Så er det endelig fredag! Dette er tråden, hvor der snakkes om alt og intet.

Denne stickytråd oprettes automatisk af botten hver fredag kl. 7, hvis intet er forkert.

  • @Grippler
    link
    11
    edit-2
    4 months ago

    For et par måneder siden knækkede rygraden fuldstændig sammen…jeg købte min første 3D printer efter at have overvejet det i flere år, men altid talt mig selv fra det igen. Nu gik den så ikke længere. Men NØØØØJ det er en fed hobby jeg har fået mig.

    Jeg hoppede på et BF tilbud og købte en billig kina-printer til endnu billigere penge end normalt. Fik en printer til 1400kr med et bygge areal på 230cmx230cmx250cm (BxDxH). Den virkede rimeligt godt med det samme, så det var jo fedt. Jeg havde fortalt mig selv, at det bare skulle være et nemt setup hvor jeg ikke skulle hyper-nørde og modificere den i smadder. Det holdt jeg så kun i små to uger.

    Den virkede jo OK, 200mm/s max print hastighed og fin kvalitet, med 4000mm/s2 acceleration, ganske pænt for den type printer (coreXZ/bedslinger), men det måtte kunne gøres bedre tænkte jeg. Efter et par måneder med fifleri, sene aftener og usandsynligt meget frustration og eufori, har jeg nu fået den op på 500mm/s med 11000mm/s2 acceleration uden at skifte noget hardware på den (har dog tilføjet lidt)…“printer goes BRRRR”, jeg er vild med det.

    Nu klør det så lidt i fingrene for at købe en printer mere, og jeg kigger på lidt mere opensource printere som Voron. Det der skulle have været et fint lille billigt værktøj jeg bare kunne bruge, er ved at blive en altomfattende hamrende dyr hobby, og min kone er ikke helt vild med det 😅

    • Cozog
      link
      94 months ago

      Tillykke, nu kan du 3-d-printe en ny rygrad.

    • @freedumb@programming.dev
      link
      fedilink
      54 months ago

      Tillykke med printeren! Jeg underviser i 3D modellering og print, så skriv endelig hvis du en dag mangler hjælp. Jeg kan anbefale Blender og OnShape, hvis du skal i gang med at konstruere dine egne modeller. Særligt blender er et ekstraordinært lækkert stykke software.

      • @Grippler
        link
        34 months ago

        Modelleringen er klart det jeg har det sværest med. Jeg har leget lidt med freecad, men jeg kan kun lave simple modeller. Jeg ville gerne lære at lave nogle mere komplekse modeller som ikke kun består af simple geometriske former, men har endtil nu mest fokuseret på det tekniske aspekt af printeren. F.eks. ville jeg gerne lave en blæser kanal så jeg kan skifte blæseren på hotend, og få lidt bedre fordeling af kølingen, men det bliver noget kantet tjams det jeg kan lave lige pt.

    • @EvilCartyen
      link
      44 months ago

      Har nogle gange tænkt på det kunne være sjovt, men kan seriøst ikke komme i tanke om noget sådan rigtigt rigtigt jeg kan bruge det til. Lidt det samme som arduino.

      • @Grippler
        link
        44 months ago

        kan seriøst ikke komme i tanke om noget sådan rigtigt rigtigt jeg kan bruge det til

        Nej det er præcist sådan jeg også havde det. Har da også mest printer figurer til ungerne og forbedringer til printeren selv. Men det er da blevet til nogle småting som lige gjorde noget lidt nemmere.

        Min største problem ifht. at bruge den mere aktivt til at løse et problem, er min manglende evne til at designe ting selv. Jeg er stadig ret afhængig af, at nogle andre har lavet en model, medmindre det er noget meget simpelt.

        • @EvilCartyen
          link
          44 months ago

          Jeg har kolleger der roder med det, og de printer altid ‘holdere’ til ting, som som regel ikke behøver holdes, fx kuglepenne.

          En dag, når jeg kan printe køkkenredskaber jeg mangler i en god kvalitet og af noget fødevaregodkendt filament, giver jeg det et skud.

          • @Grippler
            link
            2
            edit-2
            4 months ago

            Har haft printet nogle beslag, bøsninger og den slags småting. Men for at man rigtig kan bruge den til at løse problemer skal man jo kunne lave modellerne selv. Jeg har ikke umiddelbart behov for at kunne printe fødevaregodkendt, men det kræver mere end bare filamenter. Hele hotend der laver ekstruderingen skal være fødevaregodkendt, og så kan du også KUN bruge den til det og ikke andre materialer.

            Det er helt sikkert ikke primært et funktionelt værktøj for mig endnu, det er stadig mest legetøj/gadget. Jeg har dog f.eks. repareret vores food processor da det ene remhjul var knækket, der kunne jeg printe et nyt på en times tid.

