• @drkt@lemmy.dbzer0.com
    link
    fedilink
    6
    edit-2
    27 days ago

    Det er næsten som om de kunne have gjort dette på ethvert tidspunkt, men vælger ikke at gøre det…

    • @Grippler
      link
      5
      edit-2
      27 days ago

      Lige ifht. rockwool, så har de været i gang med at reducere CO2 udledningen fra deres fabrikker de sidste 15+ år, så det er ikke et nyt tiltag fra deres side. Det er gjort ved at skifte fra koks-fyrede ovne (de har ikke lavet nye fabrikker med det i mange år) til først naturgas og nu elektrisk. Desværre har det taget lang tid at udvikle en metode til at smelte sten med elektricitet på stor skala som kan holde til at køre 24/7/365. Konceptet de bruger udviklede de allerede tilbage i 80’erne, men har ikke fået det til at fungere på stor skala før for nyligt. Indtil da har fokus været på gas-fyrede ovne, da det er nemt at retrofitte koks-ovne til den metode.

        • @Grippler
          link
          2
          edit-2
          26 days ago

          Det er jo desværre nok meget den menneskelige natur og ikke begrænset til erhvervsliv eller industri…de fleste af os gør ikke ting vi ikke behøver hvis vi skal undlade uden for store konsekvenser.

          • @drkt@lemmy.dbzer0.com
            link
            fedilink
            226 days ago

            Det tror jeg ikke på; de fleste af os kan anerkende at det ikke har store konsekvenser at lade sin tallerkener stå i en dag eller 2 men det betyder ikke at vi gør det. Jeg tror nærmere det ligger i at industrien har profit-incentive til at lade tallerkenerne stå

            • @Grippler
              link
              2
              edit-2
              26 days ago

              de fleste af os kan anerkende at det ikke har store konsekvenser at lade sin tallerkener stå i en dag eller 2 men det betyder ikke at vi gør det

              Du fejl-vurderer hvordan mange mennesker lever.

              Der er også vildt mange der laver diverse overspringshandlinger eller udskyder ting til sidste øjeblik, både på studier, arbejdspladser eller med ting i privatlivet. Det er enormt almindelig adfærd.

              Men selvfølgelig er der også et økonomisk perspektiv i det, det er klart.

    • @bstix
      link
      English
      2
      edit-2
      26 days ago

      Iflg. artiklen skyldes det afgiften og det er selvfølgelig også til dels korrekt, men det skal dog siges at netop Aalborg Portland af andre årsager har været godt i gang med at mindske deres forurening flere år før der var snak om nye afgifter.

      De har desuden en særlig aftale om en lavere afgift (for at forbedre deres konkurrenceevne i udlandet), så det er næppe den afgift alene som gør forskellen for dem. Nej, det er rent og skær fordi det giver økonomisk mening at gøre pga. stigende energipriser.

      Rockwool har også været i gang på eget initiativ. Til deres fordel kan også siges at deres produkter hjælper andre med at nedbringe energiforbruget i en sådan grad at det opvejer deres egen produktion mere end hundrede gange. (I følge dem selv, men det giver mening.)

      Selvfølgelig skal de gøre det bedre hvis de kan, men jeg synes at artiklen har fat i de forkerte virksomheder.

      Det er unægteligt de største og dem som forurener mest, og dem som har mulighed for at “gribe de lave frugter”, men de gør det jo faktisk også. Måske netop fordi de er så store at de har professionelle bestyrelser osv.

      Saint-Gobain er mere vanskelig/interesant, fordi det er samling af rigtig mange mindre produktioner.

      Det bliver også spændende at se landbrugets tiltag for det er som regel op ad bakke med dem af samme årsag (mange produktioner).