En undersøgelse fra fagforeningen Lederne har kortlagt generationernes holdninger til arbejdslivet og viser, at løn og økonomisk tryghed er de mest afgørende faktorer for, hvorfor danskerne arbejder. Undersøgelsen, der inkluderer over 4.000 privatansatte og 1.000 offentligt ansatte, konkluderer, at løn er den vigtigste grund til at gå på arbejde, uanset hvilken generation man tilhører. Lønnen ses ikke kun som en kilde til økonomisk sikkerhed, men også som en form for anerkendelse.

Lederne har inddelt danskerne i fire generationer: Babyboomers (1946-1964), Generation X (1965-1980), Millennials (1981-1996) og Generation Z (1997-). Undersøgelsen afslører, at selvom alle generationer prioriterer løn højt, er yngre generationer som Millennials og Generation Z mere tilbøjelige til at afslå et job af etiske årsager.

Undersøgelsen viser også, at alle generationer vægter balance mellem arbejde og fritid som en vigtig faktor ved valg af nyt job. Trods mange fælles værdier er der altså en tendens til, at de yngre generationer er mere opmærksomme på etiske aspekter ved jobvalg.

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    3 hours ago

    4.000 privatansatte og 1.000 offentligt ansatte

    Jeg gad vide om det havde set ens ud hvis der havde været lige mange eller flere offentlige ansatte i undersøgelsen. Jeg har en (måske forkert?) ide om at man ikke bekymrer sig helt lige så meget om løn når man arbejder i det offentlige. Der er jo også bare ikke lige så meget man kan gøre for at stige.

    Også lidt tvivlsomt at bruge de der, efter min mening, ret arbitrære amerikanske generationskategorier.

    • bstix
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      2 hours ago

      Jeg tror ikke gør den store forskel i denne undersøgelse. Offentligt ansatte som også er medlem af Lederne er typisk ansat i funktioner hvor de godt kan forhandle om løn mere frit. Det er altså i forvejen en noget selektiv gruppe at lave undersøgelse på. De har mere tilfælles mellem offentlig og privat end de har med alm. lønmodtagere.

      Løndannelse indenfor det offentlige er heller ikke så låst som det rygtes. Det er bare meget mere struktureret end i det private. På visse måder er det nemmere at få lønforhøjelse i det offentlige. Det kommer ikke af sig selv, men hvis man tager noget uddannelse, så kan man også forlange mere løn hver gang der deles ud af lønbudgettet.