Folketinget vedtog i december 2020 en lov, der indfører ’formodningsafslag’ på erhvervsområdet. Udenlandske lønmodtagere, der ellers opfylder alle krav, skal ikke kunne få opholdstilladelse, hvis der er »en vis formodning« om, at det faktiske ansættelsesforhold ikke er »reelt«. Det vil ifølge politikerne være formodningen, hvis lønnen ligger 20 procent over medianlønnen for den slags jobs.
I restaurationsbranchen, som er stærkt afhængig af udenlandsk arbejdskraft, førte reglen i 2021 til afslag i 91 procent af ansøgningerne ifølge Freja Brandhøj, der er politisk direktør i brancheforeningen Danmarks Restauranter & Caféer. Det har både branchen og Siri selv ifølge Freja Brandhøj meldt ind til Udlændinge- og Integrationsministeriet som et problem.
Det virker som om man har overreageret på et problem, der er reelt nok. Det bliver meget rigidt hvis alle ansættelser hvor lønnen afviger med 20% skal formodes at være falske. I hvert fald hvis de ikke giver folk en rimelig chance for at tilbagevise den formodning.
Jeg tænker det er fint at alle ansøgninger der afviger med 20% automatisk bliver flagget, så der kan laves en vurdering af dem individuelt. Men bare automatisk afvisning uden yderligere handling er helt absurd dumt.
Jeg kan godt se at problemet kan være reelt nok, men jeg ser det som et godt eksempel på hvad der sker, når politikere følger folkestemningen uden at gennemtænke det. Det har set ud som en vindersag på tværs af det politiske spektrum, men eksekveringen og manglen på rimelige appelmuligheder har gjort det håbløst.
Hvilken idiot mener bundseriøst at det tiltag er en god idé for slet ikke at tale om at stemme for det?