Som det er skrevet i titlen, og med Mario dragih’s seneste rapport over den økonomiske styrke i Europa.

Jeg har selv et ønske om at Europa er en økonomisk kæmpe og en stor spiller i denne verden, men det lyder på mange som om at hvis det er noget vi skal opnå så skal de enkelte lande opgive noget egenstyre og lade EU klare mere og mere af politikken, hvilket jeg er fan af… Så længe det er godt for Danmark.

I videoen peger han på velfærdsstaten som et sted hvor der skal spares. Jeg er selv meget splittet om jeg synes at økonomiske dominans er det værd eller om det overhovedet er så slemt nogle af de nævnte ting?

Jeg ville elske at høre jeres tanker da jeg selv er meget i tvivl angående denne område

(jeg er ikke vandt til lemmy derfor kunne denne godt være postet i en undergruppe eller noget, endelig ret og guide mig til forbedringer)

  • SorteKaninMA
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    ·
    edit-2
    2 months ago

    Interessant indlæg. Jeg synes han fokuserer meget på de økonomiske ulemper ved Europas model og mere eller mindre ignorerer de menneskelige fordele ved den model.

    you don’t really need to start a hustle if the government will provide you with the basic necessities

    Men er det ikke også positivt? Jo det kan da godt være der ville komme nogle flere virksomheder hvis det var det eneste alternativ hvis man bliver arbejdsløs. Men det ville da garanteret også føre flere mennesker ud i fattgdom og måske ligefrem hjemløshed. Lange opsigelsesperioder med løn, pension, betalte sygedage osv. er alt sammen noget der beskytter mennesker fra at være ultra-afhængige af arbejdsgivere og dermed giver det også et bedre magtforhold mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Han siger det også selv lidt:

    It’s relatively comfortable being an employee in a welfare state […] and you don’t have much to fear from losing your job.

    Det er da sådan det skal være! 🙂

    Så kommer han med den her:

    Europeans are simply not as good consumers as americans.

    Det synes jeg er et lidt farvet ordvalg. Er en “god” forbruger en der køber meget? Nu er jeg måske alt for anti-kapitalistisk men meningen med livet er vel ikke at forbruge mere og mere. Man kan vel argumentere for at vi bør forbruge mindre end vi gør nu, for klimaets skyld fx. På det punkt vil jeg da kalde europæer “gode” forbrugere.

    Personligt vil jeg hellere længere væk fra USA-agtige tilstande end tættere på, når det kommer til regulering af store virksomheder og beskyttelse af arbejdere og den slags. Men måske er der plads til at gøre livet nemmere for mindre virksomheder? Jeg ved dog ikke hvordan, men jeg synes ikke det skal være på bekostning af hvad der gør det europæisk/danske samfund godt, i den forstand at folk er glade for at bo i det samfund.

    Jeg har selv et ønske om at Europa er en økonomisk kæmpe og en stor spiller i denne verden

    Jeg så hellere at Europa er en “menneskelig” kæmpe, hvis man kan sige det sådan, og det synes jeg vi klarer meget godt indtil videre. Det ser man især i folks gennemsnitslige glæde i Europæiske lande.

    Jeg er dog softwareudvikler og ikke økonom og har ikke meget forstand på økonomi udover et personligt budget. Bare lige som disclaimer :P

    (Det er fint bare at poste hvis man ikke ved hvor det skal hen; hellere post i !fedditdk@feddit.dk end slet ikke at poste! Indlæg som dette kunne måske passe i !finans@feddit.dk til næste gang?)

    • king_link1OP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      2 months ago

      Tak for din holdning og velformulede svar.

      Jeg tror måske også mine tanker kommer fra at jeg er studerende og tænker på et kommende job og løn, og hver gang jeg snakker om det med mine med studerende så bliver løn forskellen mellem USA og Europa bragt op både for f.eks. software ingeniører.

      Og det eneste jeg kan tænke på er at Europa bliver overset i det globale billede pga vores placering i ny teknologi og verdens økonomien.

      Jeg har også et lille ønske om at blive virksomheds ejer og gøre noget innovativt og gøre noget stort

      Men på den anden side nyder jeg jo meget godt af velfærds staten og er stolt af at vi er et samfund der faktisk passer på hinanden og at det ikke er en runde fornite hvor det er alle mod alle og en vinder.

      Det kan sagtens være at jeg stopper med at tænke over dette når jeg er færdig uddannet elektroingeniør og arbejder i et farmaceutisk firma.

      Det kan godt være at denne tankegang er noget som kommer fordi jeg stadig er ret ung eller pga nogle specifikke omstændigheder

      (jeg vil prøve at poste i den respektive under gruppe :D)

      • SorteKaninMA
        link
        fedilink
        arrow-up
        5
        ·
        2 months ago

        løn forskellen mellem USA og Europa bragt op både for f.eks. software ingeniører

        Altså… du kan også bare se lønforskellen mellem Danmark og sydøst-europa. På den måde ligger Danmark allerede højt. Og selv inden for Danmark kan man se lønforskellen mellem fag som softwareudvikler og pædagog (og jeg er ærlig talt ikke sikker på at det er softwareudvikleren der laver det mest værdifulde arbejde mellem de to).

