Så en deling af dette borgerforslag på fjæsbogen, så jeg blev nysgerrig til hvad feddit.dk mener om arveafgift?

Googlede mig lige frem til at arveafgiften i 2023 er følgende (kilde):

  • Ægtefæller: 0 %.
  • Børn, børnebørn, samlevende, forældre: 15 %.
  • Alle andre arvinger: 36,25 %.
  • I 2023 er bundfradraget 321.700 kroner. (Sats 2022 var 312.500 kroner.)

Min personlige mening er at arveafgiften rigtig nok er “unfair” fordi pengene allerede er beskattet men den er et nødvendigt onde hvis man ikke vil have dynastier i samfundet (hvor nogle familier ejer alt, da det er nemmere i kapitalisme at tjene penge hvis du har mange penge pga. renters rente). Jeg synes dog at bundfradraget er lidt lavt. Det kunne godt være et par millioner, så børnene ikke skal have så travlt med evt. at sælge et dødsbo for at betale arveafgiften. Ud over det kunne afgiften godt være progressiv, så hvis du står til at arve en milliard skal du betale mere af de sidste penge.

  • @SorteKaninMA
    link
    1511 months ago

    Ud over det kunne afgiften godt være progressiv, så hvis du står til at arve en milliard skal du betale mere af de sidste penge.

    I det hele taget synes jeg skat skal være meget mere progressiv. Hvorfor har nogen enkeltperson brug for 100 eller måske bare 20 millioner kroner? Det burde beskattes rigtig meget hvis du spørger mig.

  • @dybber
    link
    911 months ago

    Man betaler skat når man har en indtægt og det er også en indtægt at arve. På den måde er arveafgiften meget lav i forhold til anden indtægtsskat.

    Det er meget rimeligt og er, som du også skriver, med til at sørge for at vi ikke ender i den situation vi har været i med adel og herremænd, dvs. rige dynastier, hvor man fødes ind i en umådelige rigdom og kan vælge at undlade at arbejde, hvis man ikke vil det.

    • Kresten
      link
      111 months ago

      I den rigtige community endda!

  • @TDCN
    link
    6
    edit-2
    11 months ago

    Prograsiv arveskat burde være en ting. Det vil hjælpe med at forhindre milliardærer i at forblive ultrarige for evigt udelukkende fordi de er rige. Man kunne også lave nogle ordninger hvor alt over lad os sige ~100 milioner bør gå til velgørenhed eller doneres til en font for børn og unge eller noget. Til gengæld så synes jeg at den afdødes hus bør gå mere eller mindre ubeskattet til arvingen. Et hus er i mine øjne ting lige som alt inventar og ejendele. Så kan evt. Børn eller familie nemt og uden stress overtage huset (eller sælge det under almindelige gældende regler for hussalg)

  • @Plebajer
    link
    dansk
    611 months ago

    Samfundsmæssigt viser research (fra Irland mener jeg nok, jeg kan grave en kilde frem hvis nogen er interesseret), at de medlemmer af samfundet der har allermest til at starte med sjovt nok også er dem som arver allerflest penge. Hvis dine forældre var stinkende rige er du nok også stinkende rig, om du arver eller ej. Derfor synes jeg det ville være fint med en progressiv beskatning. Bundfradraget virker fornuftigt sat som det er i mine øjne.

  • @jjffnn
    link
    411 months ago

    Jeg synes arveafgiften er tosset fordi staten beskatter ting dobbelt bare fordi ens forældre (eller whatever) er døde.
    Jeg betaler gladeligt skat, men hvorfor skal der betales 2 gange. Det synes jeg virker forkert uanset hvor mange penge man har.
    (Tilgengæld bør vi kigge på at stoppe folk fra at horde milliarder i første omgang. 😉)
    Derudover betaler de rige ikke arveafgift alligevel, de lægger pengene i fonde, virksomheder, kunst og andre dyre ting der nemmere kan skifte hænder uden om skattefar, så jeg tror ikke på at det er et nødvendigt onde da det kun rammer os “fattige” alligevel.

    • @SorteKaninMA
      link
      911 months ago

      staten beskatter ting dobbelt

      Det er ikke et særlig godt argument. Skat bliver hele tiden betalt flere gange. Du betaler skat af din løn, du betaler mom på ting du køber med din løn, du betaler afgifter osv. som også bare er skatter. Der er intet princip der siger at penge kun må beskattes en gang.

      Siger ikke arveafgiften er god eller ej, siger bare jeg ikke synes argumentet helt holder.

      Tilgengæld bør vi kigge på at stoppe folk fra at horde milliarder i første omgang.

      Er arveafgiften ikke en måde at gøre det på?

      Derudover betaler de rige ikke arveafgift alligevel, de lægger pengene i fonde, virksomheder, kunst og andre dyre ting der nemmere kan skifte hænder uden om skattefar, så jeg tror ikke på at det er et nødvendigt onde da det kun rammer os “fattige” alligevel.

      Burde man så ikke indføre skatter på de pengebevægelser, i stedet for at ændre arveafgiften?

    • humanplayer2
      link
      fedilink
      6
      edit-2
      11 months ago

      Jeg er enig med SorteKanin i det at jeg ikke synes argumentet helt holder. Hvis jeg først betaler skat, så får en ven til at slibe mit gulv for penge, så skal de jo også betale skat, etc.

      Basically, så er grundreglen vel at skat opkræves hver gange penge skifter hænder. Og så har vi lidt undtagelser.

    • @invisi1407
      link
      511 months ago

      Penge beskattes næsten hver gang de skifter hænder; hvorfor mener du at arv er forskelligt fra f.eks. lønindkomst, pengegave, eller lignende?