• @HejMedDig
    link
    74 months ago

    Personligt synes jeg aktivt fravalg er en god ide, men jeg kan sagtens forstå de etiske bekymringer ved det. Måske løsningen vil være at sende besked til alle over 18 i e-boks, hvor man beder dem om at tage stilling, og så fremadrettet sende til folk når de fylder 18

    Bekymringen i artiklen om at 1/3 i Holland har valgt fra synes jeg er underlig, når vi herhjemme kun 28% procent tilmeldte

    Så til jer som ikke har taget stilling, log ind og sæt jeres kryds også hvis I ikke ønsker donation

    • @ArcticDaggerOP
      link
      54 months ago

      Ja, det synes jeg også ville være en langt bedre løsning. At folk aktivt bliver spurgt, så de aktivt skal vælge det til

  • @ArcticDaggerOP
    link
    34 months ago

    [Pelle Guldborg Hansen] er lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, hvor han blandt andet forsker i det etiske dilemma ved organdonation. Og ved at indføre en ny ordning om aktivt fravalg overser man væsentlige udfordringer, mener han.

    »Problemet ligger ikke i, at folk ikke er registreret i donorregisteret. Problemet er, at vi godt kunne tænke os at flere tager stilling til organdonation – og det gør de ikke umiddelbart ved en ordning om aktivt fravalg,« siger Pelle Guldborg Hansen.

    I hvert fald ikke på et etisk forsvarligt grundlag, tilføjer han. Problemet er, at en ordning, hvor man automatisk bliver tilmeldt donorregisteret, vil betyde, at det også vil blive set som det valg, myndighederne anbefaler.

    Man vil med andre ord føle sig presset til at give samtykke til donation, påpeger Guldborg Hansen. Eller også bliver man tilmeldt uden at være klar over det – hvilket er lige så problematisk, mener han:

    »Overordnet set er det super problematisk, hvis man bare bliver automatisk bliver tilmeldt en ordning, som man ikke kan tage stilling til på et uvildigt grundlag. For vi ved fra adfærdsforskning, at det sker – folk bliver tilmeldt noget, uden at de ved, hvad det er.«