• nis
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    11 months ago

    Jeg kan anbefale en klister-fnug-rulle. Efter en tur i skoven (eller til Tisvilde) kan man rulle sine ben med den og fange flåterne på den måde.

    • UnderbroenOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      11 months ago

      Det er godt at vide, sådan en må jeg have anskaffet mig!

  • UnderbroenOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    11 months ago

    Det værste område i Tisvilde er omkring den nu lukkede naturlegeplads, i hvert fald så vidt forskerne ved. René Bødker tager årligt på ture til legepladsen for at ’flagge’ flåter – altså trække et flag eller rettere et lagen på en pind efter sig, som flåterne velvilligt hopper op i den tro, at det er et af årets måske to måltider.

    Sådan en trækketur med flaget ved naturlegepladsen giver gerne 400-500 flåter, og i laboratoriet kan forskerne konstatere, at der er tbe i 9-10 procent af flåterne. Så risikoen er høj lige her.TBE findes også i andre dele af skoven, i nærliggende Asserbo, i Gribskov, i Allerød og i Hareskoven, hvor to orienteringsløbere sidste år blev ramt af TBE. Der har også været tilfælde af TBE i Faaborg, Midtjylland, Falster og Bornholm, hvor virussen har huseret i mange år.

    Men flåter med TBE er på ingen måde jævnt fordelt ud over det hele: Ligesom med naturlegepladsen findes flåter med sygdommen i små klynger på størrelse med en håndboldbane, ofte nær vandløb og ved dyrestier. Den viden hjælper bare ikke så meget, når man ikke ved, hvor klyngerne er.

    • UnderbroenOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      11 months ago

      Måske er det flåters ringe størrelse, deres mange ben eller frygten for det ukendte (borelia eller TBE), men goddamn flåter gør mig paranoid.