Lad mig forklare hvad jeg mener, det er ikke helt nemt.

Når jeg bestiller take-away har jeg det lidt underligt med at det hver eneste gang er en udlænding der kommer med maden. Det virker som om det udelukkende er udlændinge der gider tage det job, angiveligt fordi det betaler lidt og de færreste danskere har interessen eller den økonomiske trang.

Men det får det til at føles sådan… “udnyttende”. Min søster sammenlignede det ligefrem med slaveri da jeg nævne det. Altså klart, det er ikke slaveri, men der er da noget lidt underligt ved at vores system tiltrækker udlændinge til landet for at udfylde de lavt-lønnede jobs som danskerne ligesom er “for fine” til selv at tage. Sammenlign fx også med rengøringsmedarbejdere eller lignende.

Eller er det bare naturligt? Jeg er lidt splittet omkring hvordan jeg skal forholde mig til det.

Jeg ved ikke om jeg har forklaret det perfekt, men håber i forstår hvad jeg mener. Har i nogensinde haft samme følelse, måske i forhold til andre jobs i ser i hverdagen?

  • Grippler
    link
    fedilink
    arrow-up
    10
    ·
    30 days ago

    Jeg bestiller af princip ikke med Wolt, så hellere havregrød.

    • SorteKaninOPMA
      link
      fedilink
      arrow-up
      6
      ·
      edit-2
      30 days ago

      Er det på grund af at du har den samme følelse jeg beskriver? Eller er der noget andet eller mere over det? Hvad bruger du hvis du bestiller takeaway?

      • Grippler
        link
        fedilink
        arrow-up
        5
        ·
        edit-2
        30 days ago

        Jeg er generelt meget imod den her model med “gig economy”, jeg oplever det som en undskyldning fra arbejdsgivere som bare bruges tll at løbe fra deres ansvar.

        Ved takeaway bestiller jeg direkte ved restauranten (bruger ikke justeat osv.), hvis de har egne bude bruger jeg nogle gange det, ellers henter jeg egentlig oftest bare selv.

        • SorteKaninOPMA
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          30 days ago

          Generelt enig. I princippet burde der være et eller andet ulovligt over det (eller er det bare Wolt-budenes manglende organisering i fagforeninger der er problemet?), men jeg ved ikke hvordan man kunne lovgive imod det.

          • Grippler
            link
            fedilink
            arrow-up
            3
            arrow-down
            1
            ·
            30 days ago

            Nej det er lidt et “smuthul” som der er opstået, jeg er helt enig i at det er svært at lave noget god lovgivning imod det som ikke ender med at ramme skævt.

          • EvilCartyen
            link
            fedilink
            arrow-up
            3
            arrow-down
            1
            ·
            edit-2
            29 days ago

            Bare lige for at lege djævelens advokat, så er det utroligt svært for udlændinge uden en færdig uddannelse og gode danskkundskaber at forsørge sig selv, men alt hvad det bringer med sig af problemer som langtidsledighed medfører. Manglende selvrespekt, dårligt psykisk og fysisk helbred, etc.

            Det er vel fint at der er nogle jobs man kan tage, også selvom man ikke kan hive 250 kr hjem i timeløn?

            • SorteKaninOPMA
              link
              fedilink
              arrow-up
              2
              ·
              29 days ago

              Jo, altså selvfølgelig skal der være nogen der bringer takeaway ud. Det er jo en service folk gerne betaler for. Jeg tror mit problem bare er at nogle jobs i vores samfund er så lavt lønnede mens andre jobs er meget højere lønnet. Men vi bidrager jo alle sammen på forskellig vis. Jeg forstår godt at nogle producerer mere værdi end andre, så en vis ulighed er vel forventelig, men jeg synes den er større end den burde være.

              Hvis nu man havde en mindsteløn (eller en fagforening der satte lønnen) for Wolt-budene, så ville deres løn ikke være så lav som den er nu hvor de alle konkurrer mod hinanden for jobbet. Den konkurrence gør at Wolt kan presse lønnen i bund.

              • EvilCartyen
                link
                fedilink
                arrow-up
                3
                arrow-down
                1
                ·
                29 days ago

                Jo, men en mindsteløn ville så også ramme de svageste - mindst konkurrencedygtige - Wolt-bude. Det er jo en afvejning, en høj mindsteløn gavner flertallet men udkonkurrerer også de svageste; immigranter, gamle, etc. Vi mangler en vej ind på arbejdsmarkedet i DK for folk der ikke kan tjene den høje mindsteløn hjem.

                Typisk bliver mange jo så selvstændige og kan arbejde 100 timer for en alm. løn, og det ved jeg nu egentlig ikke om er bedre.

                • SorteKaninOPMA
                  link
                  fedilink
                  arrow-up
                  4
                  ·
                  29 days ago

                  en høj mindsteløn gavner flertallet men udkonkurrerer også de svageste; immigranter, gamle, etc.

                  Jeg er ikke så stærk i økonomi, hvordan hænger det sammen? Altså du mener at de “svageste” ikke ville kunne hyres til en højere mindsteløn da det ikke ville kunne svare sig at give dem den løn i forhold til den værdi de producerer?

                  • EvilCartyen
                    link
                    fedilink
                    arrow-up
                    3
                    ·
                    29 days ago

                    Ja, grundlæggende. En høj mindsteløn er godt for dem der har et arbejde men en barriere for dem der ikke er på arbejdsmarkedet, sådan grundlæggende set. Og specielt immigranter oplever at det er svært at få en chance på arbejdsmarkedet; danske virksomheder leder efter immediate payoff, fordi danskere er dyre at ansætte.