• @CrateDane
    link
    411 months ago

    Jeg synes ham eksperten, der ikke mener det er nødvendigt, er lidt urimelig. Familien her har jo gjort alt hvad de kan, og temperaturen er stadig alt for høj til at kunne sove. Så er det altså nødvendigt med køling.

    • @VonRepostiOP
      link
      611 months ago

      Jeg tror han snakker mere generelt om at “køleanlæg er ikke løsningen, men bedre huse er løsningen” mens at han højst vil kalde et køleanlæg et middelmådigt plaster. Med det tænker jeg han ønsker at der kommer meget mere fokus på at bygge huse der er kølige om sommeren, så der ikke længere er brug for at installere køleanlæg.

  • @VonRepostiOP
    link
    311 months ago

    Jeg er sådan set enig med Dennis. Under hedebølgen i 2018 boede jeg i en nybygget lejlighed, som var godt isoleret. Henover sommeren målte jeg flere gange temperaturer over 35 grader uanset hvor meget udluftning jeg havde gang i. Det var umuligt at sove. Heldigvis var jeg studerende dengang, så da hedebølgen for alvor havde taget fat, var sommerferien i gang.

    Men jeg kan love jer for at jeg var tæt på at købe en mobil aircon…

    • @LetsTryThisOne
      link
      611 months ago

      Men en velisoleret bolig er jo ikke mere varm - den er mere isoleret. Isolering holder såvel varme som kulde ude - og vice versa. Men hvis der er meget solindfald om dagen, så kan der blive meget varmt, og boligen er så tilsvarende “dårlig” til at slippe af med varmen. Hvis man har mulighed for det er det en god ide at have gardiner nede, når solen står ind.

      • @gloriousspearfish
        link
        211 months ago

        Præcis. God isolering kan også være med til at holde en bolig kølig. Det kræver dog at vi gør noget anderledes end vi plejer i vores danske boliger.

        Om natten og morgenen når luften er kølig, så skal vi lave gennemtræk og få skiftet indeluften så den er kølig.

        I løbet af dagen skal vi så holde døre og vinduer mest muligt lukkede, så den kolde indeluft forbliver inde.

        Og sidst men vigtigst, vi skal have udendørs solafskærmning så boligen ikke bliver varmet op af solindfald. Det kan være markiser, men det kan også være decideret skodder for vinduerne. Lige som man - sjovt nok - ser i det sydlige Europa.

        • @LetsTryThisOne
          link
          111 months ago

          Gardiner - især mørklægnings - på indersiden kan også gøre en kæmpe forskel. Men jeg kan også godt forstå det kan blive ret trist at have alle vinduer lukket til på den måde, hvis man går rundt derhjemme. Vi får nok mørke om vinteren!

  • @gloriousspearfish
    link
    111 months ago

    Jeg forstår ikke det argument om at klimaanlæg af natur er dårligt for klimaet. Hvis man opsætter sådan et anlæg og samtidig solpaneler nok til at dække forbruget af el, så vil jeg mene det er næsten helt klimaneutralt.

    I Danmark er der sjældent meget høje lufttemperaturer særlig længe af gangen. Indeluften bliver så mega varm pga. solindfald. Dvs. det primært kun er et problem når der er høj sol, og altså præcis når strømmen til et klimaanlæg vil kunne dækkes med solpaneler.

    Jeg mener man hurtigst muligt - fordi vi kommer til at se mange flere klimaanlæg i private boliger de kommende år - skal indføre en lov der kræver at man ved opsætning af sådan et anlæg også skal opsætte solpaneler der dækker el-behovet herved.

    Med sådan en lov, så kan jeg slet ikke se at det skulle være et problem at der kommer flere og flere klimaanlæg i Danmark.