En af årsagerne til, at Danmark bliver ved at have så store overskud på betalingsbalancen, er, at danskerne får mindre i løn end folk i andre lande, der leverer det samme, påpeger Thomas Thygesen.
Forskellen mellem Danmark og de andre lande er nu så stor, at man kan give mere i løn uden at slette konkurrencefordelen, vurderer han.
»Når man har betalingsbalanceoverskud på over 10 procent af bnp, siger man, at konkurrenceevnen er for god, og med et aktuelt overskud på omkring 14 procent er vores konkurrenceevne simpelthen alt for god«, siger chefstrategen og fortsætter:
»Sagt med andre ord: Vores arbejdere leverer for meget for deres løn i forhold til arbejdere i andre lande. Der er plads til, at man kan give mere i løn«.
Som jeg forstår det, så bliver overskuddet automatisk brugt til at betale vores gæld af, hvilken umiddelbart giver fin mening i disse tider hvor renten er steget. En siddende regering må ikke bare bruge en betydelig del af overskuddet et givent år på sine egne projekter. Danmarks økonomi skal jo give mening over en meget lang årrække, ikke bare når økonomien er god, så det ville være uheldigt hvis vi bare skruede op for forbruget i de gode år og brændte pengene af på den måde.
Og hvis alle får mere i løn bliver vi bare til Schweiz, dvs. ender i en inflations/løn spiral hvor alt til sidst er mega dyrt. Vi får jo ikke flere pærer og bananer ved at alle får mere i løn. Men, som @dybber siger, så kan det give god mening at skrue op for lønnen i de fag hvor vi har talentflugt, fx. sygeplejersker. Og lave engangsinvesteringer i fx. bæredygtig energi som kan sikre at vi har en energiproduktion som ikke er afhængig af alle mulige slyngelstater i fremtiden (nårh ja, og som ikke brænder planeten af).
danskerne får mindre i løn end folk i andre lande, der leverer det samme
Det forstår jeg ikke helt - i forhold til mange lande har Danmark da utrolig høje lønninger? Snakker man om privatansatte eller offentligt ansatte eller begge dele?
Min tanke var at det fx kunne handle om danske farmaceuter, sygeplejersker og lignende. Dem har jeg da ofte hørt om tage til Norge for at arbejde. Jeg har da også venner der arbejder for IT-virksomheder i Sverige (pendler), og tjener en god løn. I begge tilfælde har inflationen og dermed kursfaldet på norske og svenske kroner dog gjort det til en mindre god forretning…