Mit barn er 2 år gammelt. Vi bor i udlandet, og taler 3 sprog i hjemmet. Dansk er et af dem. Jeg taler kun dansk til mit barn, og bekymrede mig i en periode over, om jeg ville kunne udsætte barnet for nok dansk til, at de ville føle sig tilpas med at bruge det, samt forstå mig.

På YouTube kan man jo finde en hel masse børne-TV, men er du åndssvag det er meget af det, som er lavkvalitet og masseproduceret doven animation, hvor der blot lægges nyt sprog på (jeg kigger på dig, Cocomelon og lignende!).

Så er der det danskproducerede børne-TV, som f.eks. Børste og Ruth og Tromle. Mit barn elsker det. I det sidste års tid har vi blot vist de videoer der var på Minisjangs YT-kanal, hvor der med jævne mellemrum kommer nye Børste-episoder. De bliver altid mødt med et hvin af glæde, og det er jo faktisk fornemt. Men så prøvede jeg DR Appen, hvor jeg forventede at ting som Børste ville være geofenced til blot DK, og sad klar med min VPN, men det virker sgu uden VPN. Jeg kan streame næsten hele DR Minisjangs online bibliotek med Børste og hans venner, selvom jeg ikke bor i DK. Det er sgu fantastisk!

Nu har jeg en masse ikke bare dansk, men høj-kvalitet dansk børne-TV. Både animeret Børste og Live-action børste, der i 20 minutter gennemgår køkkenredskaber på dansk. Og så en hel masse andet dansk børne-TV (bl.a. klassikere fra min egen barndom, som Kaj og Andrea), der hjælper mig med, at udsætte mit barn for nok af det ene modersmål, mens der stadig er chance for at det bliver absorberet.

Så dette er egentlig blot en påskønnelsespæl. Påskønnelse for, at DR laver børne-TV for de helt små der er mindre dumt, og mere underholdende end meget af det jeg ellers har fundet, og en påskønnelse for jer, der er i Danmark og gennem den ufrivillige licensskat (som jeg selv betalte i mange år) gør det muligt for mig at se det. Tak, bare tak, egentlig.

Mit barn siger også tak, og mere end det, på dansk, takket være jer og DR.

  • @SorteKaninMA
    link
    151 year ago

    Hurra for public service! Jeg betaler gerne min skat for at dit barn kan se dansk børne-TV :)

    • @letrasetOP
      link
      1
      edit-2
      1 year ago

      Det var et godt tip. Jeg har det med at glemme, at Bonanza findes. Tak!

  • humanplayer2
    link
    fedilink
    81 year ago

    Enig! Det er så skønt! Hold da op hvor har jeg mange gange nydt at se min datter stå og danse til Minisjangs sangkatalog sat på TV’et i stuen.

    Det kan godt være vi har skærm kørende lidt meget, men med DR synes jeg der kommer en automatisk balance: hun sidder og ser et stykke tid, og så når hun har haft sin pause rejser hun sig og begynder at lege, med showet kørende i baggrunden. Med mere høj-intensitetsting (Looney Tunes På HBO f.eks.) bliver hun langt mere klistret til skærmen. Plus, det er langt mere pres for os voksne at overhøre…

    • @letrasetOP
      link
      11 year ago

      Minisjangs sange er gode, helt sikkert. Børstes tandbørstesang har været et hit her i hjemmet, og vi ser den mens vi børster tænder. Vi har også set Dugee. Igen public service, men denne gang fra BBC, og det er også godt.

      Senest er jeg blevet uhørt glad for, og imponeret over, Lille Bille. Det ser ud til at være en rimelig ny ting (2022). Der er en YT-kanal, og Karl Bille er Lille Bille. Hans ene strømpe er den anden i duoen. Det er altså pissegodt. Gode melodier, masser af charme og søde små detaljer, ungen er vild med det, og vinker farvel til Lille Bille efter hver video.

  • @Underbroen
    link
    51 year ago

    Fedt! Det er en dejligt historie. Vi har præcis den samme oplevelse herhjemme: børste, tromle og ikke mindst minibørnene har været et hit (omend sidstnævnte er norsk) for især den mindste. Jeg synes virkelig public service kan noget også selvom det er langt fra alt jeg ser eller lytter til.

  • Andreas
    link
    41 year ago

    Inte bara språket, det viktigaste med public service barn-TV är att det inte skapas med vinstmotiv! DR behöver inte göra deras program beroendeframkallande eller till leksaksreklam för finansiering. Barnprogrammen på Youtube i samma stil som Cocomelon bör undvikas helt eftersom de överstimulerar barn och hindrar deras hjärnutveckling.

    Jag brukade undra varför dansk barn-TV (som Bamses Billedbog) är så märklig men jag hittade den här artikeln som förklarar att dessa program byggs på pedagogforskning och lyckas både med att underhålla och lugna barnen. Stort tack till public service!

    • @letrasetOP
      link
      3
      edit-2
      1 year ago

      Tak for artiklerne, dem har jeg lagt i min læseliste, og vil se frem til at læse hvad de har at sige.

      Er helt enig med dig i, at det er en af de ting der gør, at public service børne-TV kan noget som kommercielt børne-TV ikke behøver. Der er ingen andre der skal tilgodeses ved produktionen, end børnene der ser det.

  • @President_PyrusM
    link
    41 year ago

    Hvis du ikke har set det er Sigurds Bjørnetime kommet på DRTV for nyligt. Det var i den grad et nostalgisk gensyn for mig.

    • @letrasetOP
      link
      2
      edit-2
      11 months ago

      Det må jeg have tjekket ud. Sigurds Bjørnetime var efter jeg forlod målgruppen, men derfor kan jeg jo godt udsætte mit barn for det (: