• @SorteKaninMA
    link
    48 months ago

    Hvordan kommer pengene tilbage?

    • @ArcticDaggerOP
      link
      68 months ago

      Udpluk fra artiklen: I 2022 gav det offentlige mere end 425 millioner kroner i støtte til at bygge almene boliger. Men der kom godt 1 milliard kroner den anden vej ind i statskassen. Helt konkret tjente statskassen 581,4 millioner kroner ved at støtte nybyggeri og renovering af eksisterende alment byggeri.

      Forklaringen på, at de offentlige kasser tjener på at støtte alment byggeri, er helt enkel. Nybyggeri eller renoveringer af eksisterende almene boliger bliver finansieret med almindelige realkreditlån, men staten giver 100 procent statsgaranti til den type lån. Realkreditinstitutionerne betaler så en garantiprovision til staten som betaling for garantien. De 100 procent statsgaranterede realkreditlån har på grund af statsgarantien en lavere rente end almindelige realkreditlån.

      Landsbyggefonden, der står for at yde støtte til renovering af almene boliger, kan sikre, at boligafdelingerne kan låne til en lavere rente, når der renoveres. Derfor betaler fonden en såkaldt differensrente, som er forskellen på renten mellem et statsgaranteret og ikke-statsgaranteret lån. I 2022 betalte Fonden godt 646 millioner kroner på denne måde.

  • @CrateDane
    link
    18 months ago

    Og så er det ikke engang talt med, at staten stjæler milliarder af lejernes vedligeholdelsespenge i Landsbyggefonden.