months ago

        samtidig med folk generelt fokuserer på en fornuftig work/life balance i stedet for øget egen indtjening.

        Enig i den her. Det er i hvert fald hvad jeg høre i omgangskredsen og også hvad vi tænker på her hjemme.