• @KlorofylM
    link
    5
    edit-2
    1 month ago

    Er det ikke lige til højrebenet at man pålægger de manglende momsindtægter som forslaget vil medføre på usunde varer. Væk med eller reducer momsen på sunde varer, og hæv momsen på usunde varer. Fra tid til anden kan man købe en øl for 2 kr, og og flaske sprut for ca 60 kr. Sodavand er også sindsygt billigt.

    • @ArcticDaggerOP
      link
      41 month ago

      Umiddelbart jo, men for eksempel så tror jeg det er svært at kategorisere varer som sunde/usunde. Tørret frugt er en glimrende snack, men hvis du spiser meget af det får du for meget sukker. Et andet eksempel er kød: glimrende i moderate mængder, men også en vare, hvor de fleste sundhedseksperter er enige om, at størstedelen af danskerne sagtens kunne spise mindre og derved blive sundere

      Vi har også allerede prøvet at hæve skatten på nogle varer som blevet kategoriseret som usunde med fedtskatten som vist ikke var en udpræget success. Se bl.a. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168851015000706

      • @KlorofylM
        link
        3
        edit-2
        1 month ago

        Ja det kan du have ret i. Dog er der en del varer som uden tvivl kan proppes i kategorien usund. fx kage, chips, is, slik, kiks, sodavand, øl, vin, spiritus og tobak. Man kan vel også inddrage ultra forarbejdede fødevare som indeholder store mængder salt, sukker og usundt fedt.

        Jeg synes ikke man kan medregne fødevare som generelt er sunde, men usunde hvis man overspiser dem.

        Problemet med fedtskatten var at den bare var endnu en hjernedød afgift. Det giver ikke mening at beskatte fedt. Fedt indeholder en masse gode ting som vi har brug for. Derimod kan man, hvis man ønsker afgift på fedt, pålægge den det fedt som videnskaben mener hører til det usunde.

        • @ArcticDaggerOP
          link
          21 month ago

          Jeg er ikke uenig i, at det ville være oplagt at man med afgifter får presset befolkningen i en sundere retning, jeg tror bare, at det er så svært at definere, hvad der er sundt og usundt, at det bliver meningsløst

          For eksempel så synes jeg ikke, at man “uden tvivl” kan proppe kage i kategorien “usund”. En squashkage kan sagtens indgå i en sund kost. Hvorfor skulle den beskattes? Ligeledes vil jeg mene med resten af eksemplerne, på nær måske alkohol, hvor der i stigende grad er evidens for, at der ingen nedre grænse er for, hvad der bliver betegnet som “sundt”

          Og selvom der er flere studier, der påviser en negativ sammenhæng mellem ultraforarbejdet mad og sundhed, så er der også flere forskere, der kritiserer definitionen “ultraforarbejdet mad”, da den er vag og til tider inkonsistent

          Jeg synes ikke man kan medregne fødevare som generelt er sunde, men usunde hvis man overspiser dem.

          Men er en af dine pointer ikke, at en del fødevarer uden tvivl kan opdeles i kategorierne sund/usund? I så fald, så er det vel relevant at kigge på om en vare går over til at blive usund, hvis man spiser for meget af den? Og hvis ikke det er din pointe, så har jeg misforstået

          Jeg er enig i, at fedtskatten var hjernedød. Bl.a. også på grund af for tæt indblanding med industrien. Og ja, fedt indeholder en masse gode ting. Som en aber dabei, så har vi faktisk allerede pålagt en “afgift” på noget af det fedt som videnskaben mener er direkte sundhedsskadeligt - der er nemlig et loft for, hvor meget transfedtsyrer fødevarer må indeholde

          Alt det er bare for at sige, jeg mener det er uhensigtsmæssigt at tænke fødevarer i sund/usund og, at det er helt vildt svært at definere, hvad der skulle være kategorisk “usundt”

        • @SorteKaninMA
          link
          11 month ago

          Slik osv har så vidt jeg ved allerede en sukker-afgift? Den kunne selvfølgelig være højere 🤷

  • @ArcticDaggerOP
    link
    41 month ago

    Fra artiklen:

    Danmarks system med høj og ens moms på stort set alle typer varer bliver nu set efter i sømmene.

    For den socialdemokratiske skatteminister Jeppe Bruus har sat sine skattefolk i gang med en analyse, der skal vise, hvad det vil koste samfundet at ændre på momsen, så nogle varer kunne slippe billigere – for folkesundhedens og klimaets skyld.

    Jeppe Bruus har i løbet af foråret været på butiksbesøg i både Lidl og Coop 365discount, som forsøgsvis har ’fjernet momsen’ på frugt og grønt i en periode. Coop målte på en uge 37 procent øget salg af grøntsager og 44 procent for frugt sammenlignet med samme tid sidste år, mens Lidl over to måneder så en mere beskeden stigning på 13 procent, da de tilbød ’momsfrit’ grønt til alle med kundekort.

    De besøg har gjort indtryk. Men:

    »Jeg kan ikke bare trykke på en knap og sige, at fra i morgen har vi differentieret moms. Skat er i gang med at se på, hvad det vil koste at udvikle og understøtte sådan et momssystem. Og hvad det vil betyde for virksomhederne. Når det grundlag kommer på plads, kan det kvalificere den politiske drøftelse af, om det så er en god eller dårlig idé«, siger Jeppe Bruus.

    Det lyder interessant, men jeg har på ingen måde overblik over de afledte økonomisk konsekvenser. Det bliver spændende at se, hvad analysen konkluderer!

    • @Grippler
      link
      8
      edit-2
      1 month ago

      Skat er i gang med at se på, hvad det vil koste at udvikle og understøtte sådan et momssystem

      Det svar kender jeg godt…det kommer til at koste 5-10 gange mere at udvikle end der bliver budgetteret med, det vil tage >10 år at sætte i drift, efterfulgt af en lang periode med totalt kaos og huller som nogle typer forretningsfolk kommer til at udnytte til at trække milliarder ud af statskassen.