        Min pointe er at vi allerede ligger højt i Danmark og problemet er mere en systematisk og uretfærdig forskel i kompensation mellem mennesker af forskellige nationaliteter og fag. Det burde efter min mening være meget mere lige men vores system er ligesom ikke sat op på den måde, desværre.

        Jeg tror personligt ikke at Europa bliver overset. Jeg tror også sagtens du kan være iværksætter i Danmark, selvom der måske er nogle udfordringer.

      • Marand
        link
        fedilink
        arrow-up
        3
        ·
        2 months ago

        Lige nogle ting (ud fra min bedste forståelse, som måske er forsimplet):

        Det du kalder lønforskel i USA er i virkeligheden lønforskel i Silicon Valley og nogle få andre steder som New York som er helt blæst af, men det er leveomkostningerne så også. Når jeg læser hacker news kigger selv andre amerikanere undrene på de lønninger de får. Så det meste af USA ligger tættere på Europa der (men nok stadig lidt over). Men vi får også meget for det ekstra skat vi betaler. Fx. to store poster: Sundhed og børnenes uddannelse får vi igennem staten. Mange amerikanere starter deres arbejdsliv i et dybt økonomisk hul som de skal grave sig ud af først. De skal på en måde også tjene mere for at gøre op for det, tror ikke det er den vej jeg ville vælge hvis jeg havde muligheden. På en måde er du godt positioneret til at få det bedste af begge verdener: Have en god gratis uddannelse fra Danmark og tage til USA og arbejde for top dollars. Det er også en hård vej fordi du kommer til at være på et arbejdsvisum hvilket giver dig dårligere betingelser end amerikanerne, fordi du altid skal have et job, men du kan altid bare komme tilbage til DK hvis det ikke går. Og det er selvfølgelig også hårdt at forlade venner og familie. Hvis du er sulten nok kunne du overveje det. Nogle ville sige at det er at løbe med det du har fået, men jeg er uenig. Du har kun et liv, hvis du kan se en vej til bedre kår så tag den. Så må DK og EU blive bedre til at fastholde folk. Besides, du vender nok tilbage til DK når/hvis du vil have børn. Det kunne vi nok godt have en diskussion om her på feddit, men jeg synes det er fint at danskere tager ud i verden og arbejder der i nogle år(tier). Nogle gange kommer de igen og giver os lidt perspektiv til måder vi kan gøre ting bedre på herhjemme. Og nogle gange bliver de boende og er forhåbentlig en positiv indflydelse i området. Og så kan man møde dem tilfældigt, synes altid det er fedt at møde lokale danskere når man er ude at rejse, de har tit en god historie at fortælle, og så kan man lige få et strejf af det kendte når man har været væk hjemmefra i lang tid. Undskyld det rodede svar, det er søndag og jeg sidder bare og tænker i øst og vest, haha 😆

        Ifht. at blive virksomhedsejer så er det relativt nemt i Danmark. Vi har god digital infrastruktur til det og (igen, i modsætning til USA) gratis sundhed, så du kan holde dine omkostninger meget lave. Hvis du vil gøre noget stort (=kapitaltungt) er det nok sværere. Har hørt at det er en del sværere at finde risikovillig kapital i EU, men lige i farmaceut sektoren er det måske nemmere i DK. Tror fx. Novo fonden smider mange penge efter longshots hvert år. Men det er ikke noget jeg ved noget om.

      • Grippler
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        2 months ago

        Som uddannet elektroingeniør der arbejder indenfor pharma (ikke meme, der er/gør jeg rent faktisk) så kunne jeg simpelthen ikke være mere ligeglad med at jeg kunne tjene flere penge i f.eks. USA. jeg har mere end rigeligt med de danske lønninger og jeg betaler hellere end gerne hver eneste skattekrone for, at andre der er mindre økonomisk velstillet end mig kan nyde godt af det. Det ville være et forfærdeligt samfund, hvis ting som uddannelse blev låst bag en økonomiske barriere. Alle skal have mulighed for at uddanne sig, ikke kun forkælede møgunger med rige forældre. Man har i forvejen en stor ulempe når man kommer fra lavindkomst-hjem, der er ikke nogen grund til at tynge dem yderligere bare så jeg kan køre i en endnu større bil og bo i et endnu større hus.

    • leds
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      edit-2
      2 months ago

      Ja det med at være “Good consumer” provokere mig , en godt forbruger i 2024 er vel en som reparere deres ting og kun køber nogen ganske få højt kvalitets varer lavet i Europa som holder lange.

      Det virker lidt som den gamle økonomiske verden hvor eneste som tæller er vækst af BNP lige meget om de ødelægge planeten, samfund og mennesker.

      Edit : det her er relevant En nobelprisvinder i økonomi retter nu en fundamental kritik mod sit fag: Vi overser det vigtigste i verden