• VådFisk
    link
    322 days ago

    Der kræves fængsel straf i sagen men ville det også være tilfældet hvis jeg blev slået ned på gaden? Eller er det måske en hårdere straf som hvis man slog en politi betjent ned?

    Jeg læser også at motivet kan have en indflydelse. Hvordan kan det lade sig gøre?

    • @SorteKaninOPMA
      link
      3
      edit-2
      22 days ago

      Jeg er ikke jurist men der er vist nogle love der giver særlige betingelser når det gælder trusler og vold mod offentlige ansatte. https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/2019/10246

      Jeg mener motiv altid har en indflydelse. Du bliver normalt ikke straffet så hårdt hvis det ikke var din intention at gøre noget ulovligt (fx uagtsomt versus agtsom manddrab). Men igen, IANAL.

    • @President_PyrusM
      link
      222 days ago

      Straffelovens kapitel 13 er særligt her, da det handler om “Forbrydelser mod statsforfatningen og de øverste statsmyndigheder, terrorisme m.v.”

      https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2024/434

      § 112. Den, som foretager nogen handling, der sigter til at berøve kongen eller den, der med hjemmel i forfatningen fører regeringen, livet, straffes med fængsel ikke under 6 år.

      Om man så kan argumentere for at han sigtede til at berøve statsministeren livet tvivler jeg på.

      § 113. Den, som antaster Folketingets sikkerhed eller frihed eller i øvrigt foretager nogen handling, der sigter til ved magtanvendelse eller trussel derom at aftvinge Folketinget nogen beslutning eller hindre det i frit at udøve sin virksomhed, straffes med fængsel indtil 16 år eller under særligt skærpende omstændigheder på livstid.

      Stk. 2. Samme straf kommer til anvendelse på den, der på tilsvarende måde angriber eller øver tvang mod kongen eller den, der med hjemmel i forfatningen fører regeringen, eller mod ministrene, Rigsretten eller Højesteret.

      Den tror jeg straks er nemmere at argumentere for. Paragraffen ligner desuden Grundlovens §34: “Folketinget er ukrænkeligt. Enhver, der antaster dets sikkerhed eller frihed, enhver, der udsteder eller adlyder nogen dertil sigtende befaling, gør sig skyldig i højforræderi.”, som dog kun omhandler folketinget, så om den paragraf er relevant her ved jeg ikke.

      Men helt generelt synes jeg det er helt fint at forbrydelser begået mod regenten, regeringen eller Folketinget bliver straffet særligt hårdt, da de jo ikke bare er forbrydelser mod en tilfældig person, men faktisk forbrydelser mod staten og demokratiet.