• @President_Pyrus
    shield
    M
    link
    720 days ago

    Det er super at du har husket [Debat]-feltet, men du må meget gerne tilføje at det handler om takeawayemballage i titlen :)

  • @UnderbroenOP
    link
    720 days ago

    Jeg synes faktisk det giver god mening, men hvordan det skal fungere i praksis, har jeg sværere at gennemskue. Referat af teksten:

    • Borgmestrene fra København, Aarhus og Odense argumenterer for et landsdækkende genbrugssystem til takeawayemballage.
    • De påpeger, at brugen af engangsprodukter som kaffekopper og pizzabakker fører til massiv forurening i byerne, især om sommeren.
    • Lokale initiativer er taget, f.eks. har Aarhus indført 20 returautomater til kaffekopper, København har afsat midler til test af genbrugsemballage, og Odense planlægger lignende tiltag.
    • Men der mangler en national løsning for at sikre ensartethed og effektivitet.
    • Borgmestrene opfordrer regeringen til at implementere et landsdækkende genbrugssystem, inspireret af flaskeautomaten.
    • De mener, at Danmark allerede er langt fremme med affaldssortering, og borgerne er klar til at deltage i genbrugsordninger, hvis de bliver tilbudt.
    • Implementeringen af et landsdækkende genbrugssystem er en stor opgave, men nødvendig for at bekæmpe både forurening og engangsforbruget.
    • Forslag inkluderer test af løsninger på tværs af storbyer og undersøgelse af økonomisk bæredygtige modeller.
    • Miljøministeren er blevet bedt om at undersøge mulighederne for et pantsystem til takeawayemballage, men Danmark kan ikke vente på andre lande for at finde løsninger.
    • Borgmestrene opfordrer til handling for at demonstrere Danmarks engagement i grøn omstilling og ansvarlig miljøpolitik.
    • @RedFoxDK
      link
      620 days ago

      Hvis det skal fungerer, så tror jeg man skal gå væk fra en gangsbrug / “blød emballage” til flere bruges emballage / hård emballage

      Så som f.eks laver man papkursene og pap pizzabakkerne med hård plastik udgaver, som kan bruges igen og igen efter en vask.

      Ellers kan jeg ikke rigtigt se løsning i man smider pant på sådan noget emballage, da vi ikke rigtigt kommer til at genbruge pap versionerne, udover de tre byer måske overvejer hvordan der offentlige skraldespande strategi skal udformes, hvis de har et problem med det flyder i by billede

      • @Grippler
        link
        219 days ago

        måske overvejer hvordan der offentlige skraldespande strategi skal udformes, hvis de har et problem med det flyder i by billede

        Ja jeg syntes lidt det lugter af, at de her borgmestre forsøger at gøre alt andet end det nok mest åbenlyse tiltag, nemlig at revurdere hvor mange skraldespande, hvilken type og hvor ofte de skal tømmes. De vil hellere overføre ansvaret til staten og borgeren end at løfte opgaven selv som jeg mener de burde da jeg tror det er et problem der mere eller mindre kun er i storbyerne.

        • @pytmand
          link
          219 days ago

          Jeg ved ikke helt hvad jeg tror. Kan godt huske jeg har haft svært ved at kunne finde plads til skrald inde i byen selv, men bor selv nær et grønt område hvor nogle (nok de færreste) folk smider skrald selvom der er masser af skraldespande. Nogle folk er bare pisseligeglade og dårligt opdragede

    • @SorteKaninMA
      link
      320 days ago

      hvordan det skal fungere i praksis, har jeg sværere at gennemskue

      Vel på samme måde som pant? Hav en eller anden form for stregkode på alt engangsemballage og så et sted man kan aflevere det. Det er vel nærmest kun pap eller plast der skal kategoriseres? Det største problem er nok hvor det skal afleveres henne.

      • @UnderbroenOP
        link
        420 days ago

        Problemet er vel både hvor det skal afleveres og i hvilken form det skal være. Til tider kan man ikke aflevere dåser eller flasker, som er for maste, hvilket betyder, at de bare bliver smidt ud. Forestil dig hvor stort et problem, det vil være med pap eller plastik, som kan mases fuldstændig sammen og rives i stykker af måger og andre dyr. Vi vil skulle gentænke emballagetyper og afleveringssystemer. Læg dertil, at der utvivlsomt vil være folk, som prøver at aflevere alle mulige former for affald i håbet om at få en smule penge.

        • @SorteKaninMA
          link
          420 days ago

          Men de gør det jo allerede i Aarhus står der jo? Hvis ikke det fungerer godt så skal vi nok ikke brede det ud nationalt men jeg antager at de ikke ville fortsætte med det hvis ikke det virkede.

          • @UnderbroenOP
            link
            420 days ago

            Der står at de har indført kaffekopsretur hvilket er noget mindre skala end eks. pizzabakker, sixpackplastikemballage. Der står også omkring Aarhus at:

            I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, som kommunen opsamler fra sine skraldespande og gaden, takeawayemballage som pizzabakker, ølkrus og to-go-kopper.

            Så der skal lidt mere til, før det bliver godt. Der var en i kommentarsporet på Politiken, som foreslog en kilopris og det er nok den nemmeste måde, men hvordan man så sikrer sig, at det er sorteret rigtigt ved jeg ikke.

  • @VonReposti
    link
    4
    edit-2
    20 days ago

    I tilfælde som dette vil jeg nok sige at det er okay at redigere titlen for at fjerne clickbait.

    Mht. idéen om pant, så kan jeg ikke se hvordan vi kan få det til at lade sig gøre. Det er jo ikke standardiserede containere, som kan propped i en automat.

    • @President_PyrusM
      link
      320 days ago

      Jeg tænkte faktisk det samme i forhold til titlen.

  • @bstix
    link
    420 days ago

    Man kunne godt erstatte papkrus med plastik ligesom ved festivaler eller på Sunset, mens ting som pizzabakker og McDonalds-æsker burde laves af organisk nedbrydelige materialer, som kunne smides ud med madaffaldet, hvis ikke man kan tvinge dem til at servere på tallerkener ligesom i Frankrig.

    Selvfølgelig burde restauranter som udleverer den slags også have et ansvar for at det kommer væk.

    Det dummeste jeg har set var på Liverpool station i London, hvor McDonald’s hverken havde siddepladser eller affaldsspande. Det lignede selvfølgelig lort over hele området og det undrer mig at de overhovedet kan få lov til udlevere så meget skrald uden på nogen måde at tage ansvar for hvor folk skal indtage deres produkter eller hvordan de bortskaffer affaldet.

    • @UnderbroenOP
      link
      420 days ago

      Der er jo temmelig triste historiske forklaringer på, hvorfor der ikke er mange affaldsspande i London, men du kan have ret i, at det er hovedløst, at man ikke har fundet en løsning her mere end 30 år senere. Og man kunne godt tænke sig, at virksomhederne tog mere ansvar selv.