Artiklen fokuserer på, at tre socialdemokratiske borgmestre fra Danmarks fire største byer – København, Aalborg og senest Aarhus – har trukket sig midt i valgperioden. Det seneste tilfælde er Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard, der har været på posten i 13 år. Han meddelte, at han ønskede at prøve noget nyt efter 25 år i politik. Denne tendens til at borgmestrene trækker sig før valgperioden er slut, bekymrer professor i kommunalforskning Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

Ifølge Ulrik Kjær er det usædvanligt og problematisk, da borgmestre vælges for en fireårig periode, og deres tidlige afgang kan skabe ustabilitet i både den politiske og administrative ledelse af kommunen. Han påpeger, at vælgerne stemmer med forventningen om, at borgmesteren bliver hele valgperioden. Når borgmestre træder tilbage midtvejs, føler nogle vælgere sig snydt, da de muligvis stemte på et parti på grund af borgmesterkandidaten. Det kræver også stabilitet i toppen af byledelsen for at gennemføre politiske projekter, der ofte strækker sig over flere år.

Bundsgaards afgang følger i kølvandet på tidligere borgmestre fra Socialdemokratiet. Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, forlod sin post for at forfølge et liv uden for politik, og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, skiftede til en ministerpost i regeringen. Ved seneste kommunalvalg oplevede Socialdemokratiet et markant tilbagegang i flere af disse store byer, hvilket ifølge Kjær kan afspejle en dybere krise for partiet.