            • @EvilCartyen
              link
              24 months ago

              Hobbyer skal jo helst bare give mening og værdi for dem der har dem, og det lyder det til at det gør :)

  • @letraset
    link
    64 months ago

    @Grippler@feddit.dk anbefalede mig at kigge på NUC for nogle måneder siden, i stedet for at kaste flere penge efter hindbærtærter, hvis det var små desktop computere jeg ledte efter. Nu har jeg så fundet en der ser lovende ud, og som kan køre Ubuntu. Den ankommer i dag, og jeg glææææder mig.

    Det er denne jeg endte med at købe, som var nedsat 400,- , og dermed endte med at koste omkring 1700,-

    • @farsinuce
      link
      34 months ago

      Godt fund. Fine specifikationer - dejligt med WiFi 6. Dén skriver jeg lige bag øret til fremtidigt køb. Har du bestilt fra producenten selv, eller fandt du en forhandler i Danmark?

      • @letraset
        link
        dansk
        3
        edit-2
        4 months ago

        Jeg købte den via Amazon, da jeg sidder i England. Det var det nemmeste. Har dog ikke haft en helt ubesværlig oplevelse indtil videre. Jeg prøvede først med Debian 12, men den kunne ikke bruge det trådløse netværkskort. Så smed jeg Ubuntu 23.10 på, men så virkede Bluetooth ikke (: Jeg havde så en bluetooth-dongle liggende, som jeg bruger. Kunne læse mig til, at årsagen kunne være, at det var pga. en ældre kernel, men Ubuntu 23.10 har en 6.5+ kernel, som eftersigende skulle fungere.

        Jeg ved at hardwaren virker, for jeg dimsede først lidt med den Win11 der kom præinstalleret, hvor det fungerede.

        Anywho, nu har den Ubuntu i maskinrummet, måske det integrerede Bluetooth kommer til at fungere på et tidspunkt, efter opdateringer, eller andre kernels. Vi får se. Men udover det, en fin lille maskine, som jeg har monteret bag på min skærm så den ikke er i vejen nogle steder.

  • @CrateDane
    link
    44 months ago

    Jeg har bestilt en ny bærbar direkte fra producenten, fordi udvalg og pris var markant bedre end i butikkerne (også online-butikkerne). Valgte så lige et par stykker tilbehør med.

    Fordi den kommer helt fra Kina er der 6+ ugers leveringstid på den bærbare, men de har så valgt at sende mig tilbehøret nu. Det bliver sgu lidt mærkeligt at sidde med en pen og et sleeve til en bærbar der stadig befinder sig øst for Malacca-strædet.

    • @President_PyrusM
      link
      34 months ago

      Min bærbare er fra 2018, og har efterhånden nogle alderstegn. Jeg ville allerhelst gerne købe en Framework laptop, men de sender desværre ikke officielt til Danmark. Hvilken har du købt?

      • @CrateDane
        link
        34 months ago

        En Lenovo Yoga 7 Gen 8 (14" AMD-version) med OLED-skærm. Vil gerne kunne bruge den til notater i hånden, så derfor en 2-i-1.

        • @farsinuce
          link
          34 months ago

          Man får også meget for pengene med Lenovo Yoga modellerne, er mit indtryk. Tillykke med dit køb :)

        • @President_PyrusM
          link
          24 months ago

          Det er faktisk også en Lenovo Yoga 920 jeg har, og som jeg købte for også at kunne tage notater i hånden på uni. Det viste sig bare at det ikke er praktisk at gøre det, da det bliver helt ulæseligt (mere end når jeg skriver i hånden). Det kan selvfølgelig godt være at teknologien er blevet bedre siden jeg købte min, men med kun 1 år tilbage af mine studier bliver det nok ikke det jeg prioriterer.

          • @CrateDane
            link
            24 months ago

            Det skulle også komme en del an på pennen. Yoga 920 kom vist med deres Active Pen 2, som ikke er god.

      • @farsinuce
        link
        24 months ago

        Hvad er dit alternativ go-to? Hvis specs og kvalitet skal følges ad, kan jeg ikke komme i tanke om andet en nogle niche-modeller fra DELL/Alienware, udvalgte få Ryzon-modeller fra ASUS (som heller ikke kan købes i Danmark), eller enkelte af de ny fra Samsung.

        • @President_PyrusM
          link
          34 months ago

          Det er ikke fordi jeg har kigget så meget, men jeg har bare forelsket mig lidt i Frameworks muligheder for at reparere og opgradere computeren. Hvis jeg skal være realistisk, så holder jeg nok ud med min nuværende indtil jeg er færdig med at studere, hvorefter jeg næppe får brug for en bærbar computer så meget mere. I hvert fald hvis det ikke er en arbejdscomputer.